wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno. W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle szpinak. Do tego
Milion Smakówmigdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który(...)zasadnicza. Przyznam się, że bałam się Jej troszkę. Nie podnosiła głosu, nie gestykulowała...mówiła bardzo spokojnie lecz stanowczo. Nie sposób było nie usłuchać i sprzeciwić się. Była jednak dobrym człowiekiem. Tak po prostu. Powiedziała, co miała do powiedzenia, pewnie nie zastanawiając się czy się to komuś spodoba, ale szanowałam Ją za to. Kiedyś podpadłam...bardzo podpadłam
Codzienna kuchnia niecodziennaBułeczki drożdżowe są dobre na każdą okazję ;) Na sobotnią kolację również... Dzisiaj moje bułeczki drożdżowe wypełniło mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;) Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki
Lawendowe Niebokażdym razem gdy przyrządzam ciasto na pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki(...)odkrywamy pokrywkę i odparowujemy ewentualny płyn, następnie przekładamy masę cebulowo-grzybową do kapusty i dobrze mieszamy. Próbujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że farsz musi być mocniej doprawiony, gdyż ciasto przejmie trochę smaków. Odstawiamy by masa stężała. Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża
Rozpustne gotowaniekawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko (lub 2 żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie(...)części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozkruszyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego sera na serniki (z wiaderka) - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią
Smaczne Zdrowetakiego pieczonego pączka, nie pobrudzimy się, łatwo też formować tej samej wielkości pączki. Nadziać pączki możecie również po upieczeniu. Pączki nawet po 3 dniach są naprawdę dobre. Drukuj Pączki pieczone Składniki Ciasto 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g miękkiego masła Lukier
Mieszam w GarnkuDobre śniadanie to podstawa, ja pokusiłam się wczoraj o zrobienie chałki z dodatkiem ciemnego kakao. Chałka nie jest za słodka, mój mąż od razu poprosił o dżem, bo stwierdził że nie jest w ogóle słodka, a jak dla mnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto(...)przepis także dobrze się sprawdzi, bo przecież dzieci lubią słodkie śniadania. Z uwagi na to, że dbam o to co spożywa moja rodzina i stawiam na naturalne i dobre produkty, które są podstawą to będzie to przepis dla was. Chałka nie ma w sobie chemii ani sztucznych dodatków, które dzisiaj możecie znaleźć wszędzie. To jak danie jest podane
vaniliowoczekoladowaSiedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli
Malinowe Pocałunkikawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis(...)łyżkach wody.W szklance wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami bardzo ciepłej wody, dolej mieszankę do mąki i wlej 250 ml bardzo ciepłej wody. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość twarde, więc wyrób je przez kilka minut, aż będzie naprawdę elastyczne. Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski
Słodko-Słony Świat Ilonyukoić zmysły. Ja zapraszam Was na wspólne świętowanie pysznym kokosowym sernikiem z waniliową nutą.... Należy przygotować dużą tortownicę, o średnicy 27-28 cm. Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki dobrego naturalnego kakao - 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 12 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka, białka odkładamy do masy serowej - 1 czubata(...)mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu - 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 400 ml mleczka kokosowego
Apetyczna babeczkapopaczkuję i zamrożę. Przydadzą się na pewno :) A póki co zapraszam na angielski deser w polskim wydaniu, znaczy się moim :) Ktoś chętny? Składniki: Na 4 kokilki: Ciasto: 70g mąki pszennej tortowej 35g dobrej jakości masła 1 żółtko 50g cukru kryształu Dodatkowo: ok. 350g truskawek 8 łyżek musli 4 szczypty cynamonu 2 łyżki masła do smarowania kokilek Sposób przygotowania: Składniki
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry,Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego.Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru
Czerwona Porzeczkawięc coś wykombinować bym przy świątecznym stole mogła zjeść choć jedno ciasto. Przepis ten jest dość oryginalny. Gdyby kiedyś ktoś powiedział m, że można zrobić ciasto z soczewicy i w dodatku jest ono dobre, to bym go wyśmiała. Ale teraz sama takie piekę i one rzeczywiście są dobre:) Przepis zainspirowany Smakoterapią (przepis oryginalny znajdziesz Tu ). Ja go troszeczkę(...)zmodyfikowałam;) Składniki: Ciasto 1 szklanka ugotowanej soczewicy (ugotowałam na sypko) 1/2 szklanki wody 5 łyżek oliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię
pyszne zdrowościszczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco.Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie go co kilka dni alkoholem, sprawia, że ciasto na święta jest idealnie dojrzałe. Czytaj więcej
bistro mama