Zima! Idzie bardzo groźna zima! No dobra, nie wiem czy groźna, ale mimo wszystko nie jestem z tego faktu zadowolona! Nie lubię mrozu, wiatru i chlapy ( tak, śnieg lubię jak siedzę przed kominkiem z herbatką i patrzę na niego, padającego za oknem - czyli lubię go po prostu w święta :) ) Co zrobić, jak nagle ni z tego ni z owego, robi(...)sobie coś takiego, że jak robi się zimno to moja spiżarnia, naglę się nią zapełnia :) Zima to dla mnie również czas przygotowywania wszystkich czekoladowych wariacji :) Między innymi ciast czekoladowych takich jak Murzynek. Mniam! Lubicie? Ja ubóstwiam, szczególnie te wilgotne, mocno czekoladowe. Takie jak to! Znalezione w starych notatkach mojej mamy. Polecam! Aha! Uważajcie na drodze kierowcy! "Składniki:1/4 szklanki
Słodkie PrzyjemnościWłochy… za klimat, kuchnię, architekturę, wino… ach… długo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszę zrobić coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało ciasto migdałowe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdałowe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdę jest taka kiepska, postanowiłam polać je kremem
UgotujmyTo.plprostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa) i przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku. Ciasto: 300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna ) 20g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli
Di gotujeSkładniki na naleśniki szpinakowe : 1 jajko 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) - około szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie: Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej(...)cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre) Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :) Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników.Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych
Proste Potrawygłowie tyle planów podróży, mam nadzieje, że uda mi się je sukcesywnie realizować. Jak do tej pory się udawało, mam nadzieje, że dobra passa będzie się mnie trzymać:) Na razie na pożegnanie przed wyjazdem proponuje pyszne ciasto jagodowe. Zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków. Mokre czekoladowe ciacho, dużo jagód i masa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli
ciastkarnia na kruchym spodziechoć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji dżemów innych firm(...)dobrej jakości, u mnie jagody leśne całe owoce od Nasza Chata 1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Szefowa kuchniPyszne, smaczne, puszyste, z warstwą domowych jabłek i niesamowicie szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Ciasto tak się spodobało gościom i rodzinie, że znikło ze stołu jeszcze ciepłe, co jest dobrym wskaźnikiem, że było udane. Zapraszam! Składniki: 3 duże jabłka 2 jaja 100 g śmietany 18% 90 g cukru 75 g masła 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jaja miksujemy z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem do połączenia składników. Po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy i połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i pieczemy przez ok. 7 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy w dużą
Kuchnia ŁukaszaDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo(...)wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą
Smaczna Pyzanakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, mus z dyni i jajka mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor. Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibędę tu mówić, każdy wie, jak dobra ciabatta smakuje. W sumie grzechem jest zbyt duża liczba dodatków, bo dobre pieczywo z dipem czy maczane w dobrej jakości oliwie, obroni się samo. Powiem tylko tyle, że było mało Ciasto, zgodnie z tym co pisze Paul, wychodzi baaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść i nie dosypujcie więcej mąki do niego
Mieszam w GarnkuRybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny), ale wędzony na miejscu – po prostu pyszny. Miód z własnych uli oraz ciasto. A my jechaliśmy dopiero na festyn kulinarny. Trafiliśmy na istny festiwal dobrego jedzenia. Nie wiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal dań regionalnych: owijunki, czernina, bryndas
królestwo garówsię jeszcze kupić szparagi, a miałam ochotę właśnie z nimi wypróbować pizzę. No i mecz oczywiście był, więc było "mamo, zrób coś dobrego i żebyś tylko zdążyła". Pizza wyszła smaczna, tym razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki
