dania mięsne - 13801 przepisów (strona:717/921)

Kotlety pożarskie wg Aleex 150

Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać car Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w Torżoku restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin. Inne źródła podają(...)mamy, wystarczy dosypać trochę bułki tartej (ok. 2 łyżek). 6. Na talerz wysypać bułkę tartą, w miseczce rozkłócić jajko. 7. Lekko zwilżyć ręce zimną wodą. Z masy mięsnej formować kotlety. 8. Każdy obtaczać w jajku i w bułce. 9. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. 10. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Zapiekanka makaronowa z szynką 317

kołowrotku, więc posiłki muszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko(...)jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE. Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów- bez dodatku glutaminianu sodu- bez sztucznych przeciwutleniaczy- bez sztucznych konserwantów- bez „E” w składzie produktu.Je

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki mielone z cukinią 81

Dziś mam dla was przepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami

Waniliowe Improwizacje
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 214

Składniki na 3-4 porcje: 4 słodkie pomidory 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (max 1/2) 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy

My Culinary Art
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 639

Dostałam na FB-ku sporo pytań jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? Nie taki z kostki, tylko naturalnym sposobem! Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał(...)aksamitności sosu). Do sosu wkładamy plastry mięsa i gotujemy jeszcze chwilkę. Tym sposobem mamy pyszny, kremowy sos do obiadu! Jak ktoś chce iść na łatwiznę to oczywiście może wykorzystać mięsną kostkę lub bulionetkę lub przygotować sos z torebki. The post Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa domowa 171

Od dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.     Składniki: -2 kg

Maminek kulinarny
5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów 106

sałata, jest ona bliska 95%. Najlepszy sposób, aby pozostać nawodnionym! Kolejny dobry punkt: sałata dostarcza również wielu pierwiastków śladowych i minerałów, w tym potas, który jest niezbędny do skurczu mięśni i pracy serca i wapń, niezbędny dla mocnych kości i zębów. Pomidor, super nawilżający. Składający się w 94% z wody pomidor jest również jednym z podstawowych produktów spożywczych podczas upałów(...)odwodnieniem. Nie wspominając o ich doskonałym składzie odżywczym i korzyściach zdrowotnych! Szczególnie bogate w witaminę C i różne przeciwutleniacze, pomogą Ci wzmocnić system odpornościowy i zachować piękną skórę. Daj się więc skusić na cytrusową sałatkę podczas upałów lub na pyszną domową lemoniadę. Bez cukru, jeśli to możliwe! Ale jeśli naprawdę nie możesz znieść kwasowości, możesz dodać odrobinę miodu: bogaty

ProstePesto.pl
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 210

serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 148

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)gotuje się 35 minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielono mi... 269

różyczki brokuła z dodatkiem kostki rosołowej i marchewką (ok. 30 min.). W tym czasie przygotowałam kulki mięsne- mielone połączyłam z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, przyprawami, śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam ponownie do rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły(...)osolonej wody kładłam po łyżeczce ciasta i gotowałam do wypłynięcia.  Z podanej ilości wyjdzie więcej kluseczek niż tylko te stanowiące dodatek do zupy. Spokojnie mogą one stanowić samodzielne danie, ja najbardziej lubię podsmażone z jajkiem. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Zupa pieczarkowo- kalafiorowa Zawijaniec ziemniaczany

bastalena
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 123

Jak już pisałam w jednym z poprzednich postów, pulpety często goszczą na moim stole. Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety

Waniliowe Improwizacje
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 234

Młode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą

Ogrodnik w podróży
Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 196

Kurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną

DefinicjaSmaku
Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym 179

Masz mięso mielone, sok pomidorowy i mało czasu? Pomogę Ci to wykorzystać. ;) 500g mieszanego mięsa mielonego 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego 300ml wody 4 ząbki czosnku 1

Kuchenna Kontrrewolucya