dania mięsne - 13801 przepisów (strona:570/921)

Smoothie ananasowe z kurkumą 160

przetworzeniu. Można z niego robić dżemy, soki i kompoty. Kawałki ananasa świetnie nadają się jako składnik sałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe z kurkumą. Składniki

mojewypiekiinietylko
Papryka z farszem z pieczarek i soczewicy 218

Dziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem

Mama z Motylem
Naleśniki 171

Naleśniki są jednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej. Składniki (na około 10 naleśników) : 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka

Oryginalny smak
Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami 324

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami

Kuchenne Wariacje
Kurczak po baskijsku 199

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Sekrety francuskiej kuchareczki„, a jest nim kurczak po baskijsku. Składniki na kurczaka po baskijsku:

Kuchenne Wariacje
RECENZJA - Vege na diecie :) 186

służące każdemu i dające mnóstwo możliwości w kuchni.  Dieta jest podzielona na dwie fazy. Pierwsza - wychodzenie z diety mięsnej i druga - dieta wegetariańsko-wegańska. Jadłospisy są ciekawe i różnorodne. Większość bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Niektóre dania opatrzone zdjęciami.  Jako miłośniczka śniadań ucieszyłam się z faktu, iż jeden z rozdziałów dotyczy właśnie tego posiłku. Mnóstwo

Zdrowie na języku :P
Kiełbasa swojska 260

szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa-2 kg do tego: jelita wieprzowe(zasolone można kupić w mięsnym sklepie) czosnek-ok 14 ząbków pieprz 4 łyżki pieprz ziołowy 4 łyżki 5-6 łyżek soli peklowej(ja dałam 6 ale jak nie chcecie mocno solić to dajcie 5) 3 liście laurowe 4 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego

Swojskie jedzonko
naleśniki meksykańskie 281

tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada ze szpinakiem 168

Dzisiaj chciałam wam zaprezentować danie dla typowych mięsożerców, idealne na wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krupnik 190

Krupnik Gotowy krupmik Składniki Danie dla czterech osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej Pęczek pietruszki 2 liście laurowe 1,5 litra mięsnego wywaru 3 ziemniaki 1 seler 2 łyżki oleju Szczypta lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski marchew

Miód i pieprz
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 212

Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył Andrzej Baczkowski nagrodziła: zupę z soczewicy z kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy

Pasja Smaku
Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem 404

Moja mama często powtarzała, że szybkie dania to takie, które nie szybko się przygotowuje tylko szybko zjada... Coś w tym jest. Dzisiaj również danie z zeszytu mojej mamy.  Do jego przygotowania użyłam makaronu kolanka jaki znalazł się w paczuszce makaronów od formy CZANIECKI .   Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem SKŁADNIKI(...)sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.  Podajemy całość dekorując posiekaną natką pietruszki. Makaron CZANECKI przysłał nam kolejną paczuszkę z ich produktami, bardzo za nią dziękujemy :) Tym razem użyłam do dania makaronu kolanka, który idealnie pasuje nie tylko do takich jednogarnkowych dań ale również do zapiekanek. Kształt makaronu pozwala na zabawę wyglądem dań, przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska 130

Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest to przepis na prosty dodatek do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do dzisiaj. Gdyby(...)jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :) Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Słodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska Składniki: 1 średnia główka słodkiej kapusty 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml bulionu sól Kapustę drobno kroimy („krajesz jak makaron”) i wrzucamy do osolonego wrzątku

Trzeci talerz
KOTLETY MIELONE W WAFLU 197

niż godzina, aby rolada dała się kroić w plastry i smażyć. Składniki: 4  suche wafle tortowe 0.5 kg mielonego mięsa 2 cebule sól  pieprz 2-3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko do mięsa 3 jajka do panierki 200g pieczarek bułka tarta do panierki olej do smażenia dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek(...)czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Wyrabiamy dokładnie. Na każdy wafel nakładamy gotową masę, i zostawiamy wafle na około 30 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy i każdą mięsną roladę kroimy na około 1.5 cm plastry. Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie

Walijskie Pichcenie
Menu na tydzień: Idealne na jesień 130

prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej(...)kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzował bulion. Drugi to pulpety z krewetek. To niewiarygodne, jak łatwo można je zrobić. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw

Niedzielny kucharz