Cukinia w cieście piwnym Zapraszam na smaczną przekąskę z cukinii. Składniki: 2 świeże młode cukinie olej rzepakowy Składniki na ciasto piwne: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jasnego dobrej jakości piwa 2 świeże i z dobrego źródła jajka 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego (dowolny) Wykonanie: Przygotować ciasto do smażenia. Do miski wbić dwa jajka
Wino Francja Kuchniapizzy przez Polaków. Podobno dodajemy zbyt dużo dodatków. Idzie tutaj o ciasto. Niezależnie czy jesteście w Polsce, we Włoszech, Hiszpanii czy na Krecie, można zjeść dobrą pizzę. Ten przepis jest dla osób lubiących puszyste ciasto (nie takie jak we włoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki
Mieszam w Garnkuniepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem
Chilli Czosnek i Oliwabliżej lata, tym bardziej kuszą mnie ciasta z dodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców. Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta
Z miłości do słodkościmartw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały. Wygrałam z chorobą, ale nadal jestem, jak wszyscy pacjenci(...)bloga "W kuchni Karmel-itki".- Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę. Dzięki blogowi nasza
W kuchni Karmel-itkiLeśny mech chodził za mną od dawna..ale..najpierw sąsiadka powiedziała, że ciasto tylko pięknie wygląda, ale smak już nie jest aż tak dobry...potem poczytałam trochę w necie i opinie na temat tego ciasta też są podzielone...potem inna sąsiadka przyniosła kawałek leśnego mchu na spróbowanie..no i posmakowało i mi i moi dziewczynom..mąż już się nie załapał
Moje domowe kucharzenieDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota(...)jednak ja wolałam upiec jedno duże ciasto i pokroić na mniejsze porcje.Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem
Chilli Czosnek i Oliwakogo: dla fanów masy karmelowej dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka(...)wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
Mania WypiekaniaDzień dobry! Mogę Was jeszcze pomęczyć przepisami świątecznymi? :-) To już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco(...)kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec, ale nie do końca :-). To jak, jeśli zostanie Wam kutia, przygotujecie ją w ten sposób? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
Smakuje zdrowoCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt
prawdziwe jedzeniemrożone jagody, bo tegorocznych nie mogłam dostać. A lasy w mojej okolicy zupełnie nie jagodowe, bo liściaste. Niemniej z pewnością jeszcze uzupełnię swoje zbiory na zimę. Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam. Składniki: 5 jajek 400 ml mąki 200 ml cukru 150 ml oleju 1 szklanka jagód 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy
Pasja SmakuCiasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało! Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki(...)Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała. Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej
Moniki SmakołykiSkładniki: słoik malin w spirytusie 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 4 czubate łyżki mąki 5 czubatych łyżek kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 5 jajek łyżeczka imbiru Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180*C gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, możemy także posiekać ją nożem, wrzucamy do miski, dokładamy pokrojone w kostki(...)masło, mieszamy dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia oraz imbir i kakao, mieszamy kolejno wbijamy jajka maliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną SMACZNEGO
Luźna KuchniaDługo zwlekałam, gdyż wydawało mi się trudne w przygotowaniu. Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego
Tagebuch po polskutyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne
fitolarun.blogspot.comdokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części, jedną z nich użyć do upieczenia chlebka zaś pozostałe "rozdać dobrym ludziom" (sąsiadom). Karolina dziękuję :) HARMONOGRAM : Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. NIE MIESZAĆ METALEM !!! PONIEDZIAŁEK : dodać
Kuchnia w opałach