SZPINAKOWA TARTA 155Sezon szpinakowy w pełni. Na działce mam już go od dobrych dwóch tygodni.Był j uż makaron , lasagne . Kolej na tart ę szpinakową :) składniki: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Darcia w kuchni
Bułeczki śniadaniowe na tłustym twarogu 206nagrzanego na 200⁰C piekarnika na 25-30 minut, aż się pięknie zabarwią i upieką. Studzimy na kratce- ważne żeby gorące ciasto miało dopływ powietrza od dołu, wtedy zostanie chrupiące. Uwierzcie, wystarczy im tylko masło i dobry dżem. Ta porcja jest idealna na śniadanie dla dwóch osób. SKŁADNIKI 250g tłustego sera twarogowego (u mnie twaróg wiejski tłusty z Piątnicy) 250g
Karo in the Kitchen
Ryżowe kulki 1232Ryżowe kulki Jakiś czas temu mąż zakupił w dobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego
na moim stole...
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 298Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne
Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 224jesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Lemon 'n' ricotta Bar 265Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1
Luźna Kuchnia
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 214Składniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl
Luźna Kuchnia
Misiowy Miodownik 230Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1
Luźna Kuchnia
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 186minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce
Przepisy i porady kulinarne
Pączki z wątróbką 315Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Szarlotka! 247Dzień Dobry! Jakiś czas temu po raz pierwszy przygotowałam domową szarlotkę, ale niestety nie zrobiłam zdjęć. Ciasto tak mi zasmakowało, że wczoraj znów je przygotowałam. Tym razem zrobiłam nawet zdjęcia w procesie przygotowania tego pysznego ciasta. Inspiracja - Cook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki
Chocolate Stop Tempting
Drożdżówki z czereśniami i serem 244sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu.Składniki (na 6 sztuk):Ciasto:250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych drożdży1 jajko125 ml letniego mleka1/4 szklanki cukru - w oryginale miód50 g masłasólSer:200 g sera twarogowego1
Kuchnia domowa Ani
Tęczowe lizaki 223czasu i wysiłku. Lizaki możemy też zrobić "przy okazji": jeśli zostanie nam trochę masy podczas robienia tęczowych babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi.Składniki na babeczki waniliowe+ polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Gotową masę przekładamy
Ciastkozercy
Churros - na dobry początek dnia. 231Churro , porras, calentitos. Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest
Kulinarny karnet Christophera