pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek
Bon Appetit Małgorzatytemperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkapopieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie. Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny. Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też
Z Kuchni Do Kuchnizrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone),3 jajka, 120g cukru pudru,450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki
Z miłości do słodkościodstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2/3 szklanki oleju,2/3 szklanki mleka,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao.Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką(...)ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego.Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut.Ciasto jest dość wilgotne dzięki zapieczonym w nim owocom. Ważne jest, aby używać dobrego kakao, wtedy otrzymamy prawdziwie czekoladowy smak
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki(...)pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Rozpustne gotowaniezagniatania, wałkowania, podsmażania jabłek itp. Składniki suche mieszamy i przekładamy startymi jabłkami, posypujemy masłem, pieczemy i już:) Po prostu świetna! Dwie uwagi: tylko użycie prawdziwego, dobrej jakości masła daje gwarancję uzyskania wspaniałego maślanego smaku ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto musi porządnie ostygnąć przed krojeniem, inaczej może się kruszyć i rozpadać. składniki: ok 1,5 kg jabłek szklanka
6nieboJesienne wieczory i ranki, przyprawiają mnie o dreszcze.. mgła, zimno, ciemno.. Jednak ta pora roku ma swoje dobre strony. W oczekiwaniu na naszą piękną polską jesień proponuję wam ciasto z marchewki ! Idealnie wilgotne, delikatne, puszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy
Garnkowe fanaberieinspiracjaSzczerze mówiąc.. to moje pierwsze spotkanie z rabarbarem. Zawsze uważałam, że jest on kwaśny, przez co nie dobry. Widząc akcję rabarbarową, stwierdziłam, że muszę coś wykombinować.Padło na ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem.Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta
Czarnawisienkarazy, bo taka dobra wyszła. I wiem, że na tym nie poprzestanę. Będę robić babki cały rok - są bowiem wyjątkowo wdzięczne i pyszne. I wcale nie nudne - wystarczy połączyć ze sobą jeden czy dwa składniki, i wychodzi pyszne, puszyste, delikatne ciasto o intrygującym smaku.Moim faworytem póki co pozostaje babka marchewkowa - ależ to było dobre! - jednak ta, którą zaprezentuję dzisiaj(...)ludzkich i dwie psie, zajadały się nią z przyjemnością. Jest mięciutka i pachnąca, słodka, z intrygującą nutą grejpfruta i... Pieprzu! Tak - pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier – 100 g * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie
Ostra na SłodkoProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem(...)jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy.Odstawiamy do ostudzenia.Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto.Orzechy siekamy i posypujemy polewę.Smacznego
Mienta blogwysokiego naczynia dodałem 200 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli, a następnie ubiłem śmietanę za pomocą miksera. Przygotowane ciasto pokroiłem w trójkąty. Podałem z bitą śmietaną, choć sądzę, że równie dobre (a może nawet lepsze) byłyby tutaj lody waniliowe. Albo i lody i śmietana
Wyprawy kulinarne