poszła w jej ślady i każde ciasto robi właśnie na oko :-) Mąka. Babcia zawsze używała mąki wrocławskiej lub poznańskiej, ja używam tylko tortowej i to dobrej firmy (raz kupiłam jakąś tańsza i klapa!, ciasto nie chciało rosnąć). Ważne jest by mąkę przesiać, dodatkowo ją napowietrzymy, a w zamian za to ciasto nam się odwdzięczy i pięknie wyrośnie ;-) Jajka. Stara szkoła
Rozpustne gotowanieaspekt miał swoje zalety w tym cieście bowiem nie ma cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki pszennej 30 gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy
Kuchenne aromatyPrzepyszny. Przepis stary, z zeszytu mojej babci. Dodatek smalcu może intryguje, ale ciasto smakuje wybornie. Polecam wypróbować!Składniki:ciasto:4 szkl mąki100 g smalcu100 g Dobrej Gospodyni z Mlekovity1 szkl cukru pudru4 jajkaszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniasmietana 18%- tyle żeby ciasto nie brało się do rękimasa serowa:1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity1/2 szkl mleka 1 budyń(...)elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w 170 st.Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę.Do wykonanie użyłam produktów Mlekovita:*ser twarożkowy Hanusia*mleko*masło Roślinne*kostka Dobrej Gospodyni
Z Majeczką w kuchnipowiem Wam, że to ciasto to mi się udało. Takie dobre, że hej ! Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem. Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej... Składniki: 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure. Pure z dyni połączyć z olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych
kolorowotorcikowoDzień dobry, Z okazji Tłustego Czwartku nie mogło zabraknąć na moim blogu słodkiej propozycji. Rok temu przygotowałam zmysłowe i bardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy(...)moim domu niestety nie było takiej tradycji. Sięgnęłam więc po recepturę znalezioną w książce "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia . Cenci są podobno prostsze od faworków (nie trzeba zbijać ciasta wałkiem), jednak dla osoby, która pierwszy raz robi jakikolwiek chrust, przepis okazał się skomplikowany. Ciasto jest twarde, nie dodaje się do niego śmietany i w zagniatanie trzeba włożyć sporo siły
Chilli Czosnek i OliwaChyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy(...)ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia. * A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki
Proste-przepisy.pljeszcze jedne oponki. Tym razem są to oponki, które przygotowujemy poprzedniego dnia i na noc wkładamy ciasto do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, ogrzewamy i wycinamy oponki. Bardzo dobry przepis, wygodny z racji rozłożenia pracy na dwa dni. Przepis znalazłam dawno temu u Anity Chu. UWAGA: przepis został uaktualniony i minimalnie zmieniony, aby oponki wyszły perfekcyjnie. Oponki drożdżowe(...)cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć
Posadzone i zjedzoneCiekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół. Składniki: 3 upieczone buraki 5 dag suszonych śliwek 3 jajka 20 dag mąki 15 dag cukru trzcinowego 4 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki(...)przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto
Pobite gary Barbaryzaprosić na pyszne i proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej koszalińskiej
Sama słodycz i szczypta chilizwiązałam się z C., popadłam w ciasteczkową manię. Do tej pory robienie takich maleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego...Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych, drobnych(...)rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepadło pytanie o przepis, który Wam dziś prezentuję. Do robienia jednych ciast dojrzewa się szybko, do innych długo. Stefanek musiał trochę (!) poczekać...minęło dobrych parę lat, ale i na niego przyszła pora. Jakie jest ciasto...no cóż.... miękkie, pyszne, łatwe do wykonania (chociaż na początku było skomplikowane;). Podelektujcie się nim przy filiżance espresso w porze, kiedy zachodzące słońce roztacza
Kuchnia smakówciepłym miejscu.Od czasu do czasu zaglądamy pod „kołderkę” (nie robimy tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzamy jak dużo ciasto urosło.Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie.PLECIONKA: Parówkę
Ostra na SłodkoZastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :) biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny puszka brzoskwiń(...)rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Serek przełożyć do wysokiego naczynia, ubijać mikserem stopniowo dodając zimną galaretkę. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę dodać do przygotowanej masy serowej. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Drugą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić a gdy zacznie teżeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej
Darcia w kuchnizważając na nic.Hm, chcieć, a móc! Właśnie, ponoć chcieć to móc. Okazuje się,że jednak nie zawsze.Dlatego w niedzielne popołudnie zasiądą wygodnie w fotelu,wezmę dobrą książkę i rokoszować się będę ciastem. Na przykładtaki, jak to: LENIWY DROŻDŻOWY Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI.(ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;)szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4
W kuchni Karmel-itkiSezon na rabarbar rozpoczął się na dobre, nie może więc w tym czasie u nas zabraknąć ciast z jego dodatkiem :) Zdecydowanie rabarbar najbardziej sprawdza się jako dodatek do najprostszego ciasta ucieranego. Ciasto jest pulchne, wilgotne i delikatnie kwaskowe. Po prostu pyszne! foremka 24x24cm Składniki: 4 jajka, 200g masła lub margaryny, 160g cukru, 200g mąki
Z miłości do słodkościpodała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo(...)pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam je na leniwe niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Są po prostu przepyszne i znikają bardzo szybko. Tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić dobrego zdjęcia ;) Smacznego
Ratunku obiad