Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny
Smaczna Pyzawiedzą na pewno Ci, którzy tak jak ja kochają musztardę. Dla mnie to nieodłączny składnik w moich kuchennych podbojach. Wodzi prym w marynatach, vinegretach, jako dodatek do kanapek czy mięs. Czasem nawet na samo. Moja ulubiona to dijon, tradycyjna wyraźna, ostra. Zaraz za nią francuska z mnóstwem kolorowych ziaren gorczycy. Jednak ciągle dążyłam do tego, żeby wreszcie
Sajkofanka smakuJest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli
Rozpustne gotowaniekalki językowej. Jakkolwiek niewątpliwie jest to sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych
Kulinarna PokusaIdealny sos jako dodatek do pieczonej szynki i mięs. Majonez wymieszać z jogurtem w miseczce. Grzybki odcedzić i posiekać drobno, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Do majonezu i jogurtu dodać grzybki, ogórki, jajko, chrzan,wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony czarny pieprz. Wstawić do lodówki, żeby składniki ze sobą się połączyły
Kuchnia Pokoleńsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka
DefinicjaSmakuTzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka słów o chrzanie ze strony producenta WSP Społem Kielce zaostrza działania…a wszystko za przyczyną nowego produktu – Chrzanu Luksusowego. Rarytas ma spore szanse(...)jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej
Moje domowe kucharzenienatchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej
Olikowa kuchnialubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim(...)pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko
Chilli Czosnek i Oliwamasło, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy po czym natychmiast dodajemy dynię, i przyprawy do smaku, smażymy ok 10 min mieszając by się nie przypaliło. Podajemy do mięs, zamiast ziemniaków czy innych dodatków
Gotowanie jest łatweDziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy
karmelowyilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku suszona bazylia Knorr przyprawa do mięs sól pieprz oliwa z oliwek dodatki: pieczone ziemniaki ( przepis tutaj ) wykonanie: Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie z oliwek, dodając 2 ząbki czosnku, przyprawę knorr do mięs, suszoną bazylię, sól
Ania i Marcin gotująminut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta
Karo in the Kitchen