dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:121/464)

Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika 153

mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 133

czasie mieszamy je i jeśli jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast posypujemy quinoą i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubiona pastą kanapkową, albo z czymkolwiek

Quinoa Raz!
Mazurek kajmakowy 163

Kiedy kajmak połączył się z mlekiem dodałam masło. Wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Lekko przestudzoną masę przelałam na zimne ciasto. Udekorowałam bakaliami.     Wiecie już, jaki mazurek będzie na Waszym stole? Myślę, że dokonaliście dobrego wyboru. Życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą korzenną… 204

kolejnych na drugie śniadanie ;P Żebym nie wiem jak zmotywowana była, żadna dieta nie ma szans, gdy w domu pachnie drożdżowym ciastem. Tym razem nie było inaczej – grudniowe przedświąteczne odchudzanie skończyło się, zanim jeszcze na dobre się… Continue reading Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą korzenną

brunetkawkuchni
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 194

dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka

Ladylaura.
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 177

samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, do momentu aż ciasto się zrumieni (ok 20 minut). Można zjeść od razu na ciepło ale równie dobre będą na zimno :) To jest pyszne :) Smacznego

Co na wege obiad?
Gulasz węgierski 192

Jakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry. W poniedziałek Mama dodała do niego sobotniej ugotowanej szparagówki i smakował jeszcze lepiej - dlatego też postanowiłam dodać go do akcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest

sierotka maRysia w kuchni
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 246

oliwę na patelni, pryskam jej mniejszą ilość i zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni

W kuchni wieczorem
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami 206

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest

Kolizje Smaków
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 213

kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały   Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy

Powiedz dietom nie
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 187

przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 171

wydarzenie mam naprawdę szerokiego banana na ustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość

My simple kitchen
Piszinger 205

Popularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki - przepis podstawowy 381

Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;) Składniki : 2 jajka 130 ml mleka min. 2% 120 ml wody ( zwykła

kolorowotorcikowo
Tarta z dynią 191

wykorzystać wszystko, na co w danej chwili macie ochotę, lub to co w danej chwili znajdziecie w lodówce (łącznie z resztkami). Danie dobre na obiad, kolację lub przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii

Taste Of My Day
450. Rozjeżdżające się placki. 182

rozjechały" na patelni tylko, że wtedy spisałam je chyba na stratę, tym razem walczyłam :P I w sumie cieszę się, bo wyszły dobre, na pewno powtórzę, ale muszę pamiętać by nie dolewać z rana mleka, gdy ciasto jest za gęste bo potem będę mogła tego żałować xdSprawdzian z historii? Pomocy. Proszę trzymajcie jutro kciuki

More food, love and dreams
Zebra - prosto i smacznie 143

zabrać się do obowiązków.  Strasznie się rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety wszystko co dobre kończy się bardzo szybko i na osłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek  szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Nie daleko pada jabłko od jabłoni 257

lekko je "wbiłam" w ciasto. Wszystko wylądowało na 50 min. do 170st. (można na dłużej jeśli patyczek nie będzie suchy).  Ciasto wystudziłam, wyjęłam z blaszki, ale zanim posypałam cukrem pudrem... zabrałam się do konsumpcji ;) Dobra ściąga nie jest zła ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Excess of apple I decided to utilize a deliciuos apple pie.  I've found a ideal cake- without

bastalena
Szybki piernik z powidłami 281

przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa – bo znika szybko.Szybki piernik:3 szklanki mąki(...)mamy termoobiegu to 180°C) i pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od szybkości nagrzewania się piekarnika, najlepiej piec do suchego patyczka – patyczek wbity w środek ciasta nie powinien być mokry – u mnie po 50 minutach ciasto było surowe, a po ’57 upieczone). Ciasto studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Gotowe

