Chleb jaglany mleczny 244minut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.Nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą
Grahamka, weka i kajzerka
Kokosanki 240Staram się ich zbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne
Eat Shrimps
Drożdżowe z pieczarkami 218Bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania jako dodatek do barszczyku. Polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 40 g drożdży 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl mleka 250 g masła 2 jaja szczypta soli Farsz: ok. 600 g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki mąki (raczej płaskie
W kuchennym oknie Ewy
Szybki cytrusowy deser 228niedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się pochorował
ciastkarnia na kruchym spodzie
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3644wysiadają przy nich nawet pączki. A jeśli chodzi o czas przygotowania, to już w ogóle nic nie może się z nimi równać. Ich przygotowanie to dosłownie chwila. Potrzebujemy tylko dobrego białego sera i olej do smażenia (u mnie jak zwykle bezzapachowy olej kokosowy, ale można użyć również inny), pozostałe składniki bez problemu znajdą się w każdej kuchni. Tak więc zachęcam(...)oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ700 (lub pszennej) - 1 duże jajko (L) - szczypta soli
Smaczne Zdrowe
Czeski knedlik z gulaszem 497drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka(...)mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu
Smakołyki Asi
Ciasto z nektarynkami i jagodami 165właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki i jagody. Po przyjściu do domu od razu wzięłam się za ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a to za sprawą kokosowego cukru. Ostatnio mieliśmy dyskusję w pracy co takiego dobrego może być w nierafinowanym, organicznym cukrze. Cukier jak każdy….nie, nie właśnie, że nie! Cukier kokosowy w porównaniu do zwykłego
codojedzenia
Makowiec zawijany 723bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników”). Składniki na dwa spore makowce:Ciasto
Mała Cukierenka
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 204Urodziny, Imieniny członka mojej rodziny są celebrowane w gronie najbliższych i wtedy zazwyczaj przygotowuję dla nich jakiś torcik. Taki deser dobry będzie też na nachodzące Walentynki, jeśli tylko je obchodzicie. Tort kakaowy z bitą śmietaną i truskawkami Składniki: ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3/4 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dnia
Otrębowe ciasto ze śliwkami 188tego ciasta dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone. 1 szklanka pszennych otrąb - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie. 1 szklanka mąki 4 jajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij
AZgotuj!
Szarlotka sypana 208Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną(...)części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybkie, proste bułki z mąką pełnoziarnistą 222prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi swoją objętość a szkoda :P Bułki są bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, jak z dobrej piekarni :) Składniki na 8 średniej wielkości bułek: 350g mąki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 200ml wody 150ml mleka 20g świeżych
Ze smakiem i z pasją
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 253trzeba czekać w nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli
sama złodycz
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 179świętowanie Dnia Matki. :) Już jutro Dzień Mamy, to dobra okazja na stworzenie wypieku specjalnie na tę okazję. Oprócz zwykłego prezentu na pewno miło zaprosić Mamę na kawę i pyszne ciacho. Ten wypiek może nie należy do najpiękniejszych (niestety brak mi zdolności w tym zakresie :P), ale jest naprawdę pyszny! Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i cudownie aromatyczne, masa jogurtowo-twarogowa
Cooking Monster
Pomarańczowa babka na białkach 251Kolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.składniki:100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa(...)kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką
Monia miesza i gotuje