ciastem formę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem ciacho wkładamy na parę godzin do lodówki aby herbatniki nam zmiękły. Dobrym rozwiązaniem jest zrobić powyższe czynności wieczorkiem (zajmuje to 20-25 minut + wystudzenie budyniu) i zostawić ciasto w lodówce na całą noc gdyż spowoduje to że nie będziemy tracić czasu na oczekiwanie a im więcej godzinek tym bardziej
Kuchenne Wariacjetort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości z młyna jeśli macie w okolicy 30 dag dobrej jakości margaryny lub masła 4 żółtka, najlepiej wiejskie 1 szklanka mleka szczypta
Apetyczna babeczkanaleśniki mogą być wykonane z wyprzedzeniem – odgrzewany je później w kuchence mikrofalowej lub odsmażamy, gdy jesteśmy gotowi do jedzenia. Samo ciasto możecie również przygotować wcześniej i smażyć świeże naleśniki tuż przed ich podaniem. Będą dobre zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że nawet mocno zawinięte nie połamią się, w przeciwieństwie(...)naleśników z klasycznego ciasta. Ten przepis wykorzystacie z powodzeniem np. do zrobienia mięsnych krokietów. Naleśniki z ciasta parzonego nie popękały mi przy zawijaniu, nawet po 3 dniach w lodówce. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól, cukier i mąkę oraz wlać maślankę. Ciasto trzeba rozbić trzepaczką balonową lub mikserem do czasu, aż będzie
Karo in the Kitchendopiero teraz postanowiłam je zrobić. Dlaczego? Znalazłam go bowiem w norweskiej książce kucharskiej którą nie dawno zdobyłam. Stwierdziłam, że to będzie dobry początek przygody z przepisami z kuchni norweskiej. Oczywiście nie jest to żadne tradycyjne ciasto w tym regionie. Ot tak po prostu ktoś wrzucił taki przepis do działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie
ciastkarnia na kruchym spodzieKruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas. Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. Jednak(...)samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta. Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)Składniki:250g margaryny1 ¼ szklanki cukru + 3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka500g mąki pszennej2 łyżeczki proszku
Walijskie PichceniePostanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i wszystko do siebie idealnie pasuje. A oto przepis :Składniki na ciasto:4 szkl. mąki3/4 szkl.kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre)1 szkl. cukru4 żółtka1,5 kostki margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z kakao, tak żeby(...)miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika.Nadzienie:1,5 kg jabłek4 łyżki cukru2 budynie waniliowe z cukrem0,75 l. mlekabułka tartakisiel4 białka + 1/3 szkl
charlotte gotujeUdało się! W poniedziałek dostałam przedłużenie umowy o pracę :-) Co prawda jeszcze nie na czas nieokreślony, ale jestem chyba na dobrej drodze. Postanowiłam to małe święto uczcić czymś słodkim i dlatego powstało to ciasto. Do tej pory tylko patrzyłam na jego wykonanie i wydawało mi się strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Ciasto jest mega proste, choć czasochłonne - ale można
peggiwkuchniNowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki: biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) : 6 jajek(...)rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać
Amatorka kuchennajuż od jakiegoś czasu krąży w sieci. Postanowiłam je w końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki: biszkopt 1 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 5 jajek
Smaki Natalii(Recipe in English) Moja bardzo dobra koleżanka jest typową kobietą zakochaną w czekoladzie. Specjalnie dla Niej upiekłam to mocno czekoladowe ciasto.Ciasto smakowało koleżance i Jej rodzinie
Przepisy Aleksandryowoców, bitej śmietany, syropu klonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami porcja dla dwóch głodnych osób Będziemy potrzebować: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam(...)szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów. Smacznego
Ratunku obiadbędzie Was jeszcze więcej :) :* tego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: spód: 1op ciastek maślanych 0,5 kubka orzechów włoskich 0,5 kostki masła nadzienie: 3 tabliczki dobrej jakości czekolady- 2 mleczne i 1 gorzka
Luźna Kuchniamąki, by ciasto nie kleiło się do rąk. 2. Wyrobione ciasto rwiemy na kawałki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Na środek każdego ciasteczka nakładamy troszkę marmolady. A jeśli nie mamy akurat jej w domu, to można posypać zwykłym cukrem. Też są dobre, ale z marmoladą lepsze :) 3. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej
dobra gospodyni dom wesołym czynistają się opatrzoną i oswojoną codziennością , Ale kuchnia to troszkę co innego .... Warto przygotować wcześniej świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym(...)mieszkaniu w trakcie wypiekania piernikowego ciasta przybliżył nam zdecydowanie magiczny , świąteczny czas ;) Składniki : foremka 26x36 4 jajka 1 szklanka (220g) cukru 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty ( z co najmniej dwóch torebeczek ) 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu ( u mnie wieloowocowy) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie dobrej przyprawy piernikowej (polecam Cotany) Krem
Malinowa Kawiarenka