był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo
AZgotuj!Składniki: ciasto jogurtowe: 3 jajka 0,5 kubka mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła krucha kratka
Luźna KuchniaMusi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb
Wiem co jemdobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem. Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko
Marder&Marder ManufactureDobry przykład na to, że ciasto nie zawsze oznacza potężną dawkę cukru i kalorii przy jednoczesnym braku wartości odżywczych. Ciasto marchewkowe przygotowujemy bez białej mąki czy cukru dzięki czemu jest naprawdę zdrową przekąską a przy okazji zaspokoi apetyt na słodkie co nieco... Przed podaniem udekorować można np. serkiem ricotta. W mniej restrykcyjnej wersji - pieczemy posypane chrupiącą kruszonką
Milion Smakówzmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo dobre. Filet z dorsza w cieście z frytkami i surówką, na którego ja postawiłam okazał się wyborem nie do końca trafionym. Danie kazało na siebie dość długo czekać, a czas oczekiwania nie został wynagrodzony doznaniami
Kuchnia po mojemuWyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami
O kuchni z uczuciemkulinarne. Prowadziła je Joanna z bloga Book me a Cookie a wszystko w podWieczorkach poRankach na Bagateli w ramach Dzieciaków w formie. Fajne, przyjazne dzieciakom miejsce z dobra kawą. Zdjęć trochę zrobiłam, ciasta skubnęłam marchewkowego i pojechaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze strony Every Cake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu - na podaną ilość mleka zużyłam więcej mąki ( ok 800 g a nie 500).Może
Stare Garydzisiejszy dzień mam dla was pyszną szarlotkę z budyniem. Na ten wypiek siostra wierciła mi dziurę w brzuchu, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Wyszła bardzo dobra, najważniejsze, że siostrze smakowała. Ciasto wyszło mało słodkie, jak ktoś lubi bardziej, to trzeba zwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki
Moje pyszne gotowanieDawno, dawno temu kupiłam formę do tarty - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre. Tarta grzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz: 300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki);1 cebula;2 jaja;100 ml śmietany co najmniej 18%;1 łyżka masła;natka pietruszki, szczypior;pieprz
MiksturownikBardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna Pyzapostaci imieninowego tortu. Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki: 1.5 litra śmietany 18% 1.5 litry mleka 9 jajek 2 kostki masła 20 dag cukru pudru łyżka kakao ciemnego bakalie czekolada galaretka
Krakowskie smaki Animożna dostać wiele artykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco Was zachęcam do zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów, (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3
Malinowe Pocałunki