dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:132/464)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 138

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej

Mania Wypiekania
Awokado z wędzonym łososiem 222

przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała

Wiem co jem
Murzynek z masą truskawkową 415

Mmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki

Domowa Cookierenka Agi
Cebularze 183

Dążymy do maksimum prostoty i maksimum smaku. To dobre połączenie. I cebularze okazały się dobre, a nawet bardzo dobre :) Potrzebujemy: NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 szklanka letniego

Marder&Marder Manufacture
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 144

całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam tym razem na Dzień Matki żeby mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu. Bo to szczególny dzień chociaż mojej Mamy już z nami nie ma. Przyjmując

Smaczna Pyza
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 355

lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sernik z rosą 214

Wilgotny, kremowy i jak dla mnie, to pyszny:) Sernik ten piekę już od dobrych kilku lat i jeszcze mi się nie znudził. Zresztą nie tylko mnie, bo przepis na to ciasto przewija się po wielu blogach kulinarnych. A to oznacza, że nie tylko mnie ten serniczek smakuje:) Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej; 10 dkg cukru pudru

In my kitchen
Tarta z łososiem wg Pascala 156

tarta z łososiem wg Pascala. Powiem tak, nie przypuszczałam, że z tak niewielkiej ilości składników, da się zrobić coś tak dobrego. Przepis cytuję za Pascalem. 'tarta z łososiem wg Pascala' Składniki (dla czterech osób): - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200g) - 5 całych jaj (roz. L) - 150 g wędzonego łososia - 125g mozzarelli - 100 ml śmietany 30% - 2 pomidory - pół pęczku

CookYourself
Masa orzechowa 291

dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową.  Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra.  Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  kostka masła 200 gramów

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki domowe 138

Pierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna?A tak wyglądają moje bułki.Porcja na 8 bułeczekSKŁADNIKI :2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 218

sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem. Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych

Wypisz Wymaluj
Tarta z winogronem i kozim serem 239

przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

Kolizje Smaków
Pyszne muffinki jagodowe 212

Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego to zróbcie te muffinki, naprawdę są dobre. Jeśli nie macie jagód to możecie użyc borówki albo aronię.Składniki na ok. 12 muffinek 30 dag jagód 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 10 dag masła 2/3 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)serek waniliowy  Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką.  Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp

Słodkości i nie tylko
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 159

pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy

Mienta blog
A jednak smażyłam... 202

robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków.Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie zachwycająca - nadaje zwykłemu(...)miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze