dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:60/84)

Wykwintny sernik wg Aleex 444

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle(...)się na półkach sklepowych. Pamiętam, gdy jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się

W mojej kuchni
Polędwica wieprzowa w serowym kapturze 215

moich ulubionych mięs to też uwielbia się nią "bawić" i za każdym razem wymyślam coś nowego a później próbuję to nazwać ... pierwszy pomysł na nazwę tego wykonania brzmiał : Polędwica wieprzowa w kasku ... ;) Składniki : 1 polędwica wieprzowa przyprawa do mięsa wieprzowego 1 nieduża cebula 3-4 płaty pomidora szuszonego 2 łyżki nasion słonecznika 50 g serka topionego (bez dodatków) majonez

Mechanik w kuchni
Grillowany filet marynowany w kefirze 219

dodatki jakie otrzymałam od firmy Stovit , a które Wam również polecam :-) SKŁADNIKI ok. 600 g fileta z kurczaka (2 - 3 pojedyncze filety) 1/2 szklanki kefiru 1 łyżeczka marynowanej papryczki jalapenos Bulerias  5 - 6 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową Bulerias otarta skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej (drobnej) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu dodatkowo: jarzębina do mięs

Czary - gary w kuchni
filet w sosie rozmarynowym i współpraca z Knorr 138

dodatku rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Golonka gotowana 258

soli -duża łyżka soli peklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych. Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.    Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny(...)płuczemy.    Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.    Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.    W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem listka laurowego, czosnku i ziela angielskiego i soli. Wkładamy golonkę a kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 180

kilka minut.    Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.    Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs) i bułkę tartą.     Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy(...)pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.    Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.    Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Sos czosnkowy z bitą śmietaną 350

Sos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam!   Składniki: 150 ml

Gospodyni Miejska
buraczki z majonezem i żurawiną 168

Dotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz.  Składniki: słoiczek buraczków(...)łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika) cukier sól pieprz Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka na grilla z kalafiora i ogórka 425

Jako że rozpoczyna się długi, majowy weekend , podzielę się z Wami pyszną, szybką sałatką, doskonałą do grillowanych mięs i kiełbasek.  Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek.  Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;) Sałatka na grilla potrzebujemy :  połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy 5 ogórków zielonych pęczek(...)koperku sól i pieprz do smaku majonez + gęsty jogurt lub śmietana Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję  w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru ( około 5 minut)  Ma być chrupki ( al. Dente) Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną

Takie tam pichcenie
Pierś z indyka w imbirze 131

Pierś z indyka to jedno z bardziej dietetycznych mięs i jednocześnie o dużej zawartości białka. A do tego bardzo smaczne, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Poniżej przepis na lekkostrawne danie z grillowanej indyczej piersi z domieszką imbiru, który nadaje daniu wyrazistości. Nie pomijajcie etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt(...)długi również wysusza to delikatne mięso. Do indyka pasują rozmaite dodatki - ja polecam marchewkę z groszkiem

Milion Smaków
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 330

łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie(...)przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kalafiora 166

przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). **Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje) Zalecenia dla alergików Seler - Może zawierać Jęczmień - Zawiera Dodatki MSG (glutaminian) - Nie zawiera Barwniki sztuczne - Nie zawiera Substancje konserwujące - Nie zawiera Przechowywanie Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu(...)użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 179

przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). **Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje) Zalecenia dla alergików Seler - Może zawierać Jęczmień - Zawiera Dodatki MSG (glutaminian) - Nie zawiera Barwniki sztuczne - Nie zawiera Substancje konserwujące - Nie zawiera Przechowywanie Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu(...)użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness

ClauditteMissCooking
Sos tzatziki 313

Sos tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip

Gospodyni Miejska
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 164

ledząc mojego bloga, pewnie zauważyliście, że jednym z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie mięs jest zdecydowanie drób. Wpływ na to ma szereg jego zalet — jest prosty i szybki do przygotowania oraz stanowi źródło pełnowartościowego białka, tak potrzebnego w diecie. O wyższości drobiu nad innymi rodzajami mięsa stanowią zarówno jego wartości zdrowotne, m.in. niska zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczywiście witamin(...)minerałów, jak i jego walory smakowe — przez swoją delikatność stanowi świetne tło dla wielu przypraw i dodatków. Z drobiem łatwo jest eksperymentować, będąc pewnym, że danie na pewno się nam uda. Jednak czy sięgając po mięso, zwracamy uwagę na jego jakość i warunki przechowywania? Często zapewne o tym zapominamy. Dlatego polecam zakup mięsa pakowanego , co do którego mamy pewność

Food Square