Kruche ciasto 214Składniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem
Luźna Kuchnia
Ciasto drożdżowe 217Składniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko
Luźna Kuchnia
Ciasto Dyniowe 279Składniki: 0,5 szklanki mleka 5 dkg drożdży cukier waniliowy cukier do smaku w ilości jaką lubicie 4-5 łyżek oleju 8 łyżek dyni 1 kg
Luźna Kuchnia
Czekoladowy zawrót głowy 282Składniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5 tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia
Luźna Kuchnia
American Pie 248składniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna Kuchnia
Cynamonowa rolada drożdżowa 260Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2
Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 237Składniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel
Luźna Kuchnia
Sernik czarno-biały 441przeze mnie zapomniany, Był czas kiedy piekłam go często. potem przyszły nowości i sernik poszedł do lamusa. Jednak z sentymentem powraca do tego co dobre i Wam również polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag. masła 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Masa
W kuchennym oknie Ewy
Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 200jest na standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej. Ciasto początkowo kleiło się do rąk, ale po dobrym wyrobieniu, bez problemu udało mi się je uformować w zgrabny bochenek i przełożyć do miski (formy) wysmarowanej olejem. Pozostawiłam na kolejne(...)wyrośnięcia (trochę sobie pomogłam i wstawiłam miskę do piekarnika nastawionego na 50st.). W trakcie drugiego wyrastania ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej 2- krotnie. Następnie wierzch lekko posmarowałam wodą, posypałam otrębami i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15 min., następnie zmniejszyłam do 180st. (z termoobiegiem) i piekłam do pełnej godziny
bastalena
Seromak 341się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny
Jacob Tastes
Pielmieni - rosyjskie pierogi 170żeby nie popsuć sobie smaku kilogramem cukru, który jakiś osioł dodał do ciasta. Nie pamiętam już co Madzia zamówiła. To znaczy pamiętam, ale nie pamiętam jak się nazywało :) Takie ciasto, co jak się je przekroi to ze środka wszystko wypływa. Też było pyszne. I tak oto dwie młódki ze wschodu zrobiły nam dobrze :) Przy sąsiednim stoliku siedziała jakaś anglojęzyczna para(...)pielmieni były tak dobre, że postanowiliśmy zrobić własne. Któregoś dnia wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz
Marder&Marder Manufacture
Piernik staropolski 223inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej. Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje. Składniki: ciasto: 1200 g mąki 2 szklanki cukru ½ l miodu 150 g masła 100 g smalcu 3 jajka ½ szklanki mleka 3 opakowania przyprawy do piernika 3 łyżeczki
Mama Gotuje
Drożdżówki z rabarbarem 235Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy
UgotujmyTo.pl
Tort dyniowo-śmietanowy 201kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju 5 szkl. dyni starej na małych
Motylkowa Kuchnia
Marchewkowe ciasteczka 214Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych 75 g miodu 70 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki. Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego
cookpl