zmieniłam szczyptą cynamonu, który całkiem dobrze komponuje się z brzoskwiniami z puszki. Połączenie może bardziej jesienne, ale nie od dziś wiadomo, że sernik jest dobry na każdą okazję. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )2 łyżki mela4 łyżki dobrej jakości masy makowej2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny2 łyżki kropelek czekoladowych2 łyżki posiekanych migdałów50 g gorzkiej kuwerturyZa pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem.Nak
Mienta blogSernik jest ulubionym ciastem w moim domu i co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry ser twarogowy. Najlepiej kupić taki w kostce i go zmielić, ja zazwyczaj używam sera twarogowego Hanusi z Mlekovity (odradzam takie rzadkie wiaderkowe, sernik może nie wyjść taki jak powinien). Produkty na masę serową powinny(...)pokojową. Składniki: (na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm) Ciasto: 250 - 300 g mąki 125 g zimnego masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 jajko Masa serowa: (produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki) 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 8 jajek 200 g cukru
Kuchcik gotujewiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe
cool and mintyprzykład dlatego (cytat z ostatniego): „Zamiast piwa z przyprawami korzennymi użyłam wina, zamiast 24h marynowania było 36h. Reszta jak w opisie. I kaczka była bardzo przesolona i niedobra.” Przyznam szczerze, że mną lekko zatelepało. Komentarza nie zatwierdziłam, więc na stronie się nie wyświetli, za to odpisałam Pani – na pewnie fikcyjny adres mailowy który podała w wymaganym polu(...)szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast
Karo in the Kitchentylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby były z ciasta francuskiego. I jak dla mnie są tak obłędnie dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 125 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 płaskie(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia ciasteczek Masło kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę, sól, cukier i mąkę, zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Każde obtaczamy z jednej strony cukrem wymieszanym z cynamonem
Słodka Kraina Wypiekówpracę i zawodowe obowiązki, był nieosiągalny. Ale mimo mnóstwa zajęć potrafiliśmy znaleźć czas dla siebie i siłę, aby powoli wrócić do codzienności. Dopiero dziś na dobre weszłam do kuchni, aby przygotować obiad i ciasto na niedzielne popołudnie. Wykorzystałam śliwki, bo to ich pora i bardzo je lubimy. Ciasto smakowało doskonale: kruchutkie, ze słodkimi, miękkimi owocami i chmurką cukru pudru
W mojej kuchniwidząc przepis na ciasto na moim blogu, ponieważ unikam słodyczy jak ognia. Są zbyt uzależniające, dlatego lepiej się od nich odzwyczaić na dobre niż walczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce
Zgrabne Gotowaniemoja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :). Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek 25 dag dobrej margaryny lub masła 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao naturalne 2 słoiki dżemu 1. Mąkę przesiać do miski, połączyć z cukrem, proszkiem
Apetyczna babeczkapierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra
Wanilia i KardamonBłyskawiczny w przygotowaniu torcik, którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta nie sprawia żadnych problemów i nie może nie wyjść - ciasto nie wymaga pieczenia (chyba że najdzie nas fantazja na upieczenie biszkoptu co również jest dobrym pomysłem). :) Do tego ulubione owoce świeże (w sezonie) lub z puszki (poza sezonem) i gotowe. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać
coolinarnastrefa.blogspot.comodpłyną z mojej głowy. Tak właśnie było w przypadku tego ciasta. Zobaczyłam leżącą na korytarzu małą, piękną dynię i to jej się uchwyciłam. Chciałam ciasto, ale jednocześnie nic wielkiego, a raczej przystępnego, dobrego nawet na śniadanie. Pomyślałam o chlebku bananowym, ulubionym Marcina, i postanowiłam zrobić coś podobnego, tyle, że dyniowego. A że złość i chaos we mnie tamtego dnia(...)roztarte migdały w małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej
Gotowanie to kochanierówne części (ok. 12 szt.). Z każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy
Moniki Smakołykimój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto : 250 g mąki
Chocolate Muffin Blogkasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato(...)agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny
Zawsze głodna!