ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy : łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili
Symfonia Smakówspróbowania naszej wersji zapiekanki. Także zważając na nasz dzisiejszy brak czasu proponujemy Wam obiadokolację! (; Zapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką
Symfonia Smakówtego przepisu nie zaproponować(; Zapraszamy! Składniki: 2 piersi kaczki 1 łyżka masła 250g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu
Symfonia Smakówłyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików) dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży i śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże
Symfonia Smakówzimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki: ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy
Symfonia Smakówłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru 1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych) 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!) 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej
Symfonia Smakówkoktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne i ze smażonymi kawałkami piersi z kurczaka Jeszcze raz polecamy! Smacznego! (function
Symfonia Smakówkońca. Ugotowane wrzucamy do misy blendera dodajemy masło, czosnek i rozmaryn i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Składniki na sos żurawinowy Żurawina ze słoika (u mnie domowa, wcześniej przygotowana) Odrobina soku z pomarańczy Kawałki skóry po upieczeniu piersi (u mnie 2-3 małe kawałeczki) 2 kawałki jabłka z pieczenia Wykonanie Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera
Symfonia Smakówspód: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania
Symfonia SmakówCiasto, które uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych
sama złodyczistotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera sie na maśle 125g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 500g truskawek Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką
Grunt to przepis!dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 1/3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb pszennych, 2 łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam Kresto), łyżeczka soli
Z miłości do słodkościoraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;) Składniki: 1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki domowego bulionu drobiowego, 300g świeżego groszku, pęczek świeżej mięty, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę
Z miłości do słodkościOstatnimi czasy obowiązkowo, chociaż raz w tygodniu, musi być u nas świeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich
Z miłości do słodkościpewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru
Z miłości do słodkości