Kluski ziemniaczane z kaszą manną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę. Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy
Smakowite DaniaDziś będzie szybko i smacznie, w sam raz na weekend :-) tak przygotowany sos świetnie podkreśli smak grillowanych mięs i warzyw, możecie go też wykorzystać jako dodatek do sałatek :-) jednym słowem przepis wszechstronnego zastosowania ;-) SKŁADNIKI 3 łyżki majonezu 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 - 2 łyżki ostrego keczupu 1 ząbek czosnku mieszanka ziół prowansalskich ewentualnie sól i pieprz do smaku
Czary - gary w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Karmelizowana cebula to wspaniały, słodko-kwaśny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, steków , serów, do ziemniaków, piersi … Przeczytaj cały artykuł Post Karmelizowana cebula pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiaj coś dla wielbicieli aromatycznych mięs na słodko. Przygotowałem bardzo aromatycznego kurczaka z dodatkiem owoców i podałem go z kaszą kuskus. Zajęło mi to bardzo niewiele czasu, a efekt był wyśmienity. Przy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram rodzynek
Wyprawy kulinarneTroszkę niedoceniany, pomijany i ustępujący miejsca jabłku. Chociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam Wam szybki przepis na pyszny deser. I chociaż wszem
Farmażonytzatziki to grecki sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórków i czosnku. Świetnie pasuje do wędlin, mięs i potraw z grilla. Składniki: 5 - 6 małych ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ogórków dodać czosnek zmiażdżony przez praskę, jogurt
Mama Gotujeciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową
Kuchnia Prezydentowejherbatką" do picia na gorąco. A szkoda, bo potrafi dodać aromatu wielu daniom - jak choćby zwykłemu masłu i w połączeniu stworzyć świetny dodatek do kanapek, grzanek a nawet ziemniaków czy mięs takich jak steki
Milion SmakówPieczone ziemniaki są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Można je podawać do mięs, drobiu lub ryb zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Danie to można zrobić bardzo szybko a w zasadzie robi się samo. Składniki: ziemniaki sól papryka czerwona w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Całość polać odrobiną oliwy i posypać solą i papryką
Mama Gotujewięc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą
Sajkofanka smakuwrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą
Sajkofanka smakucukru Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez
Zgrabne Gotowaniechwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się i do serów, i do mięs. Po odsączeniu nadmiaru sosu, plastry ogórków mogą być układane na kanapkach. Niektórzy zjadają pół słoika, zanim zdąży się im przygotować coś bardziej treściwego ;) Bywa
Weekendy w domu i ogrodziemięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy. Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałki oraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę
Maminek kulinarnyPorzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować
Tradycyjna Kuchniabarbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek a także do mięs. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny. 6 plastrów schabu 3 cebule 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka gałki
Szefowa kuchniSałatka ziemniaczana z groszkiem, kiszonymi ogórkami i czerwoną cebulą. Doskonała do mięs i kiełbasek, np. z grilla. U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście, duet doskonały. 1 kg ziemniaków sałatkowych KLIK 70 dag kiszonych ogórków 3 czerwone cebule puszka groszku konserwowego, ( 400 g ) majonez KLIK musztarda KLIK sól i pieprz Ziemniaki myję i gotuję
Takie tam pichceniejesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów
Zawsze głodna!ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr
Smakowity Blog KulinarnyPrawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie
Pociąg Do Kuchnigustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli
UgotujmyTo.plEfektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'aDobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól
Stare Gary