Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić. W końcu kilka dni temu kupiłam pomarańczową czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny. Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane. Aaaaa
AZgotuj!babeczki nieco opadły i stały się lekko ,,gumowate". Wydaje mi się, że to za sprawą dużej ilości truskawek, które ciasto zwyczajnie ,,przygniotły" poprzez puszczenie wody, dlatego radzę nie dodawać ich zbyt wiele. Nie zmienia to faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne, no i ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu(...)Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem
Kuchnia Elliepodejrzewałam, że słodkie muffinki będą takie dobre z serkiem Almette. Zrobiłam mini test w domu i zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min - PORCJE: 6-8 Muffinki z serowym nadzieniem CIASTO 50 dag mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 cukier
Gotuję Testujęrazy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku i aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić, przeciąć poziomo
Kuchcik gotujeWróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościmiodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu
Malinowo w kuchnisera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
Gotowanie jest łatweodsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni
Dieta moja pasjaformy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez
My Chcemy JeśćSmażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch naleśnika zetnie się, delikatnie odklejamy ciasto od spodu i przewracamy na drugą stronę, ale jeśli mamy dobrą patelnię i odpowiednie umiejętności to podrzucamy :) Smażymy chwilę z drugiej strony, odkładamy na talerz i produkujemy kolejne sztuki
Quinoa Raz!Jakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne
6nieboupieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki jest kilka równie smacznych serników
Kuchcik gotujeKażda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda
Tureckie PrzepisyWigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami
charlotte gotujeskorzystać z najlepszego przepisu na bułeczki.Mąż niespodziewanie wrócił a w domu nie było pieczywa.Musiałam ratować sytuację by rano zrobić jakieś dobre śniadanie bez wyjeżdżania do sklepu.Dlaczego ten przepis jest taki rewelacyjny? Ciasto wyrabiamy wieczorem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano cichutko wstajemy,formujemy bułeczki,pieczemy no i mamy pyszne,chrupiące i bardzo świeże pieczywo.Tym razem
Niespełnione zdolności kulinarne