Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W takie upalne dni jak dziś nie ma nic lepszego niż zimne lody. Domowe, swojej roboty, o smaku malinowym. Proste do wykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki
Marta Gotujezajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko, ale ten mus jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam nierównych brzegów ciasta (węższych u dołu, szerszych u góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć
Smakołyki Berenikizaraz kolejny wyjazd. Tym razem krótki i niedaleki. W kuchni też za to dzieje się sporo, a wszystko co tam trafia jest świeże i sezonowe. Korzystamy, że nasz domowy niejadek jest na wakacjach i w końcu na naszych talerzach gości to, czego Viki by nie zjadła. Jest więc dużo sałatek, których Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się
Przysmaki KarolkiDuszno, parno i ogólnie masakra. My raczymy się domowym napojem z arbuza i poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy. Składniki: 1/4 arbuza; 1 szkl. poziomek; 0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody; kilka listków mięty; 2 łyżki miodu; lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód
Miksturownikrazem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było
Mania Gotowaniakiedy chęć zjedzenia pysznego, tłustego burgera przejmuje nademną kontrolę. Odkąd zrobiłam hamburgery własnoręcznie rzadko sięgam już po te kupne. Mogę śmiało stwierdzić, że nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy
Mania GotowaniaPrzepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię takie połączenia. Kruche ciasto, powidła, beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :) Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek
Mania GotowaniaOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOT J Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą
Mania GotowaniaParty Dip Meksykański” firmy Delecta to jak najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno
Mania Gotowaniaokaże się kompletną klapą? W takiej awaryjnej sytuacji warto mieć pod ręką przepis na bajaderkę, przez niektórych zwane kartofelkami J Teraz na pewno nic się nie zmarnuje :) Warto zrobić domową wersję Bajaderki, gdyż kupując je w piekarni, tak naprawdę nie wiemy jakie niespodzianki w sobie kryją J Przepis jest naprawdę ekspresowy. Z bajaderkami możemy eksperymentować do woli, za każdym
Mania Gotowaniauzyskać zmniejszamy lub zwiększamy jego ilość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodajemy śmietanę lub jogurt. Podawać z domowej roboty razowymi grzankami, posypujemy parmezanem lub tarta mozzarellą
Mania GotowaniaJeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas nie przypominają za bardzo tych, które możemy skosztować będąc w Turcji. Tak naprawdę nie wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsie J Na pewno
Mania Gotowaniamiasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego
Mania Gotowaniamasła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5 litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie: Pieczarki obieramy kroimy w kostkę. Oliwki
Mania Gotowania