dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:62/84)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 216

Dzisiejszy obiad był dla mnie wielkim wyzwaniem i debiutem w przyrządzaniu świeżych grzybów. I to na dodatek własnoręcznie zebranych! W tym roku pierwszy raz od wielu wielu lat zebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE(...)około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około

Zgrabne Gotowanie
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 224

słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy, że pasztet jest bardzo pracochłonny i dość drogi – jednak rezultaty są na tyle(...)KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE UWAGA! Mięso zająca od królika różni się bardziej wyrazistym smakiem i ciemniejszym kolorem – jednakże sposób przygotowania pasztetu z tych mięs jest analogiczny. Mięso zająca dość trudno zdobyć, natomiast królicze coraz częściej można kupić w popularnych dyskontach, dlatego wybraliśmy właśnie królika do zrobienia pasztetu. Jednakże jeśli macie dostęp do mięsa zajęczego

Nerds Kitchen
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 179

dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak  było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych. Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser. Mahlab (arab.  محلب lub   مَحْلَب ) - nazywany też w zależności od regionu mahleb(...)kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami -  pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tzatziki 185

Najprostsze z możliwych i co tu długo pisać.  Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy. Składniki: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g) 3 dłuższe ogórki 2-4 ząbki czosnku sól, czarny pieprz Wykonanie: Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość(...)posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs

Malinowe Pocałunki
SAŁATKA Z KALAFIORA Z SOSEM JOGURTOWYM 553

danie na kolację. Ja gotuję często od razu więcej kalafiora, tak by pozostał nam na sałatkę. Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej wody z dodatkiem soli. Nie dodaję żadnych innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-) Składniki: - ugotowane, schłodzone różyczki kalafiora - 1-2 jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą(...)trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - malutki ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać pieprz oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do mięs, warzyw i wielu innych dań. Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również z tego samego, ale schłodzony w lodówce, wykładamy na półmisek, polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym

Smaczne Zdrowe
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 198

Witam Was w ten ciemny, deszczowy dzień. Na niedzielny obiad polecam dziś coś wyjątkowego. Mięsko można przygotować wieczorem, odgrzać na drugi dzień lub zjeść na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej. Dziś podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola(...)wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od  ETERNO  , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności. -przyprawy w tym u mnie różowa

Z Kuchni Do Kuchni
Karkówka w sosie x 5 wg Aleex 199

maggi • 5 łyżek wody • sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • olej • mąka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięs Knorr’a. 3. Plastry przyprawionego mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na rumiano. 4. Zezłocone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Ocet, cukier koncentrat maggi i wodę (wody dodałam(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 8. Piec 1,5 godziny. 1 godz. piec pod przykryciem, potem odkryć naczynie, aby mięso się zarumieniło. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 161

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić(...)rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych  słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.  Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek

Tradycyjna Kuchnia
Pieprzowe gomasio 152

gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej . Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa. Składniki: 100 g siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (użyłam białego) Siemię lniane wraz(...)moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis ten znalazł się również w trzecim numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Jeśli nie widzieliście go, to musicie koniecznie to nadrobić. Znajdziecie tam sporo smacznych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebula ze śliwkami 150

550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, Cebulę pokroić w

królestwo garów
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 205

sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 3 jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu(...)wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku   Pieczemy 1 h w 180 stopniach Pasztet  można jeść sam lub jako dodatek do pieczywa.  Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 249

coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food(...)razem trenujemy "Sushi i dania Dalekiego Wschodu. Na pierwszy ogień, a dokładnie na płytę grzejną marki Bosch, poszedł omlet tamagoyaki (lub tamago), bardzo popularne w Japonii danie śniadaniowe, dodatek do dań na wynos lub składnik sushi... przygotowywany w rytmie slow, powoli i z dużą cierpliwością :) Sushi zdobyło przebojem kubki smakowe miłośników jedzenia na całym świecie. Coraz więcej osób przygotowuje

SzczyptaSmaQ
Tzatziki 199

Tzatziki, to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać  jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.      Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie)     Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany(...)cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first

mojewypiekiinietylko
Sos tahini czyli طحينة 243

krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi(...)natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 169

dowiedziałam się jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione(...)pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy

Zawsze głodna!