dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:70/84)

Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku 150

mięsa z grilla .   A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam  karczek, sałatkę i inne dodatki :) Marynata do mięsa: karczek, u mnie 80 dag 1/4 szklanki oliwy 8 ząbków czosnek pieprz mielony czarny sól, pieprz mielony czarny butelka 650 ml piwa ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra(...)sałatki : 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżeczka miodu Jeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę . Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula

Proste Potrawy
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 224

naszego garnka. Mięso gotujemy 90 minut. Z racji tego, że jest to domowa metoda sous-vide, należy co kilka minut kontrolować temperaturę, mieszając delikatnie wodę co jakiś czas. Dodatki Buraki obieramy, zachowujemy ok. 2 plastry grubości 1 cm, resztę siekamy na jak najmniejsze kawałeczki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną(...)Metoda sous-vide Czas gotowania danego produktu zapakowanego próżniowo może wynosić od kilkunastu minut do 78 godzin , a temperatura wody wynosi od ok. 55 do 60 stopni dla mięs oraz wyższych dla warzyw. Urządzania stosowane w profesjonalnych kuchniach można porównać do szerokich frytownic ( termostaty ), które mają regulator temperatury. Aby zachować stałość wyznaczonej temperatury, woda delikatnie porusza się

Right Behind The Kitchen
własna wędzona kiełbasa paprykowa 221

również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się(...)dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia w maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -szynkę wieprzową mielimy na szarpaku

Miód i pieprz
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 772

mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego. Przygotowujemy roztwór wodny soli peklującej . Ja użyłam klasycznej soli peklującej firmy Appetita- to sól z dodatkiem 0,6% azotynu sodu. Opakowanie zawiera 50g soli, wystarczy na przygotowanie 1,5-2kg mięsa. Całe opakowanie rozpuszczamy w 0,5 litra przegotowanej gorącej wody, następnie studzimy roztwór(...)chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA TURBO- czyli w pośpiechu UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do ostrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą (rozmiar 1,5-3mm), możecie szynkę dodatkowo ostrzyknąć solanką od środka. Do strzykawki nabieramy porcję przygotowanego roztworu, igłę wprowadzamy do mięsa

Karo in the Kitchen
Czosnkowa baranina w pergaminie 188

Baranina to jedno z moich ulubionych mięs. Pieczenie w pergaminie jest bardzo wygodne  - wszystko można przygotować wcześniej, a dwie godziny przed posiłkiem, przygotowane pakunki po prostu wstawić do piekarnika. To danie świetnie nadaje się na spotkania ze znajomymi. Wystarczy jeszcze zrobić sałatę i przyjęcie gotowe. Polecam! składniki (2 porcje) 450- 500 g baraniny bez kości(...)arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami. Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h 30 min - 1h 45 min. Smacznego

Stare Gary
Domowa biała kiełbasa 139

tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego porwałam się na zrobienie domowej kiełbasy? Głównie z ciekawości, jak to jest zrobić ją samemu, jak smakuje i jak będzie(...)być bardzo zimna. * Jelita namaczamy w ciepłej wodzie, na pół godziny przed nabijaniem kiełbas. Przygotowanie białych kiełbas: Mięsa myjemy, oszuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych mięs wzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wodę. Całość wyrabiamy ręką ( najlepiej męską bo wymaga to siły ) około 15 minut. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na co najmniej

NiePieprz.pl
Zraziki mielone schabowo migdałowe 140

Prawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni  z  jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe.  Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych migdałów- 3 jajka(...)listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki.  Dodatek boczku

mojewypiekiinietylko
domowa musztarda jabłkowa na miodzie... 180

Składniki: jabłka 2 kg, gorczyca biała cała 2 opakowania, anyż 1 gwiazdka, pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 154

Risotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina

Czerwień i błękit
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 145

Jeśli szukacie pomysłu jak uatrakcyjnić ziemniaka obiadowego to nic prostszego, a jednocześnie bardziej smakowitego, jak przygotować domowe talarki. Tym razem wykonał je od początku do końca

Kuchnia po mojemu
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 173

wręcz celebrowana.Nic dziwnego, gęsina oprócz wyjątkowych walorów smakowych,ma również duże wartości odżywcze.Zawiera pełnowartościowe białkoi sporo witamin z grupy B.Mięso z gęsi to jedno z najzdrowszych mięs,choć w obiegowej opinii uchodzi za niezbyt zdrowe,cieżkie i tłuste.To jest jednak mylne stwierdzenie,bo gęsina zawiera od 3-5 % tLuszczu. Trzeba także wiedzieć,że tłuszcz gęsi ze względu(...)bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig. Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 128

czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 1 łyżeczka DODATKI: woda 4 litry, olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cebula 5 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony(...)cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina Blue 122

Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu(...)Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Wołowina Blue appeared first

mojewypiekiinietylko
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 202

wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo(...)przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.   Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili sprawdzić palcem

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 314

mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem(...)inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć

Poezja smaku