dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:39/84)

Ogórki z chilli 170

Chrupiące paseczki ogórków o smaku słodko – pikantnym. Po spróbowaniu są słodkie, a dopiero po chwili przychodzi ostry smak. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, wędlin, czy mięs. Wykorzystałam ogórki, które były zbyt duże, aby je kisić :) 2 kg ogórków 1/4 szklanki soli 2 łyżeczki chilli 1 główka czosnku ZALEWA: 1 1/2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
,,Pieczone ziemniaki w koszulce z szynką parmeńską ’’ 188

Aromatyczne i chrupiące ziemniaki pieczone z szynką parmeńską i ziołami smakują doskonale solo lub jako dodatek do dań obiadowych oraz mięs z grilla! Składniki: 4 małe ziemniaczki 4 plastry szynki parmeńskiej zioła: rozmaryn, oregano sól, pieprz, łyżka przyprawy ziołowej do grilla oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szorujemy i podgotowujemy – ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy

Podróż w kulinaria
Czatnej z mango i cebuli 225

około garść, tyle miałem akurat w kuchni. Możecie dać więcej, dzięki czemu smak będzie bardziej orzeźwiający. Całość jeszcze chwile dusimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Doskonały dodatek do grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!   Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru

MarcinChef
SAŁATA ZE ŚMIETANĄ 110

Sałata z sosem śmietanowym to przysmak nie jednej osoby. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, pieczonych mięs i gotowanych warzyw.                                                                  SKŁADNIKI :  1 główka sałaty masłowej

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka 228

sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczno-łososiowa 104

razem przygotowałam ją z jajek i wędzonego łososia. Robi się ją bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się na co dzień do chleba na śniadanie. Będzie również wspaniałym dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs.  5-6 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia pół pęczka koperku 1-2 łyżki majonezu świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bardzo

Smakołyki Asi
Libańska mieszanka siedmiu przypraw 149

saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis. Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw. Recenzja książki jest dostępna tutaj  Składniki 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 174

dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki

moj przepis na
Surówka marchewkowo-jabłkowa ze śmietaną i żurawiną 115

dużych oczkach i przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, śmietanę oraz drobno posiekaną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówka jest znakomitym dodatkiem obiadowym do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego

MyCookBook.pl
Domowy eliksir zdrowia 2721

zdradliwa i sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm   500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kluski śląskie 279

każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie

Monia miesza i gotuje
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 175

ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie

Right Behind The Kitchen
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 399

Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie

Pause Gotowanie!
JABŁKA KISZONE 117

ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z gazety.Wyszły wyśmienite ,pachnące anyżem i  cynamonem.Świetny przepis:).Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chutney z gruszkami 121

żeby się przekonać :) Te najlepsze są z dodatkiem mango, ale tym z polskich owoców, jak temu z gruszek czy z brzoskiwń , też niczego nie brakuje. Są idealnym dodatkiem do deski serów i mięs. Mam nadzieję, że przyjdzie dzień, kiedy zacznę przygotowywać domowe przetwory w ilości większej niż kilka małych słoiczków, które nie mają szans na doczekanie do zimy :) Normal

bistro mama
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 235

pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi

Moja Delicja
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 183

temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Modra kapusta. 202

Modra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 162

jednak z sentymentem zawsze wraca. Prawda jest taka, że z roku na rok przygotowuję jej coraz mniej, bo przy ciągle rosnącej konkurencji ze strony pieczonych i wędzonych mięs, sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki

Rozpustne gotowanie
Musztardowa karkówka na patyku 221

oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 316

pieczenia odwrócić na druga stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs pieczonych na ruszcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z bakłażana 112

pasta na bazie bakłażana, ostra i z wyraźną czosnkową nutą. Po długich poszukiwaniach w internecie i licznych eksperymentach, stworzyliśmy własną recepturę. Jest doskonała do chleba i jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Uwaga! Ilość czosnku i ostrej papryki jest przewidziana dla koneserów, osobom wrażliwym, lub udającym się nazajutrz na rozmowę o pracę, zaleca się dokładne przemyślenie proporcji. ;) Składniki

Kuchnia Prezydentowej
Paluch we włoskim stylu 138

skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Chrzan z jajkiem. Domowy prosty, szybki przepis. 249

chrzan z jajkiem. Co prawda Święta już dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby taki chrzan przygotować sobie na co dzień. Pasuje on doskonale jako dodatek do wszelkich wędlin, kiełbas, mięs pieczonych i gotowanych np. golonka :) U mnie sprawdza się nawet do kiełbas i mięs z grilla... a sezon grillowy już tuż, tuż :) Polecam. Składniki - słoiczek tartego chrzanu

