dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:87/464)

Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 212

Dzień dobry,Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze Smak Hiszpanii z prośbą o polecenie mi ciekawych przepisów z półwyspu Iberyjskiego. Asia, od lat mieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach(...)podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów

Chilli Czosnek i Oliwa
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 248

używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek(...)tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest

Zasmakuj Kuchni
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 201

Idzie lato! Czuje się to zarówno w powietrzu jak i w sercach (: Też tak macie? Duży przypływ energii, dobry nastrój i chęć do działania? Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła

Symfonia Smaków
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 363

Dzień dobry,Uwielbiam Mikołajki. Dla mnie jest to oficjalna data rozpoczęcia sezonu świątecznego. Choć mój Mąż się burzy, że jeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować nastrój świąteczny, słuchać świątecznych piosenek (preferuję te amerykańskie, np. w wykonaniu Sinatry) i jeść pachnące korzennymi przyprawami słodkości.Oczekiwanie smakuje mi najlepiej. W Wigilię szybko się przejadam i nie mogę patrzeć na jedzenie. Więc(...)okienko i wyjadam małą czekoladkę - jest to krótka chwila przyjemności, w której zdecydowanie czuję atmosferę Świąt.Kochani Rodzice, dziękuję Wam za nią!W tym roku na Mikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita. Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę :)Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sakiewki z tuńczykiem 112

zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał

Wędrówki po kuchni
Piernik – szybko i tanio 417

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)suchego patyczka”. Smacznego! Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu . Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 274

Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej(...)dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia

In my kitchen
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 304

Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut

Ostra na Słodko
Rurki z kruchego ciasta z karmelem i nutellą. 197

ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.Można ciasto podzielić na pół i tylko do jednej

Ladylaura.
Tort-rolada o smaku truskawkowym 154

Postanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki:      biszkopt(...)cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon. Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka

Amatorka kuchenna
Drożdżowa gwiazda z makiem 291

drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią Drożdżowa gwiazda z makiem(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 200 g zmielonego maku 50 g herbatników

Poezja smaku
Białkowe pierogi - bez glutenu 288

dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie soczewicowa tarta ;) Wracając do pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać

pyszne zdrowości
Pleśniak (Kruszaniec) 284

pleśniak to ciasto zapomniane i już nie jest raczej pieczone. Wydawało... do momentu kiedy usłyszałam od mojej koleżanki Ewy: "Zrobisz pleśniaka? Potrzebuję dobry przepis." Prośbę podchwycił mąż, domagając się pleśniaka ;-) Zrobiłam więc. Pleśniak nie należy do trudnych ciast. Poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Najważniejszym elementem jest zdecydowanie kwaśny dżem, powidła lub konfitura w dużej ilości. To dzięki temu składnikowi

maniapieczenia
Chałka z kruszonką 158

minut,jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,zostawiamy ciasto jeszcze

Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 159

minut, jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam, przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając, zostawiamy ciasto jeszcze

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania