dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:56/84)

SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe – BE FIT! 151

wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać

Ostra na Słodko
Najlepszy chrzan domowy 157

Kuchenny bałagan . Jest to najlepszy chrzan domowy i wierzcie mi – on ma moc. Do mięs, szynek, boczków… i nie tylko jest niezastąpiony. Nie polecam jeść łyżkami. Aby złagodzić jego ostrość można, przed podaniem, dodać jogurtu lub śmietany. Dla mnie jednak bez tych dodatków jest wspaniały. Bomba dla koneserów chrzanu doceniających jego walory i bardzo ostre smaki. Gorąco polecam. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 107

mirabelek, może zainteresuje Was przepis na mirabelki w syropie z amaretto i fantastycznie pasujący do mięs chutney mirabelkowych (klik).  * cytuję fragmenty opowiadania Zapach jabłek autorstwa P. Delerm. ** inspiracją do przepisu na galaretkę z papierówek był przepis na Galaretkę jabłkową z wanilią opublikowany w dodatku do Gazety Wyborczj nr 2/4 Owoce

KUCHARNIA
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 468

jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia.   Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.   SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki 2 bakłażany

Zofiana
DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM 155

smaki, które idealnie go podkręcają i sprawiają, że każdy z przyjemnością oblizuje się ze smakiem. Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy! Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak! Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs! Koniecznie spróbujcie! Dajcie potem znać czy smakuje! SKŁADNIKI: * czereśnie – 650 g * cukier żelujący

Ostra na Słodko
8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 362

zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków.  Okazuje się, że nie tylko możemy znaleźć nadmiar soli i glutaminianu, ale też mąkę, cukier, karmel czy olej. Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do mięs: wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, mąka pszenna , sól, papryka (7,9%), cukier , cebula (2,5%), koncentrat

Powiedz dietom nie
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 202

stopni (ok 15 minut), przez następne 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Sprawdźcie sami czy takie żeberka Wam pasują. Mi tak. Są na pewno lżejsze niż te pieczone w coli. A papryka wędzona to po prostu poezja smaku. Wzbogaci smak mięs, zapiekanek i warzyw. Polecam

Kuchnia po mojemu
Łosoś w rozmarynie 181

Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był

Buniabaje w kuchni
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 130

tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła(...)naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych i czystych pojemników. Szczelnie zamknąć

Tradycyjna Kuchnia
Rafex - naturalne przyprawy - test 133

pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs  Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex w 100% spełniają moje oczekiwania. Są naturalne, bez glutaminianu sodu, żadnych chemicznych dodatków czy ulepszaczy.  Posiadają rewelacyjny smak i aromat. Dużym atutem jest cena. Myślałam

Di gotuje
Chimichurri 155

Argentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka

Pełny talerz
Karkówka z nutą Earl Grey 157

sprawdzają się łagodne ( jaśminowa, pomarańczowa itd.) w stosunku do ryb i drobiu. Do mięs potrzeba czegoś mocniejszego tak by garbniki z herbat ,, przebiły się " przez smaki innych przypraw. Postawiłam na Earl Grey a w zasadzie jej ,, damską " odmianę- Lady Grey (czarna herbata z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny z lekkim aromatem cytrusowym ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gremolata. Włoska posypka do mięs i warzyw 132

Gremolata to klasyczny dodatek do cielęciny, ale doskonale sprawdzi się także przy daniach z drobiu. Królik duszony posypany gremolatą będzie jeszcze smaczniejszy. Gremolaty można użyć także do grillowanych grzybów , warzyw z rusztu czy innych mięs. Jest niezwykle łatwa do zrobienia a doskonale podbija smak potraw nadając im niezwykłego aromatu. Gremolata to niby taka zwykła posypka a jeśli ją zblendować

Smaczna Pyza
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 172

tylko może być podana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej

mojewypiekiinietylko
Królik pieczony w winie 361

Królik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne

Poezja smaku