suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie ducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci o kwiatowe nuty dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :). Wariant
SzczyptaSmaQroślinnych), wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje jej podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych (czyli takich, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć) . Szpinak natomiast to doskonały dodatek do dań gdyż zawiera bardzo dużo żelaza, witaminy C, jest też bogatym
Wspólne smakiSchab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs, przesmażyć na oliwie z oliwek przez około 4-5 minut z każdej strony, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz ze smażenia i odłożyć na chwilę np. na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki. Następnie dodać śmietanę
Zgrabne Gotowaniehamburgerów... Szybki, pyszny, domowy. Na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny. Pysznie przyprawiony curry i musztardą. Smacznego ! Składniki: 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego; 1 łyżka musztardy; 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka); 1 łyżka pikantnego ketchupu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 2 łyżeczki białego cukru; 3 łyżeczki oliwy(...)Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaPolędwica wieprzowa w miodzie Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po
Ogrodnik w podróżyPomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na
IMPRESJA SMAKUnią z zachwytem. Dziś byłam równie szczęśliwa jedząc dewolaje z dodatkiem czerwonej papryki, zdaje się, że nic więcej nie było mi potrzeba do szczęścia. Składniki 4 niezbyt duże filety z kurczaka 4 słupki żółtego sera 8 paseczków czerwonej papryki mąka jajko bułka tarta sól pieprz delikat do mięs tłuszcz do smażenia - u mnie margaryna Sposób Filety
Kuchenne aromatyDo sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna
Karo in the Kitchenmycie naczyń jest bajecznie łatwe. Ostatnio zafascynowałam się marynatą do mięs na bazie cukru i syropu z agawy, która mocno się karmelizuje i skarmelizowane resztki marynaty potem należy usunąć z patelni grillowej, a z Ballarini jest to niezmiernie łatwe, żadnego szorowania, wystarczy tylko przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Postanowiłam pokazać Wam patelnię w akcji z naleśnikami
Blondynka Gotujewersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części. Kaszę
Maminek kulinarnyJest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na 12 szt.Sk
Słodkie Przyjemnościwiecie do wielbicieli mięs specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej! Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej
Ostra na Słodkoprzyprawa jest bardzo smaczna w połączeniu z wątróbką i dodatkiem cebuli z jabłkami jabłka z cebulą podsmażyć na oleju, dodac cukier, kucharka, majeranek wątróbki podać z cebulą z jabłkami do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!! przyprawa shoarma Royal Brand - smak: pikantna - zapach: harmonijny,lekki zapach wędzenia - zastosowanie: do mięs i na grilla - popularna przyprawa w krajach arabskich i Izraelu - opakowanie
W Mojej Kuchni Lubiędawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój(...)ulubiony alkohol lub drinka w miejsce zwykłej marynaty lub jako dodatek do niej otrzymamy zupełnie nowy i zaskakujące smaczny posiłek. Alkohol bez względu na rodzaj ma doskonałą moc marynowania. Dobrze przenika do mięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie
naRuszcieWiejska sałatka w duchu niemieckiej Kartoffelsalat. Odchudzona – nie ma w niej grama majonezu. Jest pysznie kwaśna i odświeżająca. Delikatnie pikantna. Po schłodzeniu idealna do grillowanych mięs
Karo in the Kitchenliści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego parmezanu2 pomidory2 ząbeki czosnku kilka gałązek tymiankukromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania)Złote zasady przygotowywania rosołu:1. najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki
Bon Appetit Małgorzaty