dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które można upiec i w tym samym dniu zjeść. Ono powinno postać do dnia następnego, gdyż kruche miodowe ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennajajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą
Grahamka, weka i kajzerkatemat rozpisywać się nie będę, choć pewnie będę musiała zahaczyć o kilka spraw, jeżeli w końcu zbiorę się do napisania relacji o Seebloggers. Dobra tyle tytułem wstępu. Jeszcze tylko dosłownie kilka słów o cieście. Ciasto, owoce i beza. To połączenie ostatnio pojawia się u mnie bardzo często, w różnych konfiguracjach i wariacjach. Tym razem są to czerwone porzeczki na cieście
Pełny talerzBardzo dobry, zdrowy deser. Można go zrobić na śniadanie. Do przygotowania go użyłam najlepszych owoców, które mają mnóstwo witamin. Dostarczy na cały dzień wiele energii, jest
Gotuję Testujęróżowa, i nieco przezroczysta. Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów
w mojej kuchniKiedy na dworze robi się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comrękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 torebka suchych
cool and mintyprzesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre U nas Kapusta z grzybami
Kocham CzekoladęWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubię ciasta takie jak keks, ale często trafiam na wersje z rodzynkami, których nie jadam. Odpowiednia ilość innych bakalii sprawia, że ciasto nic nie traci a nawet wiele zyskuje. Oczywiście dobry keks nie może być za suchy ani za gęsty, więc trzeba bardzo uważać na proporcje składników
Milion SmakówDla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A
kolorowotorcikowoKolejny dzień... czwartek, czyli już prawie weekend. Tylko dwa tygodnie i wymiana. Nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, ciężkiego brownie, więc dzisiaj zainspirowana smakiem tego czekoladowego ciasta ugotowałam owsiankę. Owsiankę lepką, gęstą i mocno czekoladową. Owsiankę, która daje porządnego 'kopa'. Owsiankę, która pozwala przetrwać kolejny nudny czwartek. Jeśli wolicie słodsze jedzenie to zamieńcie czekoladę gorzką na mleczną
tost z dżememWarto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy
Stare Garylodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i szynkę. Najbardziej tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany
Pasja Smaku