słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami). Arachidowe brownies z orzechami włoskimiPRZEPIS{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min.Sk
coolinarnastrefa.blogspot.comorzechami.Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest(...)ubijając- mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha
Smakołyki Berenikiolej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego. 2. Na dobre rozgrzany olej wrzucić nabierane łyżeczką ciasto. 3. Usmażone pączki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 4. Podawać posypane cukrem pudrem
Pasja SmakuCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)blachę (w tym przypadku użyłam tortownicy większej) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią
Ciasteczkowy Potwórciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :) Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja. Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) Przepis: Składniki: ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem
Mój pomysł naSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis
vaniliowoczekoladowaMinipączki cynamonowe to małe, obłędnie dobre kuleczki, które zachwyciły nas swoim mocno cynamonowym smakiem. Pączuszki zostały przygotowane z ciasta drożdżowego, nie posiadają nadzienia, gdyż posypka z cukru i cynamonu nadaje im wystarczająco mocny smak. Z poniższego przepisu można przygotować około 20 sztuk. Minipączki cynamonowe Składniki: 240g mąki pszennej 100ml mleka 40g masła 10g drożdży 2,5 łyżki + 1 łyżeczka
Smakołyki BerenikiDzień dobry! Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego! Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKiedyś znajoma zapytała jak to jest, że moje ciasta są takie smaczne. Otóż zdradzę Wam sekret - używam tylko dobrej jakości i jak najbardziej naturalnych produktów - prawdziwe masło, świeże jajka od wiejskich kur i dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku
Cynamonowe szczęścieTort stworzony dla miłośników białej czekolady i fanów ciast z makiem. Wypiek należy do słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się
Słodka Stronatemu przedstawiałem wam klasyczne ciasto korzenne (przepis TU ). Dziś trocha inna odmiana tego ciasta, a właściwie ciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu(...)ugotowaną jaglankę, to idzie wcale raz, dwa. Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło. P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)masy maślanej Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę
Luźna Kuchniaswojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo. Odrobinę czasochłonne, ale idealne do niedzielnej kawy i na wyjątkowe okazje. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto
Cynamonowe szczęścieBrata C., z jego ogrodowej jabłonki. Trochę kwaśne, raczej twarde, nieco obite. Smaczne, ale bez większego zachwytu świeże. Do ciast - idealne. Właśnie one zmotywowały mnie do przygotowania tego wyjątkowego ciasta.Jabłecznik ten u Oli znalazłam wieki temu (no dobra, ponad miesiąc. Ale w tempie, w jakim kolekcjonuję nowe przepisy, miesiąc wydaje się być niemal wiecznością, w której(...)cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut.Ostudzić przed podaniem.Smacznego!Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo je lubię, że straszliwie bym za nimi tęskniła. Chyba jeszcze bardziej niż za truskawkami
Pożeraczka, czyli raz adobrze