dania mięsne - 13801 przepisów (strona:563/921)

Rolada z indyka z morelami 191

Na święta czy też różne uroczystości rodzinne lubię upiec kawałek dobrego mięsa. Ta rolada została upieczona kilka lat temu na jedne ze Świąt Wielkanocnych. ok 1

Kolorowa kuchnia Elki
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 202

pietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać lekkiego rozcieńczenia – ma dużo kaszy, sporo mięsa i warzyw – z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula

Karo in the Kitchen
Wegańska Zupa Kalafiorowa 149

jest tylko na wywarze warzywnym. Jest smaczna, szybka i prosta. Nie robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie  i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków

Gotowanie...to proste !
DUSZONE MIĘSO 233

rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos  na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól i pieprz Gałka muszkatołowa *****************************" ,Mięso opłukać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta w sosie pomidorowym 267

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis)  Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki

Delusional Trine
Gulasz warzywny z dynią 245

pełnoziarnistą bagietką.   Moje spostrzeżenie podczas jedzenia:  do gulaszu można dodać  2 pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące  ( choć i bez nich daje radę nie martwcie się). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami.     Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką

W kuchennej krainie
Indyk po francusku - rolada 179

się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki.  Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała.   Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem

Moniki Smakołyki
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 180

sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza

Z Majeczką w kuchni
Wołowina Bourguignon 189

Tym razem mamy dla Was propozycję z kuchni francuskiej, a jest nią wołowina bourguignon (wołowina po burgundzku). Oczywiście przy tak dobrej kuchni nie

Kuchenne Wariacje
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 183

przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 335

tarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki grahamki i nasion sezamu. Wytrawna tarta to idealne danie na obiad czy kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić. Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą Składniki

codojedzenia
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 157

Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale dlatego, że było to szybkie i tanie danie, ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie

na moim stole...
Fasolka po bretońsku 183

smaku solą (nigdy nie solimy fasoli na początku gotowania, tylko na samym końcu). Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Możemy ją zjeść samą lub podać z pajdą świeżego chleba. Bez dodatków mięsnych możemy ją przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Fasolka po bretońsku appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 241

Bardzo ważnym składnikiem tego dania są nasiona kopru włoskiego. Najbardziej znanym zastosowaniem kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj chce polecić przepyszne danie obiadowe z zastosowaniem jako przyprawy  kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada  właściwości

zielonacukinka
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 211

dopisywała, jednak zmęczenie robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.  Muszę przyznać, że troszkę

Słodkie Przyjemności