dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:127/464)

Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli(...)Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie babeczki z fetą 161

dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto

Trzeci talerz
Brownies z kajmakiem 406

dobrą czekoladę. Ja czasem wręcz muszę po nią sięgnąć! Jednak gdy mam więcej czasu, z mojej ulubionej czekolady tworzę smaczne wypieki, którymi mogę się trochę dłużej delektować. Dzisiejszy wypiek był przygotowany z myślą o przedłużeniu właśnie takiej słodkiej chwili. Nie jest to tradycyjne brownies, nie oddzielam w nim żółtek od białek, nie dodaję masła, jednak przyznać muszę, że ciasto wychodzi

Słodkie Przyjemności
Babka drożdżowa z migdałami i miodem 184

dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie;Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło

Anioły w kuchni
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 342

najdokładniejszego połączenia (można również posiekać masło z mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu

Symfonia Smaków
Kruche babeczki z budyniem 199

oraz facebookowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, mialam okazję przypomnieć sobie ich smak, a was zaprosić do ich upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie) Kruche babeczki z budyniem Składniki na około 24 babeczki: Ciasto: 200 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 225 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 4 żółtka

Mia Cucina Sofieta
Torcik wiśniowo-czekoladowy 201

masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec

Kuchcik gotuje
Pierogi z Kiełbasą 197

niezłą a lternatywa dla tradycyjnych pierogów - są idealną propozycją na codzienny, szybki i prosty obiad . Pierogi z Kiełbasą - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: ok. 70 0 g  dobrej jakości kiełbas y 2 duż e cebul e   ok. 2 łyżki masła  pieprz cebula + masło (do okraszenia(...)drobną kosteczkę kiełbasę. Następnie d o zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę (jej część pozostawiamy na omas tę) i jeszcze chwilkę smażymy . Na końcu doprawiamy pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło

Słodka Strona
Elegancki murzynek z jabłkami 354

cukrem, dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy.  2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe(...)mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  20-25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Budyń ugotować wg. przepisu z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej, wystudzić i zmiksować z masłem.  Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polukrować

Apetyczna babeczka
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 152

każdy nałóż po dużej łyżce serka z ziołami, rozsmaruj serek na grubość pół centymetra, zostawiając wolne brzegi ciasta.   Zrób bukiety ze szparagów, bardziej wiosennie już się nie da. Owiń je plastrem wędzonego, mocno solonego bekonu. Nie masz? Szynka serrano tez będzie dobra. Bukiety ułóż na środku kopert. Złącz ze sobą przeciwległe rogi, w każdej. Tak, żeby i główki szparagów

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 146

wapń, mangan, fosfor, daktyle - źródło cynku, potasu, fosforu, żelaza, cynku, witamin z grupy B, witaminy A, karob - dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, potasu. Karob poprawia trawienie i jest silnym przeciwutleniaczem. To wszystko sprawia, że podaję to ciasto bez wyrzutów sumienia mojemu dziecku.  Do jego wykonania zainspirował mnie przepis z książki "Super odporność

Jeść, by żyć w zdrowiu
Muffiny z... 192

Dziś prezentuje Wam mój ukochany wypiek czyli muffiny :D Babeczki są dobre tak naprawdę na każdą okazję , a co w nich najlepsze że można do nich dodać na co tylko mamy ochotę ;-) składniki na 12 sztuk ( u mnie wychodzi ok 16 sztuk bo używam formy z IKEI) 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka(...)składniki) mieszam w drugiej misce.   Następnie suche składniki przesypuje do mokrych i niestarannie mieszamy,  dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę lub inny dodatek. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta,  (Ja napełniam do pełna bo lubię jak muffiny bardzo wyrastają).  Pieczemy przez 20 minut ( funkcja góra - dół) w temperaturze 200°C i Gotowe!!  Buziaki Kasia

Cukier&Puder
Leśny mech 171

Ciasto, którego przepis został mi kiedyś rzucony, jako wyzwanie. I pierwsze, jakie zrobiłam na zamówienie :) Wyszło naprawdę dobrze, więc pędzę się nim z Wami podzielić! Kolejny dobry sposób na przemycenie na talerz dziecka szpinaku, który w tym wypadku pochłonie razem z dokładką ;) Szpinaku nie czuć w smaku absolutnie, za to wspaniale wygląda i pobudza kubki smakowe w całym, spragnionym smakowitości

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort ala Sachera (Sachertorte) 213

gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudruDodatkowo:250 g marmolady morelowej ze słoiczka1 opakowanie truskawekWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Magiczne ciasto czekoladowe. 340

tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody 125 g masła(...)soli i energicznie wymieszać . Wlać mleko i miksować. Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać. Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść". Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a magia lepiej zadziała. Magiczne ciasto może być też waniliowe. Wtedy

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania