dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:73/464)

Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 189

Niebo w gębie! Pięknie się prezentują na stole :) Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nie martwcie się, że ostygną i będą niedobre nim zostaną zjedzone (a zostaną na pewno!). Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i do czasu użycia powinno leżakować w lodówce (owinięte oczywiście w folię, aby nie wyschło). Potem należy je zostawić

MyCookBook.pl
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 140

Apetina Pomidory i Bazylia 100 g masła 150 g mąki szczypta soli   Farsz: 1 czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera   Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki

Jadło i czytadło
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 180

Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser.  Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki mąki  20 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka

Apetyczna babeczka
Brownie CzEkolAdoWe ze SłoNym MasŁem OrzeChwYm 190

Składniki Ciasto: 3 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka mleka 0,5 kubka maślanki 1 tabliczka czekolady 2łyżki dobrej jakości kakao szczypta soli 1,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone(...)masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki  Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami

Luźna Kuchnia
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 320

piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto.Potrzebujemy:łyżkę masła¾ szklanki mlekatabliczkę dobrej czekolady3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego)dwa jajkapół szklanki brązowego cukru300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu½ szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczyptę solimąkę(...)Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą

ladykitchen
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 173

krokiem jest wybór, z szerokiego menu, jedzenia. Pizzeria Stopiątka, oprócz pizzy, możemy znaleźć makaron i pierogi. My, żeby mieć całościowy obraz Pizzeri zamówiliśmy z każdej kategorii po daniu (no dobra przy pizzy zatrzymaliśmy się na dłużej - wybraliśmy firmową Stopiątkę, Bosto i Rimini, makaron - Zbójnicki i pierogi ze szpinakiem). Po skompletowaniu menu - czas na zapłatę i weryfikację. Plusem Pizzy Portal jest(...)dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal

CookYourself
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 195

pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat

vegetanie
Naleśniki z jabłkami 96

każdy naleśnik) i na każdej porcji umieszczamy po plastrze jabłka. Smażymy z obu stron aż naleśniki będą zarumienione. Podajemy gorące z kleksem jogurtu, dżemu. Wszystkiego dobrego! ps. równie dobrze będą smakowały naleśniki, jeżeli do ciasta dodacie starte jabłko! Jak usmażycie naleśniki, najlepiej przechowujcie je w ciepłym garnku, wtedy będą się dosłownie rozpływały w ustach

Szybko Tanio Smacznie
Tosty z mozzarellą i rzodkiewką z sadzonym jajkiem przepiórczym 152

Dzień dobry! Na śniadanie dzisiaj serwujemy tosty, bo każdy je lubi. Ja osobiście mam coś takiego, ze mogę zapomnieć o tosterze jednak jak kupię

Niezły Młynek
Panforte - włoski piernik 575

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki pomarańczowe z czekoladą 115

Babeczki powstały w sposób spontaniczny.  Chciałam komuś zrobić miłą niespodziankę, a niestety nie było czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam(...)pomarańczy.  Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć

Di gotuje
Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami 105

może być coś wspanialszego w jesienny wieczór niż kawałek drożdżowego ciasta z najwspanialszymi domowymi powidłami śliwkowymi? Do tego dobra książka, kubek herbaty lub kakao i nic więcej człowiekowi do szczęścia nie jest potrzebne. Jeśli tak jak ja, macie już domowej spiżarni kilka tuzinów domowych przetworów, to polecam dłużej nie czekać i otworzyć jeden słoiczek już dziś. A następnie

Food Square
Proste ciasto z truskawkami 139

Dodatkową jego zaletą jest to, że można je zrobić z każdymi owocami. Ja użyłam truskawek, bo wypatrzyłam je na zaprzyjaźnionym straganie, ale każde owoce będą dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kabanosy w cieście francuskim - szybka, świetna przekąska 206

Kabanosy w cieście francuskim należą do tych szybkich i świetnych przekąsek, które szykuję bardzo często. Jednakże, zabierając się za ich przygotowanie, musimy kupić DOBRE kabanosy, które nie zawierają całej tablicy Mendelejewa.  Składniki: - arkusz ciasta francuskiego - dowolna ilość kabanosów (u mnie ok. 35-40) - 1 jajko - 1 łyżka mleka *opcjonalnie: zioła prowansalskie, papryka słodka Jajko rozmącamy wraz z łyżką

Be Fit Be Strong
Bananowa babka z jagodami. 134

Ciasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami  3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki

Rozpustne gotowanie
Cytrynowo-maślankowe ciasto z rabarbarem 155

Nie wierzyłam, że ciasto z rabarbarem może się udać :) Byłam pewna, że po ukrojeniu zobaczę niezłego zakalca.A ciasto udało się i to bardzo. Na pewno do

bistro mama

Proponowane wyszukiwania