domowa - 5588 przepisów (strona:254/373)

Lody malinowe 204

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W takie upalne dni jak dziś nie ma nic lepszego niż zimne lody. Domowe, swojej roboty, o smaku malinowym. Proste do wykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki

Marta Gotuje
Mus jabłkowy na zimę 233

zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko, ale ten mus jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiśniowy przekładaniec 2150

lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam nierównych brzegów ciasta (węższych u dołu, szerszych u góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć

Smakołyki Bereniki
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 208

zaraz kolejny wyjazd. Tym razem krótki i niedaleki. W kuchni też za to dzieje się sporo, a wszystko co tam trafia jest świeże i sezonowe. Korzystamy, że nasz domowy niejadek jest na wakacjach i w końcu na naszych talerzach gości to, czego Viki by nie zjadła. Jest więc dużo sałatek, których Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się

Przysmaki Karolki
Napój arbuzowo - poziomkowy. 231

Duszno, parno i ogólnie masakra.  My raczymy się domowym napojem z arbuza i poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy. Składniki: 1/4 arbuza; 1 szkl. poziomek; 0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody; kilka listków mięty; 2 łyżki miodu; lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód

Miksturownik
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 194

razem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było

Mania Gotowania
Najlepsze amerykańskie hamburgery 192

kiedy chęć zjedzenia pysznego, tłustego burgera przejmuje nademną kontrolę. Odkąd zrobiłam hamburgery własnoręcznie rzadko sięgam już po te kupne. Mogę śmiało stwierdzić, że nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy

Mania Gotowania
Stefanka 175

Przepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię   takie połączenia. Kruche ciasto, powidła,   beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :) Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne.   Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek

Mania Gotowania
Meksykańskie burgery 167

Ostre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOT J Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą

Mania Gotowania
Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 393

Party Dip Meksykański” firmy Delecta to jak najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno

Mania Gotowania
Bajaderka light 198

okaże się kompletną klapą? W takiej awaryjnej sytuacji warto mieć pod ręką przepis na bajaderkę, przez niektórych zwane kartofelkami J Teraz na pewno nic się nie zmarnuje :) Warto zrobić domową wersję Bajaderki, gdyż kupując je w piekarni, tak naprawdę nie wiemy jakie niespodzianki w sobie kryją J Przepis jest naprawdę ekspresowy. Z bajaderkami możemy eksperymentować do woli,   za każdym

Mania Gotowania
Najlepszy krem z pomidorów 136

uzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodajemy śmietanę lub jogurt.   Podawać z domowej roboty razowymi grzankami, posypujemy parmezanem lub tarta mozzarellą

Mania Gotowania
Kebab z mięsa mielonego 228

Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas nie przypominają za bardzo tych, które możemy skosztować będąc w Turcji.   Tak naprawdę nie wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsie J Na pewno

Mania Gotowania
Sajgonki 246

miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki     Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego

Mania Gotowania
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 166

masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie: Pieczarki obieramy  kroimy w kostkę. Oliwki

Mania Gotowania