Kuchnia z widokiem na ogród
SAŁATKA JARZYNOWA 191

osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Jarzynka na zimę do słoików 338

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki w majonezie na ciepło 476

bieżącą wodą. Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
ZIELONA SURÓWKA Z PEKINKI, GROSZKU, OGÓRKA 291

Pyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację. Składniki: kapusta pekińska 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki) 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz szczypta cukru koperek Wykonanie: Pekinkę, rzodkiewkę oraz

Walijskie Pichcenie
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 182

cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań -  fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie  griva .  Tapulone  to jadany

Z Kuchni Do Kuchni
Cebula Marynowana 223

integracje z octem ;) Opublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie... Dziś zapraszam na cebule...Jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla, mięs, kanapek itp. Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam: 15 cebul średniej wielkości 3 liście laurowe pieprz ziarnisty 1 łyżeczka czubata soli morskiej 1 szkl

NaKońcuJęzyka
Sos kurkowy 226

nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs. Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % nać pietruszki sól

Mechanik w kuchni
Ogóreczki do wódeczki (z chilli) 349

przepis na jeden z pierwszych przetworów, które przyrządziłam samodzielnie. Od tego czasu robię je co rok, a same ogóreczki, jak w tytule są świetnym dodatkiem do wódeczki czy wszelkich mięs i wędlin.  Jeżeli ktoś woli mniej ostre ogórki, to niech zmniejszy ilość chilli.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Pasja Smaku
Gyros a'la Edyta 216

powspominałam o greckich wakacjach :)- I tak oto powstał gyros a'la Edyta.  Zaletą obiadu jest to , co kocham najbardziej - szybko i smacznie . Dorobiłam do smażonych mięs sos- który jest tu dodatkiem I ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny

Smaki Edyty
Sałatka porowa z kurczakiem 364

puszki kukurydzy - 2 pory - sól, pieprz, delikat czerwony - majonez Przygotowanie: Pory kroimy i w prążki i sparzamy, filety z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy delikat czerwony do mięs a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane skłądniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez

Zainspirowana w kuchni
Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip 126

tysiąca wysp. Sos jest konkretny, ja robię go w wersji ostrawej, dla prawdziwych twardzieli dodając dodatkowo tabasco. Jeśli serwujecie go dzieciom, to pomijamy ten dodatek Sos świetnie sprawdza się do mięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing, dodajcie kilka łyżek śmietany

Mieszam w Garnku
Lemon Curd z żółtek 153

Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze, czy bardziej kwaśne smaki, możemy dodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować ponieważ

Jedzeniomania
Przyprawy Broil King i sosy Ballymaloe dostępne w naszej ofercie 194

przyprawy do dań z grilla. Ballymaloe Tomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy

naRuszcie
Sos tzatziki 109

grecki sos na bazie ogórka i jogurtu to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla, smażonych czy pieczonych mięs a także wędlin i jajek. Szybki do przygotowania, smaczny i podkreślający smak potraw do których jest dodatkiem

Milion Smaków
Sałatka z pierożkami tortellini 502

chmurki nie padał deszcz. Na razie prognozy są obiecujące. W jeden z wolnych dni chciałabym przygotować grillową ucztę w ogródku babci. A do grillowanych mięs proponuję prostą sałatkę warzywną z dodatkiem pierożków tortellini. Składniki: 1 opakowanie tortellini (dowolnego) 2 pomidory 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku mały kubek jogurtu naturalnego sól(...)razem z pomidorami pokroić w kostkę, a umyty szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, lubczyk, majonez i jogurt. Doprawić i delikatnie wymieszać. Schłodzić.  Podawać do grillowanych mięs

Czerwień i błękit
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 135

każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt

Kuba Gotuje
Kaszotto z grzybami i dynią 197

Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak. Czas przygotowania:  30 minut Porcje:4     Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików(...)minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu.   Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta). Kaszę

SzczyptaSmaQ
Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 185

zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do ryżu, mięs i ryb. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy(...)marchewki z groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Dolewamy stopniowo sok z pomarańczy sprawdzając smak dania. Podajemy koniecznie na ciepło jako dodatek do obiadu

Kolizje Smaków