Zrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że
Ogrodnik w podróżywariantach. Wspólny jest jednak zwykle element kwaśny – np. ocet czy konserwowe ogórki, choć można spotkać nawet kapary i anchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka(...)sałatkę ziemniaczaną jest sznycel po wiedeńsku, o którym jeszcze napiszemy. Ale doskonale nada się także do bardziej nam znajomych potraw, łącznie z naszym kotletem schabowym czy wielu pieczonych mięs. Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) 2016-02-21 14:31:41 Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) w jednej z wielu możliwych wersji. Tutaj zrobiona tak, aby nie tylko smakowała, ale też dobrze wyglądała. Zapisz
Kulinarna Pokusapiątej wieczorem i po ciężkim dniu wracałam do domu, a mama robiła mielone, dlatego też jest to jedno z moich ulubionych potraw hmm pychaaaaaa ! Składniki: 0, 5 kg mięs a mielonego 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta(...)mielonym. Formuję kotlety i obtaczam delikatnie w bułce tartej i smaż ę na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik by poz by ć się nadmiaru tłusz czu. Dodatki: Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikł ą i tak najczęśc iej j e przyrządzam , ale oczywiście jest mnóstwo innych dodatków do tego dania. Ćwikła składniki: buraki
NA MOIM TALERZUsłoiczek konfitury z żurawiny pół cebuli garść suszonej żurawiny tłuszcz do smażenia sól pieprz cukier 1 łyżeczka sosu sojowego woda 1 łyżka mąki Cebulę podsmażyć na
Gotowanie jest łatwedziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię wszystkiego po trochu, bo w końcu okazuje się, że ten który nie pomyślał(...)znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione Składniki: 2 jaka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe 4-5 pieczarek konserwowych 1 mała cebula (lub połowę średniej) 2 łyżeczki chrzanu
Kuchnia u KrysiKarczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już
Rozpustne gotowaniewizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł(...)czas chwalę :) A prawda jest taka, że Knorr coś tam ze mną na pieńku ma. Ale jak jest dobrze, to uczciwie chwalę. W niedalekiej przyszłości przestestujemy jeszcze przyprawę do mięs i do gyrosa. Bądźcie więc czujni. Do udek potrzebujemy: 3 podudzia z kurczaka 100 g szpinaku 100 g miękkiego sera typu brie 15 g orzechów włoskich olej czosnkowy sól, pieprz
Marder&Marder ManufactureWołowina jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza. Ponad to bogata jest w cynk i witaminy z grupy B. Należy do mięs chudych, 100 g dostarcza 113 kcal, 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Jednak czerwone mięsa spożywajmy z umiarem, a decydując się na nie wybierajmy te najchudsze :) Przejdźmy do przepisu :) Składniki: - 180 g chudej wołowiny(...)rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z kaszą i duszonymi warzywami :) Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę :) Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka. Ponad to olej nadał potrawie dodatkowego smaku
Zdrowie na języku :Pmleko owcze i mięso jagniąt może wykazywać pewne właściwości przeciwnowotworowe? Łukasz opowiedział nam o tym jakie przyprawy najlepiej pasują do jagnięciny, jakie są najlepsze te klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice(...)nich przygotowaliśmy pyszny musztardowy sos! Kiełbaski był świetnym doświadczeniem i choć my już nie raz robiliśmy domowe kiełbaski w domu to teraz poznaliśmy idealne proporcje różnych rodzai mięs, które sprawdzą się w każdych kiełbaskach! Dodatkowo szybko omówiliśmy ciekawe smaki kiełbasek, które możemy zrobić w domu - jakie przyprawy będą dobrze pasować i aromaty! Jeśli uwielbiacie mięso i chcecie je lepiej poznać
Plate of JoyMięso przygotowane w ten sposób jest bardzo kruche i soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs. Obiecuję, że warto :) Składniki: kacze udka (warto przygotować od razu większą ilość) kaczy lub gęsi tłuszcz sól czosnek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy Przygotowanie: Udka natrzeć solą i przyprawami, posypać pokrojonym w płatki(...)tłuszczu należy je przewrócić na drugą stronę w ostatniej godzinie gotowania. Udka wyjąć, a tłuszcz przecedzić i wykorzystać do przechowywania w nim mięsa lub wykonania następnego confit. W ramach dodatków polecam pieczone jabłka z żurawiną
Piąty grzech głównyWielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie. Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać(...)kiełbas to na pewno sobie poradzicie. Ja użyłam maszynki elektrycznej, ale może też być ręczna - w tym drugim wypadku nawet wygodniej kontrolować proces nadziewania. Bardzo ważne jest doprawienie zmielonych mięs przed zrobieniem kiełbas. Odpowiednie ilości czosnku, pieprzu, soli czy majeranku sprawiają, że domowa kiełbasa jest dokładnie taka jaką lubimy i jaka nam najbardziej smakuje. Ja podaję takie ilości przypraw jakie
Smaczna PyzaLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkiPasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu. SKŁADNIKI: mięso z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)także podpieczoną cebulkę cebulę oraz drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości. Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy. Mielimy również
W kuchennym oknie Ewyjuż teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną. Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji. A do tego jest niesamowicie sycąca(...)wkładamy do mrożenia. FARSZ: Piekarnik nagrzewamy do 200C. W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚĆ : Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut
Ostra na Słodko