dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:80/464)

PROZIAKI – kuchnia regionalna 2364

równe części (ok. 12 szt.).  Z  każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy

Moniki Smakołyki
Tarta z kremem czekoladowym i malinami na czerwonym winie 126

mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto : 250 g mąki

Chocolate Muffin Blog
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 208

kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato(...)agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny

Zawsze głodna!
Biszkopt z jabłkami 112

Witam serdecznie po przerwie. Moja nieobecność spowodowana była wyjazdem wakacyjnym, ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wrócić do domu. Dzisiaj zaległy przepis, ciasto piekłam przed samym wyjazdem i nie zdążyłam zamieścić na blogu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Na słodko lub wytrawnie
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 206

względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje(...)relatywnie niższe niż ceny w sklepach stacjonarnych – sklepy internetowe nie płacą za wynajem punktów sprzedaży tylko za przestrzeń magazynową, która jest dużo tańsza niż miejsce na sklep w dobrym punkcie miasta. Te sklepy mają też stały zbyt, nie trzymają ani nie sprzedają towarów z krótką datą ważności.   Nie ukrywajmy – nie są to produkty tanie. Mąka kokosowa Bio Planet

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 186

Ostatnio chodziło za mną coś słodkiego, dobrego i bezglutenowego. Pomyślałam babeczki… Ale… Ostatni raz robiłam babeczki na urodziny syna… z gotowego ciasta, z pudełka… w dodatku bezglutenowe… Wyszły paskudne i nie nadawały się do niczego. Pomyślałam wtedy… nigdy więcej. Jednak, jak już wspominałam… chodziło za mną coś słodkiego i najwyraźniej musiało, musiało przybrać

Krzywa Prosta
Placek z pomidorami 212

Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj  składnikina ciasto250g mąki113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka soli morskiej1 jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody+ śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60(...)minut.Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części.Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.Wyjąć kawałki ciasta z lodówki.  Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek na koło o średnicy ok 25 cm. Przełożyć na papier do pieczenia. Można też wałkować od razu

Stare Gary
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 171

Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz!  Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień!     CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła

KUCHARNIA
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 321

wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka(...)kwaśnej śmietany 18% 400 g wydrylowanych wiśni KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki  cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła      Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe 132

Czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki

Moja smaczna kuchnia
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 246

zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne  jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było.Składniki na ok 10 dużych bułekCiasto500g kg mąki chlebowej(...)przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza tradycyjna:  Mąkę z solą przesiać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. W kubeczku wymieszać drożdże, cukier i oliwę i wodę. pozostawić na parę minut, a następnie wlać

Stare Gary
Muffiny z truskawkami 155

Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka

Bullio
Szarlotka sypana 219

suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników. Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C. Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku i tłuszczu może wypłynąć z tortownicy.   Smacznego

Passion of Cooking
Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą 168

Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany  na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 239

ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy

Jak gotować i nie zwariować
Muffiny z truskawkami 204

Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka

Bullio
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 261

chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:) Składniki na ok. 35 ciasteczek:   Na ciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru

Maślane ciasteczko
Słodkie drobiazgi 136

łyżką cedzakową na  papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.   Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko rośnie to znaczy że jest dobry. Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką

Eli Gotowanie
Szarlotka z mąki krupczatki 130

Szarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka

cucinare
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 159

Smaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2   żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie

Pan i Pani Smith w kuchni
Kokosowo-migdałowe pralinki 178

łakomstwo. A jako osoba mająca obsesję na punkcie deserów, ba, wręcz od nich uzależniona, muszę mieć w kulinarnych repertuarze kilka przepisów, które pozwolą wyczarować coś dobrego w celu błyskawicznego zaspokojenia słodkiego głodu. Uwielbiam ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy

Roślinna - blog wegański
Masa budyniowa do dekoracji babeczek 195

kogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem

Mania Wypiekania
Mazurek pomarańczowy 177

stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami... W wypadku tego ciasta nie dodanie do niego niczego nie jest dobrym pomysłem.. samo w sobie jest smaczne, jednak dość suche. Tak, czy siak, polewa jaką by nie była na pewno się przyda. Następnym razem wypróbuję

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 185

zapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00  180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru

Ala piecze i gotuje
Cukiniowe Brownie 260

Dzień Dobry! Na talerzach wczoraj pojawiło się cukiniowe brownie. Ciasto jest bardzo czekoladowe, jednak trochę zdrowsze od oryginalnej wersji brownie. :) Składniki: 3 szklanki startej cukinii, 1 szklanka mąki,  2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego (może być waniliowy), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki kakao, 5 łyżek brązowego cukru, Gorzka czekolada lub drobinki czekoladowe, Jak przygotować? Cukinie

Chocolate Stop Tempting
Brownies z nutą pomarańczy 175

Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :) Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez(...)cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smakowy Raj
Ciasto z cukinią 161

Już kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus

les mirabelles
Ciasto biszkoptowe " Camargo " 576

ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie.  Polecam ten wypróbowany przepis

Przepisy i porady kulinarne
Pizza 166

cebulkę. Posyp czarnuszką. Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu. Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu. I do piekarnika! Na około pół godzinki . Ciasto wychodzi jak z pizzerii, jest cienkie i dobre.  Pizza pyszna i łatwa do zrobienia . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
A to było tak... 138

się mi coraz bliżsi. Pisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć

KUCHARNIA
Darmowy ebook na Tłusty Czwartek 138

Dzień dobry! Nasz ostatni weekend minął pod znakiem wyrabiania ciast, smażenia, posypywania cukrem pudrem i fotografowania, a to wszystko dlatego, aby dzisiaj na mailach naszych newsletterowiczów pojawiła się specjalna niespodzianka. Ebook zawierający porady jak przygotować idealne pączki oraz sześć sprawdzonych przepisów na tłusto czwartkowe smakołyki :-). Jeśli jesteś zapisany na nasz newsletter, sprawdź pocztę, jeśli nie, to nic straconego, możesz się

Pora coś zjeść
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 209

pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepsze ciasto z rabarbarem 200

temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z wiśni 172

Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Tarta ze szpinakiem 190

popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie.  Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny. Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też

Z Kuchni Do Kuchni
Czereśnie zapiekane w budyniu 169

zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone),3 jajka, 120g cukru pudru,450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki

Z miłości do słodkości