dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:91/464)

Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 203

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocny keks bez rodzynek 57

Lubię ciasta takie jak keks, ale często trafiam na wersje z rodzynkami, których nie jadam. Odpowiednia ilość innych bakalii sprawia, że ciasto nic nie traci a nawet wiele zyskuje. Oczywiście dobry keks nie może być za suchy ani za gęsty, więc trzeba bardzo uważać na proporcje składników

Milion Smaków
Sernik krówkowy 229

Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A

kolorowotorcikowo
Owsianka brownie 184

Kolejny dzień... czwartek, czyli już prawie weekend. Tylko dwa tygodnie i wymiana.  Nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, ciężkiego brownie, więc dzisiaj zainspirowana smakiem tego  czekoladowego ciasta ugotowałam owsiankę. Owsiankę lepką, gęstą i mocno czekoladową. Owsiankę, która daje porządnego 'kopa'. Owsiankę, która pozwala przetrwać kolejny nudny czwartek. Jeśli wolicie słodsze jedzenie to zamieńcie czekoladę gorzką na mleczną

tost z dżemem
Tureckie bajgle czyli simit 158

Warto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy

Stare Gary
Tarta z kalafiorem 153

lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i szynkę. Najbardziej  tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany

Pasja Smaku
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 171

Dzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim, a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata. Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche

Pora coś zjeść
Piernik staropolski 169

przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże(...)dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie godziny przed wałkowaniem. Kiedy ciasto będzie

Salonik smaków
Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem 123

się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie. Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm): 800-1000 g rabarbaru 3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego wina) 50 g cukru trzcinowego ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach

greenscarf
Proste ciasto z dynią i gruszką 152

godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze jest zachęcające i wprawia uczestników w dobry nastrój. Szczególnie, jeśli po domowych bułeczkach jest możliwość zjedzenia domowego ciasta, popijanego pyszną, mocną kawą (Duńczycy innej nie pijają). Hmm ... Trzeba było coś upiec, i to szybko! U Bereniki znalazłam pomysł na ciasto dyniowe. Świetnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z suszonymi pomidorami 165

dzień eksperymentu. Postanowiłam, że upiekę go na drożdżach. Najpierw się nie udał - chociaż zapach był nieziemski - ale było za dużo dodatków i zapomniałam do ciasta dodać cukier. Chleb nie urósł i nie wyszedł zbyt dobry. Nie poddałam się i wieczorem zrobiłam od początku - tym razem zmniejszyłam ilość dodatków i wsypałam cukier. Zaczęłam około godziny 22 giej Ponieważ ja użyłam pomidorów(...)akurat nie miałam) i pokrojone pomidory. Dolałam 3/4 szklanki ciepłej wody i całość najpierw wymieszałam w misce. Na końcu dolałam pozostałą po odsączeniu pomidorów oliwę i  zagniatałam ciasto na blacie. Trwało to ok. 10 minut - ciasto jest raczej luźne i lekko się klei, ale wystarczy oprószyć ręce mąką - można też użyć miksera (mieszadła ze spiralnymi końcówkami). Gdy ciasto było

apetytnapieczenie
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 212

danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka.Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE"./źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła280g wiórków kokosowych280g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia5 białek1,5 szklanki cukru pudrukogel - mogel:5 żółtek3/4 szklanki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodając(...)dokładnie łączymy.Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem.Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje.Z żółtek i cukru pudru ucieramy gęsty kogel mogel.Polewamy całością upieczone ciasto i ponownie wstawiamy na 10 minut do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Mirabelkowo-migdałowe muffiny 96

papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim wyjmiemy muffiny z piekarnika warto sprawdzić jakimś dźgulcem czy ciasto jest upieczone i w razie potrzeby piec dłużej. Bierzemy ulubioną filiżankę, zaparzamy dobrą herbatkę [np. białą malinową], na talerzyku umieszczamy muffina i odrobinę powideł mirabelkowych. Tuptamy w ciepłe miejsce, najlepiej z widokiem na zimę. Siadamy

les mirabelles
Pleśniak 177

Egzaminy zdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów. Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka. To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta.  Ja wzięłam przepis od DOROTUS . Składniki: 3 szklanki mąki

Na słodko lub wytrawnie
pizza na cienkim spodzie 183

dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Metoda druga: Mąkę przesiać , wsypać do misy robota,dodać pozostałe składniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników.  Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować

Stare Gary
Angielskie ciasto ucierane 206

blogu, gdybym dzisiaj nie postanowiła zrobić małego przeglądu zdjęć, które mam na dysku. Pamiętacie jeszcze mój torcik w kształcie lalki? Ciasto powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC, ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany(...)owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Ratunku obiad
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 368

Kolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej

Niezły Młynek
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 209

Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy.  Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki .  Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania