Ostatnio na moim blogu był przepis na domową żurawinę do mięs i serów. Przyszedł teraz czas na szybką weekendową przekąskę: grillowane/smażone serki wędzony z dodatkiem właśnie takiej żurawiny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam Składniki: 800 g buraków 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyżka masła 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
Oryginalny smakOstatnio na moim blogu był przepis na domową żurawinę do mięs i serów. Przyszedł teraz czas na szybką weekendową przekąskę: grillowane/smażone serki wędzony z dodatkiem właśnie takiej żurawiny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpoczątku października zapiszę wersję do bieżącego spożycia, bo trochę się różni. Dzięki obecności śliwek jest słodkawy. Natomiast imbir i pozostałe dodatki sprawiają, że z powodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze). Składniki (na ok. 1 litr): ok. 800 g wydrylowanych
Weekendy w domu i ogrodzieplasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. KLIK DO SKLEPU
ClauditteMissCookingkostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza
Atlas Smakównajbliższym czasie, jak odzyskam siły i wróci smak, wpisy z ich udziałem :) W paczce znalazły się: Syrop korzenny z cukrem trzcinowym - można używać do herbaty, lemoniady, drinków, oraz jako dodatek do potraw i sałatek. Syrop malina z miodem - jeśli chodzi o zastosowanie to oczywiście tak jak wcześniejszy syrop do herbaty, napojów, deserów jak najbardziej. Syrop to 38 % sok z malin(...)pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw. Ostatnie trzy: Truskawella
kruche babeczkitrzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami
Różowa kuchniaNajlepszy, najłatwiejszy w zrobieniu. Sos tatarski robi się na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych warzyw w occie, najczęściej są to ogórki, wraz z porcją ziół. Pasuje do różnych mięs, sałatek, przekąsek mącznych typu grissini, czy krakersów. Smacznego!:) Składniki: 3 łyżki majonezu 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe - drobno pokrojone w kosteczkę 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy
Zasmakuj Kuchnipołącz ją z miodem.Możesz także przed zamarynowaniem uprażyć ziarenka gorczycy, znacznie łagodzi to smak. NA BAZIE TEGO przepisu dzięki różnym dodatkom możesz zrobić wiele rodzajów musztardy. Ja bardzo lubię koperkową (idealna do ryb), chrzanową (super do mięs), paprykową lub ziołową. Roboty tyle co nic, a jest na prawdę pyszna
Kuchnia bezglutenowa Lolinajsmaczniejszych sałatek polskich. Jest to danie bardzo pracochłonne, ale czas spędzony nad nim rekompensuje nam efekt smakowy. Sałatka warzywna doskonała jako dodatek do śniadania , obiad i kolację . Sałatka bardzo uniwersalna, można ją dodać na kanapkę, do wędliny, mięs na zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu
Smaczne PotrawyPoniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto" dostępne
upichconaspojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów mielonych, pieczeń rzymską również(...)stopni. Pieczemy przez 1,5 godziny – przez pierwszą godzinę przykrytą folią aluminiową, a przez pozostały czas – otwartą. Gotową pieczeń wyjmujemy z formy i albo podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami, albo pozostawiamy do schłodzenia. Przez Redakcja Kulinarna Pokusa/div> #gallery-83 {margin: auto;} #gallery-83 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-83 img {border
Kulinarna Pokusapowstrzymać, aby jej nie wypróbować :) Pieczeń wyszła zwarta, idealna do krojenia na kanapki, bardzo ciekawa w smaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać do tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami mięs – następnym razem spożytkuję mięso z indyka . Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować(...)duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek 1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli
Grunt to przepis!To masełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla
Piekielna Kuchnia Patipatrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka(...)też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata