dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:94/464)

Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 217

ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj

Grunt to przepis!
Tarta na słodko z dżemem i bakaliami 183

spodziewaliśmy się zbyt wiele. Chodziło po prostu o dostarczenie organizmowi cukru, którego się domagał. Ale finalnie okazało się, że ta tarta jest tak dobra, że nie mogła się tutaj nie znaleźć.       Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK

Marder&Marder Manufacture
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 166

ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu.  Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych  100 g maki  2 l wywaru

SzczyptaSmaQ
Sernik z kokosem i brzoskwiniami wg Ewy Wachowicz 253

Sernik ten piekłam w dużej formie, ciasto kruche wychodzi faktycznie bardzo kruche ale i też bardzo dobre w przepisie nie ma proszku do pieczenia jednak podczas wyrabiania dodałam pół łyżeczki. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sernik z rabarbarem i pianką 176

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami zmieniłam i dodałam rabarbar. Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem tego warzywa. Już nie mogłam się doczekać kiedy upiekę z niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl

Smakołyki Asi
Sztuka sernika - czyli sernik daktylowy na jesienne wieczory 152

Mgliste poranki, chłodne i długie wieczory, niewątpliwie zagościła jesień. A na nią zdecydowanie najlepszym lekarstwem jest dobra książka, ciepły kocyk, blask świec, gorące kakao i...  pyszne ciasto! Jedno z moich ukochanych, mocno czekoladowy spód i kremowa konsystencja z nutą suszonych owoców, po prostu sernik daktylowy!  Przygotowanie tego nieziemskiego smakołyku nie wymaga wygórowanych zdolności kulinarnych i nie zajmie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 185

zdrowe zamienniki użyłam płynnego, polskiego miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu

Kuchnia Ellie
szarlotkowy pleśniak 189

szarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni  2 łyżki mąki

Miód i pieprz
Brownie 143

Intensywnie czekoladowe, tradycyjne amerykańskie ciasto. Składniki: z przepisu Olgi Smile 400 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 2/3 szklanki cukru 6 jajek 5 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 200 ml śmietany 36% W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i masłem. Ostudzić. Cukier ubić z całymi jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować. Dodać płynną czekoladę. Zmiksować. Przelać

Moja Galeria Smaku
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 281

Już dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę

FitKot
Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 164

jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy mak między innymi miodem, co daje nam szczęście i powodzenie

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami w karmelu 133

ochota. Tym razem wybór padł na ciasto na bazie daktyli, kakaa, z pysznym, gęstym kremem mascarpone. Zwieńczeniem całości jest sos kajmakowy i karmelizowane orzechy. Ciasto wymaga sporo pracy ale jeżeli szukacie czegoś efektownego - to dobry wybór. Przepis z kukubuka z moimi modyfikacjami

Milion Smaków
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 247

gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych drożdży -240 ml wody w temp.pokojowej -500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta mocnoCytrynowa 243

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1

Luźna Kuchnia
Cienkie naleśniki 202

malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.  3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce

Proste Potrawy