roku przez amerykańskiego biochemika R.J. Williamsa. Występuje on powszechnie w tkankach zarówno roślin, jak i zwierząt. Jest on syntetyzowany przez florę jelitową, także w naszych jelitach, brak jednak danych, w jakim stopniu jest on wykorzystywany z tego źródła. Nazwa kwasu pochodzi z greckiego słowa "pantos", które w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'wszędzie'. Wzięła się nie tylko z tego, że występuje(...)inne witaminy z grupy B kwas pantotenowy bierze udział w rozkładzie białek, tłuszczy i węglowodanów, dzięki czemu nasz organizm może wykorzystać je jako energię oraz w celu odbudowy tkanek, mięśni i narządów. Witamina B5 wpływa na zachowanie zdrowej skóry, włosów i paznokci. Ma działanie nawilżające i przeciwzapalne, redukuje wypryski i przyspiesza gojenie się ran. Odgrywa istotną rolę w prawidłowym
Z notatnika dietetykamiodem. Do soków kwaśnych lub bardzo kwaśnych należą soki : - z malin - z czarnej porzeczki - z agrestu - z kiwi - z żurawiny - z jeżyny - z brusznicy Tych soków raczej nie da się wypić samych. Natomiast najlepiej smakują soki słodkie, do których należą soki: - z borówki - z truskawek - ananasowy - z winogron - z banana Je oczywiście również możemy dodać do herbaty lub rozcieńczyć(...)zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów -obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi -oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn oraz szkodliwych produktów przemian y materii -zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału -przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku -zawarty kwas foliowy poz ytywnie wpływa na rozwój płodu -stabilizuje poziom glukozy we krwi -pomaga w walce z otyłością -zmniejsza ból towarzyszący hemoroidom - zapobi e ga zarówno biegunce
Kuchnia MagdaLenypasztet. Zmieniłam tylko nieco smak, różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu(...)rzędzie, ciasno obok siebie. Przykrywamy resztą masy jęczmiennej, pilnując, by wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet
Kolorowy PrzepisownikMarian napisała we wstępie, że ciasteczka należy podawać tym, którzy generalnie nie wierzą w jedzenie . Cóż, myliła się. Brat C. w jedzenie wierzy, w dodatku w jedzenie męskie i mięsne. Słodycze to zdecydowanie nie jego bajka. Po ciastko sięgnął bardziej z grzeczności, a później nie mógł się powstrzymać przed podjadaniem kolejnych. Ręka sama wędrowała mu do puszki. Ciasteczka są lekkie(...)minut, aż brzegi się zezłocą, ale środki pozostaną blade. Błysakwicznie wyjmować z pieca i układać na wałku lub butelkach; pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! W piątek w Danii jest święto, mam więc wolne od szkoły. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 usmażonych naleśników 400 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów ok 250 gram mozzarelli(...)podsmaży wlewamy pomidory w puszce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, gotujemy ok 6-7 min co jakiś czas mieszając, następnie ściągamy z gazu, następnie na naleśnika nakładamy mięsny farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak aby się nie stykały, na wierzchu naleśników rozprowadzamy sos pomidorowy
Blog kulinarny S9.PLzrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię krokiety z jajkiem i te z pozostałym mięsem z rosołu. Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki(...)przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku pieprz, paprykę słodką i wlać rosołu tyle, by mięso nie było za suche. Naleśniki smarować farszem mięsnym, zwinąć w rulonik. Ja nie lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce
Zrób to smaczniediety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku. Po wykładach zabraliśmy się(...)boczku surowo wędzonego Składniki: pasztet Naturrino 250 g pieczarki 100 g cebula 100 g szpinak 250 g mąka 250 g 1 jajko woda 100 ml masło 50 g wywar mięsny lub warzywny 100 ml natka pietruszki 25 g sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną
karmelowySposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na
BullioSposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na
BullioNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na SłodkoNaan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów
Ostra na SłodkoPrzepis na tę przekąskę znalazłam na blogu Kuchnia Broni. To cieszące oko i smaczne danie z powodzeniem możecie przygotować na Święta Wielkanocne. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepsze jest na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek. Jedyny minus – jajko po czasie nieestetycznie obsycha. Warto pamiętać o tym, krojąc roladkę na plasterki – najlepiej zrobić(...)ostatnie 5-10 minut zdejmujemy z naczynia folię. Uwagi: Przygotowałam duże naleśniki, o średnicy 28 cm. Myślę, że w tym wypadku można smażyć ciut grubsze naleśniki niż normalnie. Farszu mięsnego wystarczyło mi na przygotowanie 3 dużych roladek. Wykorzystałam szynkę parmeńską. Jajka można przekroić na pół i wykorzystać ich mniejszą ilość. Oryginalny przepis zakłada zapiekanie roladek przez 40 minut
Smaki Na Talerzupyszne klopsiki, makaron i kolorowe warzywa. I to wszystko na jednej patelni. Całe danie zrobione na jednej patelni - duszone klopsiki z makaronem i kolorowymi warzywami Lubię takie jednogarnkowe dania. Wszystkie składniki powoli dusiły w jednym naczyniu. Mało zmywania i dużo smaków przenikających się wzajemnie. Tym razem zrobiłam klopsiki z mielonego mięsa , z drobnym makaronem i mrożonymi, kolorowymi(...)lubię tego robić. Mogłam zarządzić wyjście do restauracji, ale na to wcale nie miałam ochoty... Na szczęście w niecałe pół godziny można zrobić pyszne, mało pracochłonne i porządne danie . Przepis jest na 2-3 porcje, ale jeśli Was jest więcej to weźcie większą patelnię lub rondel i podwójcie ilość składników. Tym razem kupiłam gotowe mięso mielone, chociaż nie lubię
Smaczna Pyzajeżeli z takiego rosołu można wykorzystać mięsko do dalszej twórczości kulinarnej to jest idealnie. Po naszym ostatnim niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody(...)farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki po ok. 12 g każda. Teraz wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy naszą mięsną kulkę i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę i gdy pierogi wypłyną gotujemy 2-3 minut i wyciągamy. Aby pierogi się nie posklejały hartujemy je w zimnej
Kuchenne Wariacjeidealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą(...)pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Świat Domowej Kuchni