dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:132/464)

Cynamonowy Zawijaniec, czyli Cinnamon Roll po mojemu 204

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub

Luźna Kuchnia
Muffinki Jogurtowe z płynną czekoladą 669

Składniki: na 12 sztuk 1 duży jogurt naturalny 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Luźna Kuchnia
Szarlotka mojej babci 213

ciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1

Luźna Kuchnia
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 145

znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła

Świat Ciasta
Mazurek pomarańczowy 160

stopni mniej więcej pół godziny (musi złapać złoty kolor). Nie przejmujcie się jeśli w czasie pieczenia na powierzchni ciasta pojawi się coś w rodzaju piany, tak ma być. Nadzienie i dekoracja 2 duże pomarańcze cytryna 20 dag miodu dobra gorzka czekolada migdały lub inne ulubione bakalie Pomarańcze i cytrynę wykąpać w wodzie z octem (Naya pisała TUTAJ na ten temat(...)minut, a tak naprawdę, dopóki nie zredukuje swojej objętości o połowę i zgęstnieje. Po tym czasie zostawić masę jeszcze na pół godziny do odparowania. Po czym wyłożyć na ciasto i na 2 godziny odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie rozprowadzić po wierzchu pomarańczowej masy. Udekorować według upodobania. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 251

upieczeniu. Cukinię smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g(...)czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia i oregano sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub małe jajko do posmarowania SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody

Karo in the Kitchen
Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze 131

prostu ze sobą mieszamy i gotowe! Składniki 5 jaj szklanka cukru półtorej szklanki mąki pół masła lub margaryny dobrej jakości łyżeczka proszku do pieczenia kilka jabłek płatki migdałów opcjonalnie oraz gruby brązowy cukier do posypania- ta dwa składniki sprawią, że ciasto będzie miało wspaniałą chrupiąca skórkę Jabłka obierz, pokrój na cząstki, możesz posypać delikatnie cukrem i cynamonem jeśli lubisz. Tłuszcz

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka 319

szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg Wykonanie:Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą

Malinowe Pocałunki
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 162

stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki

Wrzosowa Polana
CAKE POPS CZYLI CIASTECZKA NA PATYKU 167

mnie cały rok- ale tego dnia to już szczególnie daje moim synom ,, fory" jeśli chodzi o słodycze i dobrą, szaloną zabawę ;) Podaję Wam przepis na pyszne3 ciastka na patyczkach, na pewno zasmakują Waszym pociechom Składniki: 500 g suchego ciasta no babka, biszkopt 150 g serka mascarpone 90 g nutelli kolorowe posypki lub cukiereczki polewa czekoladowa: 3 mleczne czekolady Goplana

Z Majeczką w kuchni
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 211

wymyślny  tort,  to raczej wybiorę to drugie ponieważ wole poeksperymentować. Mój M. jest natomiast fanem prostych ciast, szczególnie babek. Od dłuższego czasu mówił, że ma wielką ochotę na murzynka, więc pomyślałam,  że  Walentynki będą dobrą okazją do upieczenia czegoś specjalnie dla niego. Oczywiście musiałam nadać mu bardziej walentynkowy wyglądJTradycyjną polewę zastąpiłam czekoladowym  ganache. Polecam(...)ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie  wyjmujemy z formy i wycinamy nożem kształt serca. Dekorujemy ganache oraz posypujemy kolorowymi posypkami. Smacznego

Mania Gotowania
Sernik królewski 130

Tradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w

Czekoladowa muffinka
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM 150

małych i dużych małe co nie co... Makowe smakołyki zawsze dobre. Wypróbujecie?    Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pół kostki margaryny szczypta soli 2 puszki masy makowej z bakaliami Helio lukier lub biała czekolada do polania na wierzch Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki(...)pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 152

krzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.  Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką  Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki(...)świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki  dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Eklerki Magdalenki 206

Ciasto:  1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania