łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko ostudzone ciasto. Po zastygnięciu wykrawamy foremkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą są właśnie święta Bożego Narodzenia. Oczywiście, jest to czas hołdu i czci dla samego wydarzenia
Kuchnia Pani WiosnyMuffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku
Moniki SmakołykiJuż jakiś czas nie piekłam chleba . Gorące, tegoroczne lato nie sprzyjało włączaniu piekarnika. Często było nawet zbyt gorąco na to żeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy
Smaczna Pyzawileńskie to propozycja dla tych,którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugiej postanowiłam zrobić porządek z tym rabarbarem! Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach. Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru. Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki
Kuchenne aromatyukrywam, ale tego ciasta się "bałam". Ale nie względu na jego smak (bo wiedziałam, że będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją
CookYourselfsamo. Od jutra wielki post i coraz bliżej do Wielkiej nocy. Ale to od jutra ;) Dzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję
Kuchnia w opałachrękawiczkę silikonowa, bo ciasto jest dosyć luźne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-130 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do 2 keksówek (użyłam silikonowych, więc niczym ich nie smarowałam- silikonowe są dobre pod tym względem, że same się rozszerzają i chlebek sam z nich wyskakuje :)) Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Wkładamy
Aga w kuchnirosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu
Stare Garykremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa
Zofianazwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80
W kuchennym oknie Ewypłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już
Stare Garypieczenia. Można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je olejem. Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (z blaszką w środku) do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany(...)włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni.Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszne jedzonko :)...pizza znikała w mgnieniu oka ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaminut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.Nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą
Grahamka, weka i kajzerkaStaram się ich zbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne
Eat ShrimpsBardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania jako dodatek do barszczyku. Polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 40 g drożdży 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl mleka 250 g masła 2 jaja szczypta soli Farsz: ok. 600 g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki mąki (raczej płaskie
W kuchennym oknie Ewyniedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się pochorował
ciastkarnia na kruchym spodziewysiadają przy nich nawet pączki. A jeśli chodzi o czas przygotowania, to już w ogóle nic nie może się z nimi równać. Ich przygotowanie to dosłownie chwila. Potrzebujemy tylko dobrego białego sera i olej do smażenia (u mnie jak zwykle bezzapachowy olej kokosowy, ale można użyć również inny), pozostałe składniki bez problemu znajdą się w każdej kuchni. Tak więc zachęcam(...)oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ700 (lub pszennej) - 1 duże jajko (L) - szczypta soli
Smaczne Zdrowedrożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka(...)mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu
Smakołyki Asi