Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2
Moje WyrobySzynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami Szynka wieprzowa , na ogół, jest dość łatwo dostępna , a do tego , często tania . Świetny kawał mięsa , bez kości , aczkolwiek
Ogrodnik w podróżySezon grillowy w pełni. Co roku prócz kiełbasek, karkówki czy kromek chleba przygotowuje coś specjalnego. Sajgonki to popularne danie w kuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja
Kuchnia w oparachDziś mam dla Was danie typowo obiadowe. Pulpety w sosie pomidorowym w moim domu maj zawsze duże wzięcie. Tym razem do masy mięsnej dodałam brokuł który zalegał w lodówce. To co, zapraszam! Składniki; 50 dag mięsa mielonego 1 mały brokuł 2 jajka 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta mąka
Radość kipiąca uśmiechem.smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc zabraknąć jej w naszych daniach! Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów: Koktajl z pieczonej dyni Koktajl z pieczonej dyni Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami
Moja smaczna kuchniaDzisiaj mam dla Was bardzo jesienne danie, chociaż robiłam je jeszcze późnym latem, chwile czekało na swoją kolej na blogu. Można je potraktować jako przekąskę
Quinoa Raz!Mango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często
Z Kuchni Do KuchniKiedy byłam pierwszy raz w Pradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać(...)utopenca, czyli marynowanej kiełbasy, ale mnie to przerosło. Będąc teraz w Pradze dałam wreszcie szansę czeskiemu jedzeniu, zwłaszcza że chyba dorosłam wreszcie do tych smaków. Nie tylko dla zasady, żeby jeść lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony
Ugotowane pozamiataneW wielu domach w piątki nie jada się potraw mięsnych. W moim rodzinnym domu w piątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju
kulinarne odsłony patiNaleśniki nie zawsze muszą być na słodko, czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe
Wanilia i KardamonSzybkie danie obiadowe jednogarnkowe, a właściwie jednokalafiorowe. Małe kalafiorki nafaszerowane podsmażonym kurczakiem i startym serem żółtym i zalane jajkiem. Zamiast małych kalafiorków
To co kochamPodstawa tej zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna
Apetyczna babeczkaHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie
Magiczny GarnekWczoraj była recenzja książki „Diet coaching” a dzisiaj przepis z tej książki na kreolskiego kurczaka ze szpinakiem i ryżem – bardzo smaczne i
Kuchenne WariacjePrzepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki
e-PrzepisyKulinarnetygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta
Gotowanie i blogowaniePierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne
Ogrodnik w podróżyminuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
moj przepis nabyło. Zaczynamy od gęstej zupy musztardowej. Generalnie danie w porządku, dobrze przyprawione, zagęszczone najprawdopodobniej zmiksowanymi ziemniakami, aczkolwiek musztarda przyzwoicie ożywiła smak tej zupy. W oczekiwaniu na dania główne dostajemy specjalność restauracji – napój ogórkowy. Można by rzec, że orzeźwiający ten napój głównie ze względu na sporą zawartość pieprzu w połączeniu z octem. Niemniej jednak sporo świeżego kopru(...)dziwnie wysuszony w środku… Największą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości
Right Behind The KitchenWróciłam! :) A razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od
DefinicjaSmakuUh! Jedna ze smaczniejszych potraw ostatnich dni. Dochodzę do wniosku, że dania wymyślane na pograniczu jednej/dwóch sekund wychodzą mi najlepiej. Nigdy więcej dumania
Kuchenna KontrrewolucyaMój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż
Kraina Miodem PłynącaŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrychwilę było słychać śmiechy. Ponieważ chciałam spróbować wszystkich propozycji Szefa Kuchni zdecydowaliśmy z Dominikiem, że wypróbujemy obu menu - mięsnego oraz wege. Mnie w udziale przypadło to wegetariańskie i muszę przyznać, że to już kolejny raz, gdy bezmięsna wersja dań zdecydowanie triumfuje nad tymi z dodatkiem mięsa. Przystawka: 👉 Jajko przyrządzane w temperaturze 67°C na espumie z zielonych szparagów(...)danie, mimo, że bez dodatku mięsa, trafiło z żołądka wprost do mojego serduszka! Świeże, lekkie, aromatyczne i niebanalne. Myślę, że przekonał mnie zwłaszcza dodatek Halloumi, którym ostatnio objadam się bez opamiętania. Placuszki byłe mięciutkie i dobrze przyprawione, w połączeniu z odświeżającą sałatką tabbouleh z miętą oraz bardzo subtelnym ramesco tworzyły świetną całość. To kolejny raz podczas festiwalu, gdy danie
Cooking Monster