(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Często podczas przygotowania domowego przyjęcia, nieważne czy są to urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie ze znajomymi, zastanawiamy się czym poczęstować naszych gości . Z
Przepiski.plKARTACZE, na Litwie zwane cepelinami. Jak przygotować litewskie kartacze - przepis krok po kroku . Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi zmianami. Cepeliny gotuję do 30 minut od chwili wypłynięcia( w przepisie jest 1-2 godziny, w zależności od wielkości kartaczy - wg. mnie, to jednak zbyt długo ) i co ważne woda ma tylko lekko(...)mącznych ziemniaków 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa) 1 cebula 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych 1 jajko sól
Moja Książka KucharskaMoja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i
R'n'G KitchenCukinia to warzywo o wyjątkowo niskiej wartości kalorycznej – ma ona zaledwie 15 kalorii w 100 g. A jako że sezon na cukinię w pełni, to
A to pestkazdecydowanie zaliczyłabym do zdrowszych i wartościowych posiłków. Wszystkie składniki są starannie wyselekcjonowane, dobrej jakości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Swojskie burgery z wołowiną 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Fast Food Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Smażenie 10 min. Kalorie 210 kcal Domowe chrupiące burgery z kotletami wołowymi i sosem hamburgerowym z cebulką(...)wołowe przełóż do miski. Dodaj wystudzoną smażoną cebulkę, całe jajko, bułkę tartą pieprz i sól. Dłonią zagnieć mięso przez kilka minut, aż stanie się jednolite i napowietrzone. Zagniatając masę mięsną możesz lekko klepać ją dłonią, co doda jej pęcherzyków powietrza. Z podanej porcji mięsa uformuj 4 okrągłe, płaskie kotlety. Im bardziej płaskie będą, tym lepiej i łatwiej się usmażą
ProstePesto.plprzekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI: 1 płat(...)dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy. Smacznego
Kuchnia w opałachsurówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika, piklowana czerwona cebula jest niezastąpiona. Czerwona marynowana cebula z tego przepisu jest wyśmienita(...)minut. Cebula to jedno z naszych ulubionych warzyw. Biała, żółta lub czerwona jest składnikiem większości naszych posiłków. Czerwona cebula w lekkiej zalewie jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Marynowana czerwona cebula proporcje na 3 słoiki o pojemności około 350 ml 500 g czerwonej cebuli, 200 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina, ale możesz
Cztery Fajery(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na obiad z dodatkiem warzyw, w które powinie być bogaty każdy posiłek. Kotleciki są pieczone w
Przepiski.plSkładniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz
mojej kuchniTradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)pierogi, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. W wersji postnej podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulką. W wersji „mięsnej” natomiast razem z cebulką możemy podsmażyć drobno posiekany boczek
Podróż w kulinariazachwyceni. Jedyne uwagi jakie dostałam były takie, iż mogłam dodać więcej papryki. Pomijam, iż użyłam jej cztery łyżki! Zupa rybna jest tradycyjną zupą węgierską i podawana jest głównie jako danie wigilijne, w okresie świątecznym. Może się skusicie i w tym roku i na Święta zamiast karpia w śmietanie przygotujecie tę zupę właśnie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal(...)Zagotować i gotować na małym ogniu od momentu zagotowania przez 40 minut. Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa wraz rybą zmiksować, po czym przelać ponownie przez gęste sitko po t, aby unikąć w miarę możliwości ości
mecooksZupa krem z kalafiora to jedna z najprostszych zup jakie można zrobić. Jeśli jesteś fanem zup w postaci kremu to na pewno tą również polubisz. Jest
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiSkładniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz
w mojej kuchniWitajcie :) Ostatnio naszła mnie chęć na domowe kiełbaski no i postanowiłam je w końcu zrobić. Powiem szczerze że pracy przy nich troszkę jest ale efekt
Sama słodycz i szczypta chiliszparagach....;) Szparagi są sezonowe, występują tylko do końca czerwca, więc warto je jeszcze kupić i spróbować przyrządzić je w domu. Smakują pysznie smażone, pieczone, gotowane, w sałatkach lub jako dania główne z różnymi dodatkami. Te zielone są najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz szparagi fioletowe - słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu. Szparagi to bogate źródło witamin(...)uważać. Mam nadzieję, że trochę Wam pomogłam, szczególnie tym którzy nie mieli do czynienia jeszcze ze szparagami. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego:) Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 cienkie mięsne parówki 2 plasterki żółtego sera oliwa z oliwek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Szparagi myję, osuszam ręcznikiem. Następnie łapię za końcówkę (tam gdzie jest ogonek
Zasmakuj Kuchni