Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne
Chilli Czosnek i Oliwajesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1
Luźna Kuchniaminut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce
Przepisy i porady kulinarnePrzy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDzień Dobry! Jakiś czas temu po raz pierwszy przygotowałam domową szarlotkę, ale niestety nie zrobiłam zdjęć. Ciasto tak mi zasmakowało, że wczoraj znów je przygotowałam. Tym razem zrobiłam nawet zdjęcia w procesie przygotowania tego pysznego ciasta. Inspiracja - Cook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki
Chocolate Stop Temptingsądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu.Składniki (na 6 sztuk):Ciasto:250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych drożdży1 jajko125 ml letniego mleka1/4 szklanki cukru - w oryginale miód50 g masłasólSer:200 g sera twarogowego1
Kuchnia domowa Aniczasu i wysiłku. Lizaki możemy też zrobić "przy okazji": jeśli zostanie nam trochę masy podczas robienia tęczowych babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi.Składniki na babeczki waniliowe+ polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Gotową masę przekładamy
CiastkozercyChurro , porras, calentitos. Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest
Kulinarny karnet Christopherablog z ktorego kozystalam i dzisiaj udalo sie znalazlam. Musze powiedziec ze ciasto jest pyszne. Co prawda autorka robila to ciasto z wisniami, ale ja mialam wtedy w domu jagody i uwazam ze tez bardzo dobre bylo. Tak wiec przepis jest na blogu Smakolyki Bereniki - http://smakolykibereniki.blogspot.co.uk/2014/08/ciasto-krucho-drozdzowe-z-wisniami.html. Robilam wszystko tak samo zamieniajac tylko wisnie na jagody. Zycze smacznego
Klaudynkowa kuchniazimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. The post Sernik kajmakowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmocno zbrązowieją wyciągamy je łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodanie octu do ciasta powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki(...)łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy surowy na ciasto. Wieprzowinę można pomieszać z baraniną aby smak był bardziej intensywny
Apetyczna babeczkaszynką i ananasem w kształcie serduszek. Myślę, że też idealnie nadaje się na kolację Walentynkową. Składniki :Ciasto :* 400g mąki* 3/4 szklanki ciepłej wody* 3 łyżki oliwy z oliwek * szczypta soli* szczypta cukru* pół kostki drożdży Dodatki :* plastry ananasa * plasterki dobrej szynki* sos pomidorowy * ser żółty * czerwona cebula* suszona bazylia * przyprawa do pizzy Przygotowanie :W misce
Magiczne Życie Marty