kruche babeczkiWielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony
Stare GaryPyszna tarta z wędzonym łososiem, prawdziwą mozzarellą i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra w smaku. Na ciepło po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 200ml śmietanki 30% 3 jajka 200g wędzonego łososia 250g mozzarelli 6 pomidorków
Gotowanie i blogowaniesię, aby czas poświęcony na domowe „kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się nawet odrobinę na zrobienie tarty bourdaloue
Jacob TastesJeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki
Ciastkozercyjuż ugotowane, nawet zimne, są mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu (mimo, że do wody nie dodaję oleju). To przepis na ciasto, który mogę polecić każdemu. Pierogi z mięsem z rosołu to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa nie tylko z rosołu i nie tylko drobiowego. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi z mięsem z rosołu
mojewypiekiinietylkobardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata. Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie w środku po przekrojeniu. Polecam naprawdę go warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikNormal 0 21 Wkrótce święta Bożego Narodzenia, z tej okazji polecam pierogi. Twaróg przepuścić przez maszynkę, przetrzeć na misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć
Smaki Przyprawy i KoloryNajpierw zrobiłam pierogi bezglutenowe i zachęcona dobrym efektem wzięłam się za kolejne tym razem z razowej mąki orkiszowej. Ciasto jest inne, nie jest tak delikatne jak w standardowych pierogach, czuć, że są to pierogi razowe, ale są smaczne :) Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Uprawiany był już w starożytności (był wtedy bardzo popularny). Obecnie uprawia się go rzadziej niż zwykłą
pyszne zdrowościdziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą
Kulinarne przygody Gatitybatona :/ Ale po chwili wyciągam swój pojemnik i jestem równie zadowolona co One, ale dużo zdrowsza, jest moc! Dziś wrzucam przepis na pyszniutkie ciasto kokosowe z fasoli - mega zdrowe, mega łatwe, mega niskokaloryczne i mega dobre! Składniki: 250g ugotowaniej białej fasoli 25g odżywki białkowej (opjonalnie) - zastępczo 20g mąki i aromat waniliowy 1 banan (opcjonalnie, ale polecam dodać do fasoli
CzarnawisienkaIdealna na śniadanie. Porcja witamin i energii na dzień dobry. Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9, 00 zł SKŁADNIKI: 1/2 mango
kulinarnyJaW niedzielne popołudnie miło z najbliższymi wypić dobrą kawkę i zjeść coś słodkiego. Kiedyś bardzo często je piekłam, ponieważ oprócz tego, że są pyszne bardzo łatwo
Kuchnia BeatyZastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe. Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI
kulinarnyJaWkrótce święta Bożego Narodzenia, z tej okazji polecam pierogi. Twaróg przepuścić przez maszynkę, przetrzeć na misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić
Kulinarna rozmowaPachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki
Smakowity Blog Kulinarnygruszka pieczona w biszkoptowym cieście podana z sosem cynamonowym i pekanamio mamuniu, jakie to było dobre *.*Leniwe śniadanie, na pracowitą niedzielę... U was też jest tak ciepło? Ja osobiście w to nadal nie wierzę, bo w tamtym roku o tej porze był już śnieg xdAle nie narzekam, taka jesień to ja mogę mieć cały
More food, love and dreamsinnymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta, i kolejny, i kolejny... :) Los Colorados to odkrycie ostatnich dni. Słuchaliście kiedyś Kings of Leon w ukraińskiej wersji? Ja też
sama złodyczformy do tarty i wkładki z kominkiem..Mam co prawda formę do tarty [ niedawno kupioną w Biedronce] , ale silikonową..Silikonowe foremki są też dobre, ale z tej jestem bardziej zadowolona...Przetestowałam już wszystkie foremki..niektóre ciasta pieczone w nich są już na blogu, a reszta wkrótce też będzie..a jak coś znów zrobię ..oczywiście pokażę na blogu.. Już
Moje domowe kucharzenieprzepadam.Coz poczac? Jakos trzeba oslodzic sobie ten ponury dzien, a w takich chwilach najlepsze jest cos slodkiego. Do tego cos czekoladowego, bo czekolada jest dobra na wszystko.Ostatnio wlasnie takie wypieki goruja w mojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor.Ciasto czekoladowe
Przysmaki Karolki