Poezja smaku
Miński Keks 187

keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka rad dla ludzi którym nie wychodzą ciasta. Oto one: 1. Ciasto mikserujemy zawsze w jedną stronę np zgodnie z ruchem wskazówek zegara. 2. Mąkę dosypując do ciasta wymieszaną

sierotka maRysia w kuchni
Jesienny placek jabłkowy 180

Zapomniany placek. Tak powinien się nazywać dzisiejszy przepis. Chcąc być dobrą wnuczką i gospodarnym członkiem rodziny postanowiłam przygotować na niedzielny obiad parę smakołyków. Eklerkami się już zdążyłam Wam pochwalić. Ale przed pracą w sobotnie przedpołudnie przygotowałam również ten placek. Byłam z niego bardzo dumna, ponieważ, wyglądał fikuśnie i pachniał zachwycająco dobrze. Tak jesiennie. I wszystko było by OK, gdyby(...)same przyprawy co wyżej)Dodatkowo:białko z 1 jajkałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie

Słodkie Przyjemności
Nie tylko z truskawkami 148

przeczytałam przepis - przepadłam. Bo czyż truskawki w połączeniu z migdałami i jeszcze większą ilością migdałów mogą być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane bułeczki z masą kajmakową 162

jesienne niż wiosenne. Szukamy promieni słońca, szukamy czegoś, co nastroje nam poprawi. Pewnie nie będę osamotniona w stwierdzeniu, że dobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy sernik wiedeński 240

kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może je dodać do serowej masy, ale ja wolałam upiec

Smaczna Pyza
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 173

Wystarczy wymieszać do ich połączenia.  Nasze "ciasto" będzie miało bardzo lepką konsystencję i będzie wyglądało tak: "Ciasto" należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość, należy wziąć to pod uwagę i wymieszać składniki w odpowiednio większej misce. Podczas wyrastania "ciasta" należy(...)przygotować formę - chleb najlepiej jest piec w formie wysmarowanej masłem.  Po wyrośnięciu "ciasto" prezentuje się następująco: "Ciasto" należy przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, przykryć bawełnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Kiedyś stary i doświadczony piekarz powiedział mi, że gwarancją dobrego chleba jest co najmniej jego trzykrotne wyrośnięcie. Pamiętajcie proszę o tej radzie przy wszystkich

Garniec Magalie
Drożdżówki z serem 292

takie tradycyjne, puszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka z serem smakuje po prostu(...)bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia, dobry jest też twaróg wiaderkowy z Piątnicy, najlepszy jest jednak ten samodzielnie zmielony). Do sera (zmielonego lub rozdrobnionego) dodajemy żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę z połowy ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Formujemy prostokąt i rozwałkowujemy

Poezja smaku
Caramel cheesecake! 188

jacyś miłośnicy serników? Serników kremowych i rozpływających się w ustach, dodam jeszcze tylko, że z karmelem ;-)))Omonomonnn!!!;-)*no dobra dzisiaj dieta nie działa ;-DSernik ten powstał całkiem przypadkiem, ostatnim czasem nie mam na nic kompletnie czasu (dlaczego dowiecie się pewnie niedługo ;-)), ciasto robiłam dla mojego K. z okazji jego urodzin (wiem , wiem powinien być tort). Na przygotowanie ciasta

SMYKWKUCHNI
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 144

przepis na najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeniu pełnym niekiedy dobrotliwego niezrozumienia lub rozczarowania. I tego spojrzenia boimy się najbardziej. Gdyby to była któraś z naszych Pań Matek, ewentualną porażkę zmyłaby matczyna miłość

GRUBY WAŁEK
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami 302

masła i jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto cytrusowe z książki „Mała paryska kuchnia”. Moja wersja to ciasto z pomarańczową nutą. Od siebie dodałam parę łyżek dżemu pomarańczowego, oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobre, aromatyczne i wilgote od dżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości cukru i masła wydają się trochę wygórowane(...)oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu pomarańczowego starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy Masło rozpuszczamy w garnuszku

Mia Cucina Sofieta
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2455

wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki

Słodka Strona
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 267

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka

Luźna Kuchnia
Ciasto czekoladowe z wiśniami 277

utrzymuje świeżość. Ma jedną wielką wadę, bardzo szybko znika :)  Jednak to bardzo cieszy, bo to oznacza, że wszystkim smakuje. Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady (dałam mleczną) 2 łyżki dobrego kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady 5 łyżek mleka 50 g  masła Dodatkowo

O kuchni z uczuciem
Sałatka z nachos 224

Chciałaby Wam zaproponować sałatkę  nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania