dania mięsne - 13801 przepisów (strona:721/921)

Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 142

ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska, które oparły swoją ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać(...)stoisku z potrawami Tatarskimi... ... a na stoisku z tradycyjnymi wędlinami pyszną białą kiełbaskę z musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach . Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski śląskie (bez jajka) 158

  Kluski z dziurką Kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej – tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu. To świetny

Kulinarne S.O.S.
Grecka Musaka 231

strony Smakołyki i Koraliki, z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :)PS. Bezpośrednio po upieczeniu, musaka ma dość płynną konsystencję i trzeba ją nakładać za pomocą łyżki. Jeśli chcecie, żeby danie ładnie wyglądało,  to warto przygotować musakę dzień wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;)  Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula(...)otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy rozdrobnione serki topione.  Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!).  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.  Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Enchiladas w sosie pomidorowym 103

Nadziewana tortilla, zawinięta w rurkę i zapiekana pod sosem i serem. Dziś nadzienie z mięsa mielonego-dobrze przyprawionego chili-do tego kwaśna śmietana ze świeżą kolendrą

Kopystką po garach
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 277

kiełbasy, szczególnie mój mąż. Kiełbasa zawsze jest u nas w zamrażarce, gdy kończy się zapas to zaraz zabieramy się za kolejną partię. Lubię testować nowe przepisy oraz różne wariacje danych wyrobów i tym razem zrobiłam z nowego przepisu, od Halinki zwanej Halusią. Możecie zajrzeć do Halinki na bloga :)  Kiełbasa jest aromatyczna, dobrze doprawiona i nieco chudsza niż wcześniejsze wersje(...)oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa mięsna. Zawiązać supełek na końcówce jelita i zacząć nadziewać ściśle kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę

Kocham..lubię..gotuję..
Marchewka imbirowa z klopsikami 149

Takie proste danie, takie niepozorne, a takie dobre:) Do zrobienia „makaronu” marchewkowego wykorzystałam dwa rodzaje marchewek – pomarańczową i czarną. Jeśli pomyśleliście, że ta czarna/fioletowa to sztucznie zmodyfikowana marchew pomarańczowa, to już spieszę z informacją, że jest zupełnie odwrotnie:) to czarna odmiana jest tą najstarszą i to ona została wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową(...)miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy je na oleju, z obu stron, do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do naczynia, trzymamy w cieple.   Obrane marchewki za pomocą specjalnej obieraczki do julienne

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym 117

Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym priorytetem. Po prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy

R'n'G Kitchen
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 175

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki mielone ze szczypiorkiem 191

Polecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 205

bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która lepsza? Obie są bardzo smaczne i nie umiem powiedzieć, która mi posmakowała  bardziej, bo  to dwa zupełnie różne dania pomimo zbliżonych składników. To troszkę jak z rodzeństwem. Niby  podobne, a jednak  inne. Ja Was gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo zbliża się 25  października(...)powinien być wyczuwalnie słony. Formę natłuścić oliwą. Na dno włożyć 6 płatów makaronu, tak aby jeden lekko zachodził na drugi. Na makaron ułożyć 1/3 część sosu mięsnego i 1/3 masy serowej. Ucisnąć. Nałożyć drugą warstwę makaronu i drugą warstwę sosu oraz sera. Znów dobrze ucisnąć. Nałożyć warstwę makaronu i ostatnią trzecią część farszu mięsnego i sera. Nakryć 4 warstwą makaronu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Soczyste kotlety mielone 220

Kotlety mielone to najczęściej przygotowywane danie w wielu domach. Zrobienie dobrego, soczystego mielonego może nie być takie proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu(...)dokładnie wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita, a zrobiony kotlet będzie trzymał formę. Jeśli podczas wyrabiania mięso będzie zbyt zwarte, należy podlać je odrobiną mleka lub wody. Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości, płaskie kotlety i obtaczamy je w mące pszennej pełnoziarnistej. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu do czasu delikatnego zbrązowienia i usmażenia się (sprawdzić wnętrze jednego kotleta). Gdyby

Kuchcik gotuje
Fit pancakes na bazie płatków owsianych 202

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to rodzaj puszystych placuszków najczęściej przygotowywanych na słodko. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale smakują tak samo dobrze z typowo

A to pestka
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 258

Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy(...)patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze wymieszanej masy mięsnej - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Jeśli nie jesteśmy pewni czy udało nam się doprawić farsz można odrobinę usmażyć na patelni i spróbować czy wszystko jest ok. Kaczkę rozwijamy i zaczynamy

sierotka maRysia w kuchni
Fusilli z ragu alla bolognese 209

selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera(...)przywarł do dna. W trakcie gotowania można dodawać cukier, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu. Na koniec należy posolić potrawę do smaku. Nie powinno się dodawać bazylii, ale ja dałam kilka listków jako dekoracja. Mam słabość do bazylii. Ugotować fusilli al dente , odcedzic i JA wymieszalam fusilli z oliwa i koeprkiem..ale tylko dlatego ze lubie koperek...oczywiscie fusilli podawać

Z Kuchni Do Kuchni
CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis 202

małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku. Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują same. Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - przepis , składniki  i przygotowanie. Przepis dwudniowy. Oto składniki(...)Wypełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć powietrze ze słoików i w razie potrzeby dolać jeszcze zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka - dokręcić je na tyle mocno ile się da. Pasteryzacja w garnku z wodą. Wstawić słoiki do odpowiednio dużego garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut

Moja Książka Kucharska