Szynka pieczona 306Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego
Maminek kulinarny
Sałatka warzywna z kaszą kuskus 220Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Oceniam go bardzo pozytywnie
Tradycyjna kuchnia Kasi
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 237się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek
Kuchnia z widokiem na ogród
Przepis na schab w galarecie 409jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Powyższy przepis na galaretę można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Schab w galarecie zawsze przybieram sporą ilością natki pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z fetą i grzankami 265często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc bardzo często łączę te dwa smaki. Dodatek prażonych ziaren i chruiących grzanek sprawia, że prosta sałatka przeradza się w bogaty i pełen witamin posiłek. Dodatkowo
Słodkie Przyjemności
Karkówka w sosie własnym z pyzami 254Dzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki
Kolizje Smaków
JABŁKA 255Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy(...)jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs. Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę
Ciastka - domowe słodkości
Kiszone cytryny, moje ulubione 198eden z lepszych dodatków do potraw. Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy cieszyć się przez kolejne 2 lata, bo tyle mogą stać w lodówce. Te dwa lata przechowywania są oczywiście tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni arabskiej i i n dyjskiej , dodane(...)mogą sprawić cuda. P asują do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet drinków (zwłaszcza krwawej Mary). J uż niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej potrawie, więc łatwo się w nich zakochać ;), i po miesiącu kisić już kolejną porcję. Możecie poeksperymentować z dodatkiem różnych ziół lub przypraw i opracować własną mieszankę
SzczyptaSmaQ
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 184się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso razem i upiec też razem. Tylko z innymi dodatkami. Być może dzięki wspólnemu pieczeniu mieliśmy porcję naprawdę doskonałego mięsa, które bardzo szybko znikło - śmiałam się(...)soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat
Kolorowy Przepisownik
Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake 322Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami(...)lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania. Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego. Smacznego! English version Green bean and mushroom bake (6 servings) Ingredients: 450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed 2 slices bacon, diced 1 onion, diced
karmelowy
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2063zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same
To co kocham
Zdrowa żywność od MyVita :) 204dozowanie wystarczającej ilości produktu, by dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających i konserwantów jednak porcja aplikacji to tylko 15 kcal wzbogaci smak potraw, kanapek, sałatek, makaronów, warzyw idealna do krótkiej obróbki cieplnej mięs, warzyw doskonała alterntywa dla tłuszczów zwierzących bogata w minerały i witaminy zmniejsza poziom złego cholesterolu i zwiększa ilość
Zdrowie na języku :P
Masło czosnkowe 167Uwielbiam masło z dodatkami takimi jak czosnek czy różne zioła ,doskonale smakuje i pasuje do pieczywa jak zarówno do ziemniaków pieczonych . Wykorzystuje takie masło także do podsmażania mięs do sosów i nie tylko ,zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 kostka masła dobrej jakości 2 ząbki czosnku
Mój Smak
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 177przepisów, w których jednym z głównych składników będzie natka z pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach Bliskiego Wschodu, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Argentyny i Urugwaju, gdzie jest znany pod nazwą chimichurri i podawany głównie do grillowanych mięs. Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do mięs. Składniki 2 pęczki natki z pietruszki (opcjonalnie można dodać też
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 149Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek
Tradycyjna Kuchnia
Pyszny sos jogurtowo - majonezowy 239Na Święta Wielkanocne zrobiłam taki sos do jajek i domowych mięs na zimno. Moi panowie tak go polubili, że w lodówce musi być ciągle dostępny. Jedna
Ewa w kuchni
Sos tzatziki 176Sos bardzo prosty w wykonaniu i zajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com