dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:57/84)

Królik pieczony w winie 367

Królik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne

Poezja smaku
Domowa wędlina z piersi kurczaka 380

wyrobie wędlin i kiełbas ważne jest to że mamy wpływ na proporcje dodawanych rodzajów mięs ale i na ich jakość. Jest to szczególnie istotne przy wyrobach z drobiu. Kury z masowych hodowli karmi się genetycznie modyfikowaną paszą, zawierającą substancje przyspieszające wzrost i wagę, często z dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza

OstryKęs
Leczo 164

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka. Składniki: -5 dużych papryk -4 średnie cukinie -5 pomidorów -4 cebule -1/2 l przecieru pomidorowego -1/2 kg kiełbasy -warzywko -pieprz -przyprawa do mięs    Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.    Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6240

wyrobie wędlin i kiełbas ważne jest to że mamy wpływ na proporcje dodawanych rodzajów mięs ale i na ich jakość. Jest to szczególnie istotne przy wyrobach z drobiu. Kury z masowych hodowli karmi się genetycznie modyfikowaną paszą, zawierającą substancje przyspieszające wzrost i wagę, często z dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza

OstryKęs
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 120

- 1 kalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet  - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje

Pasje Jolki
Roladki z szynki w galarecie 953

Roladki idealnie się sprawdzą na wielkanocnym stole a także na imprezkach jako dodatek do tzw zimnej płyty.  Składniki: 7 plasterków szynki konserwowej 0,5 serka śmietankowego typu almette 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3/4 szkl bulionu  1 kopiasta łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb Do dekoracji ugotowana marchewka natka pietruszki kukurydza z puszki borowiki marynowane

Ala piecze i gotuje
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 145

czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone. Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż wina..i jak widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło

Moje domowe kucharzenie
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 118

modelu, możemy uzyskać szerokie wstążki, nitki lub jeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo, mieszamy z ulubionym sosem, dorzucamy dowolne dodatki (np. pestki słonecznika) i gotowe. To także dobry pomysł na przemycenie warzyw w diecie dzieci - taki kolorowy makaron na pewno dużo lepiej zachęci do jedzenia niż kawałki warzyw rzucone(...)nawet mięs. 10. Maszyna do robienia popcornu Popcorn jest owiany złą sławą, choć wcale taki niezdrowy nie jest. Sama w sobie prażona kukurydza jest całkiem w porządku - zawiera błonnik i przeciwutleniacze. To, co w popcornie najgorsze to tak naprawdę duże ilości tłuszczu i soli. Tymczasem na rynku istnieją specjalne maszyny, które pozwolą na uprażenie kukurydzy bez zbędnych dodatków. Taki wynalazek

Powiedz dietom nie
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 239

tańszych części mięsa i z użyciem tradycyjnych dodatków. W opisie przygotowania zamieściliśmy wszystkie niezbędne hinty do uzyskania tej przepysznej przystawki. Dzięki temu będziecie mogli nie tylko sami spróbować tego specjału, ale i wyrywać na to głodne przedstawicielki płci pięknej. Wtedy nawet Triss nie będzie Wam potrzebna do wyczarowywania iluzji mięs i innych przyjemności Zobacz, jak mięso wygląda w grze DRUKUJ(...)pierwotnej formy), powinno mieć też delikatny, lekko metaliczny zapach. Kolor zależny jest od części i wieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa

Nerds Kitchen
Tradycyjne kotlety de volaille 308

masła 2 jajka 150 g tartej bułki sól olej do smażenia Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Mięso umyć

Świat Domowej Kuchni
Brzoskwiniowy kurczak z ryżem 337

już wielokrotnie pisałam uwielbiam połączenia mięs z owocami. W leci pokazywałam Wam kurczaka z sosem maślano – truskawkowym … a dziś mam dla Was kurczaka z brzoskwiniami. Smak brzoskwiń absolutnie nie dominuje w daniu , a nadaje jedynie lekko słodkiego posmaku. Dodatek ryżu sprawia , że danie jest nie tylko smaczne , ale i sycące! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 150 g * filet

Ostra na Słodko
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 184

majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 176

resztę postanowiłam zamarynować w zalewie z dodatkiem wina. Kiedyś, w początkach istnienia bloga, ta marynata się pojawiła. Uważam jednak, że zasługuje na przypomnienie. Do mnie trafiła, kiedy szukałam przepisu na dziczyznę,a  było to wiele lat temu :) Można z niej skorzystać w przypadku chudych mięs oraz właśnie dziczyzny, gdyż, oprócz ciekawego smaku, nada mięsu(...)wierzchu (błyszcząca stroną do wewnątrz) - nie powinna szczelnie przylegać, lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos barbecue (sos BBQ) 237

barbecue (sos BBQ)... Słodko - kwaśny, delikatnie pikantny. O rudo - czerwonym kolorze. Na bazie ketchupu, z dodatkiem cebuli i czosnku. Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru. Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy. Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne. Idealny do potraw z grilla! Polecam! Składniki: 1 szklanka ketchupu; 1/4 szklanki cukru trzcinowego; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku(...)sojowym czy maggi, ale wpłynie to na smak sosu. Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną. Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs z grilla. Wystarczy tylko włożyć kawałki mięsa do woreczka, wlać sos (około 1/2 szklanki pozostawić), dobrze wstrząsnąć, aby sos pokrył wszytstkie kawałki i odstawić do lodówki najlepiej na całą

Gospodyni Miejska
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 163

Lubię buraki pod każdą postacią.  Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.  Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów

Walijskie Pichcenie
Bigos à la staropolski. 191

suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 155

spiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie ducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci  o kwiatowe nuty  dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :).  Wariant

SzczyptaSmaQ
Stek wołowy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. 170

roślinnych),  wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje jej podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych  (czyli takich, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć) . Szpinak natomiast to doskonały dodatek do dań gdyż zawiera bardzo dużo żelaza, witaminy C, jest też bogatym

Wspólne smaki