Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTłusty Czwartek. Niestety sklepowe konfitury z płatków róży lub po prostu z róży posiadają w sobie jedynie różany aromat, a reszta to na przykład jabłka lub inne owoce, taka domowa konfitura to ich całkowite przeciwieństwo. Tu znajdziecie jedynie płatki, wodę, kwasek i cukier... dużo cukru (tak, ten 1 kg to nie jest błąd, przygotowując taką konfiturę należy użyć 4 razy
Pora coś zjeśćdusić je długo na małym ogniu. Na końcu wrzucić wcześniej podsmażona kiełbasę i dusić jeszcze przez 5 min. Fotorelacja z gotowania: Delektowanie się smakiem: Serwować z domowym pieczywem - u mnie akurat fiński chlebek awaryjny (wersja orzechowa TU , wersja migdałowa TU ). Leczo odgrzewane następnego dnia jest jeszcze lepsze! Mniam
Grunt to przepis!cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli
Niezły Młynekjest szybko zapomniane, a "pewnego razu" trwa na wieki. Philip Pullman Podpatrzyłam składniki na butelce i mniej więcej zachowałam proporcje. Różnica polega na tym, że domowe smoothie nie jest wykonane z zagęszczonych soków, a ze świeżych owoców (oprócz ananasa), pojawia się w nim mleko i oczywiście jest niepasteryzowane. Składniki: 6 plastrów ananasa z puszki 1 mały
Weganizm infantylnyjest osiągnięciem, jest zrozumieniem, że nie ma niczego do osiągnięcia. Osho Myślałam, że to jęczmienka , a to jednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie
Weganizm infantylnywedle życzenia można dodać więcej) 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam owsianego domowej roboty) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: Ok. pół szklanki borówki amerykańskiej Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki
Weganizm infantylnymiękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej
Made By Mom And SonLubisz kwiaty ? http://stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki, półmiski, ... świeczki , woda, kwiaty, owoce, muszelki, piasek i wszystko to co Ty chcesz, żeby znalazło się w Twojej pływającej świeczce :) Możesz znaleźć 1000-ce pomysłów na projekt ale i tak Twój będzie najładniejszy
Niezły MłynekCoś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru
Niezły MłynekBardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem
Kulinarny PamiętnikPrzyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi. Składniki: 2 duże pory (biała i jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Kulinarny Pamiętnikminut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszałam i zmniejszyłam ogień. Dusiłam pod przykryciem przez ok. pół godziny. Chilli podałam z moimi domowymi nachosami , ale zazwyczaj ryż też się świetnie sprawdza. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Kulinarny PamiętnikPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte
Kulinarny Pamiętnikdokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym
Kulinarny Pamiętnik