dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:87/464)

Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 249

Dzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek. To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek pozwala mi poczuć nastrój Bożego Narodzenia. Lubię sobie przy tym puścić moje ulubione płyty ze świątecznymi piosenkami i zapalić światełka na choince (którą mam ubraną od 6 grudnia) - nie przeszkadza mi wtedy nawet, że wciąż(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
CiAsTo mAślanE z MaliNami pOd cZekOladoWą PiankĄ 244

Składniki: CIASTO: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 kostka zimnego masła 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia MASA MALINOWA: 500-600g malin

Luźna Kuchnia
Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik 214

jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta

Cynamonowe szczęście
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 290

Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)  Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki

In my kitchen
Makowiec 189

Składniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego

Luźna Kuchnia
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 223

fantem zrobić, odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym wpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz tu także przepis krok po kroku na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym - bardzo prostą i pyszną przekąskę. Zapraszam! Rodzaje kwiatów cukinii. Kwiat męski i żeński. Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów cukinii. Większy kwiat z łodyżką to kwiat męski, mniejszy przytwierdzony do małej(...)Kwiaty cukinii można przygotować na bardzo wiele sposobów - usmażyć, upiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji: Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu. Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą

Chilli Czosnek i Oliwa
Obłędnie kremowe ciasto kokosowe z białą czekoladą, a la raffaello 809

jajek). Chciałam zrobić jakieś pyszne prawdziwe ciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą nic dziwnego, że jest dobre (kokos, biała czekolada, śmietanka i pyszna chrupiąca kakaowa tarta na spodzie(...)krem :  1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki śmietany 12% 100 g białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 mąki ziemniaczanej/z tapioki  ok 1 szklanka mąki Ciasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast orzechów dodałam kakao - klik   Przygotowanie :  Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej

zdrowa vege kuchnia
BABCINY JABŁECZNIK. 250

mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy Ubiła białka

W kuchni Karmel-itki
piernikowe serducho 164

ilości upieczonych rzeczy:)  Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt alkoholem, myślę, że rum sprawdziłby się tutaj idealnie:) a, zapomniałabym według(...)pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego.  składniki:ciasto:2 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia6 jajekmasa:budyń czekoladowykostka margarynytabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 235

gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru

Posadzone i zjedzone
Stefanka 205

Ciasto z kaszą manną znane jako grysikowiec. Takie ciasto nadaje się na różnego rodzaju uroczystości jak również i święta.Jest bardzo dobre i  świetnie się prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto limonkowe z jagodami i kremem 316

ciasto wypatrzyłam już jakiś czas temu ( o tutaj ), ale nie miałam najważniejszego składnika - dobrych jagód. Mrożonych własnych nie mam z zeszłego roku (nad czym ubolewam), a amerykańskie borówki jakoś nie smakują mi tak, jak prawdziwe jagody, nie mają też tego koloru. Ciasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki,  tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 203

równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady 18 dag masła lub margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao

Apetyczna babeczka
Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami 256

sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;)   Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki 3 łyżki(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy

Cooking Monster
Ciasto marchewkowe 183

zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra... Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne wykorzystanie marchewki, czyli  ciasto marchewkowe ! Ciasto marchewkowe cieszy się niesamowitą popularnością w Wielkiej Brytanii, ale z czasem ta popularność zaczyna dochodzić do Litwy, do Polski zresztą też. Ciasto

Kuchnia Łukasza