coś za mało. W końcu wpadłam na pomysł mam Izaura. Ciasto bardzo trafione, pokazałam zarys Panu Wojtkowi, ale stwierdził, że za dużo zachodu. Spoko powiedziała, ja go uproszczę. :) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka sody z brzuszkiem cukier waniliowy szczypta soli 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżeczka(...)zagwarantuje, delikatny puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli
Dieta moja pasjaFish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami.Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu(...)przyjętą formę jej podawania "na wynos".W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku.Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków500 g filetów z białej ryby
Słodka StronaNigdy nie robiłam odwracanych ciast, więc pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie zdjąć spód formy tortowej, po czym odlepić od owoców
Passions hobbies lifeCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna Pyzawszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników(...)jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku, wilgotne, a krem… ach zdecydowanie do niego pasuje i przypomina dziecięce wspomnienia z wyjadania kogla-mogla Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie
rabarbarowoRozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego
My Culinary Arttestów. Jest to olej rzepakowy, niestety jak dla mnie jest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipodsmażonej kiełbasy i cebuli.Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja
Gospodyni Miejskajeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić np. podwójną porcję ciasta dojrzewającego i z połowy zrobić pierniczki. Moje pierniczki wzbogaciłam pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych. Składniki: 125 g prawdziwego miodu 55 g dobrego masła 100 g drobnego cukru do wypieków 255 g mąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego
Kuchnia u KrysiBrownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time . Składniki 200 g mąki pszennej(...)jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą
pink envelopenasłuchałam, że takie dobre, że takie pycha, że samo och i ech, że postanowiłam sama się przekonać. Faktycznie. Wyszło przepysznie, z jednym ale...jeśli nie macie w spiżarni kompotu z agrestu, możecie mieć problem z jego zakupem. Pół miasta objeździłam w poszukiwaniu kompotu z agrestu, udało się jednak, i było warto. Ciasto jest bardzo delikatne, orzeźwiające, niezbyt słodkie
na moim stole...pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek. Składniki: (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników * 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio(...)zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia
Słodkie okruszkiHalo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej go remontować. Dlatego dziś przedstawiam Wam jeden z tych przepisów, który robi się dosłownie chwile i smakuje znakomicie. Kto ma ochotę na tartaletki śliwkowe z czekoladą? Zapraszam."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200(...)mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki:Owoce myjemy
Słodkie Przyjemnościmandolinie i śpiewała. Do tego jeszcze była świetna kucharką. Potrafiła zrobić coś z niczego i było to dobre. Do dziś pamiętam smak niektórych jej potraw. To ona była dla mnie inspiracją do tego by piec kołocze i inne ciasta drożdzowe jakie ona piekła dla swoich dzieci. Pewnie gdyby nie wojna, moi dziadkowie mieliby o wiele łatwiejsze i piękniejsze życie(...)księdze i zrobię do tego drzewo genealogiczne, tak bym mogła w przyszłości coś zostawić dla potomnych. Jak widać akcje kulinarne mogą czasem zachęcić do czegoś więcej niż tylko zrobienie dobrego jedzenia :) A oto moje ulubione zdjęcie dziadka i babci, na które mogłam patrzeć godzinami, gdy ich odwiedzałam :) zostało zrobbione w listopadzie 1944 roku
Smakowy Rajporównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała Jola(...)zaczynu (14-16 godzin). Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy (Ciasto wymieszałam łyżką w misce) aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin
Stare Gary