wszyscy, gdyby ta słoma się zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł... Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę kupować w sklepie mięsnym! Ziemniaki też są w sklepach i będą już czyste i nie będę musiała ich kopać i czyścić z brudnej(...)ziemi spędzić kolejne lata. Widziałam jak ciężko mu się rozstać z tym miejscem i ile dla niego znaczyło. I że chce ją oddać w dobre ręce... Mam nadzieję, że damy radę i będzie Pan, Panie Henryku, zadowolony! Co chwilę obserwujemy jak nowe rośliny budzą się do życia. Ten rok jest na pewno wyjątkowy, bo widzimy suche gałęzie i jeszcze
bistro mamapolowa beszamelu 5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić 6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć 7. Sos mięsny 8. Sos beszamelowy 9. Starty ser żółty Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej. Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipierwszym mieleniu dodajemy włoszczyzną suszoną do masy mięsnej aby ją też zmielić za drugim razem, ale można też dodać włoszczyznę już do gotowej masy mięsnej bez jej mielenia . Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy(...)słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA Puszki lub słoiki sterylizowałem w szybkowarze 50 min. Po obróbce termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.gotowania podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny . -słoiki, puszki 300 g WYKONANIE Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy do stanu półmiękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego razem(...)składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA Puszki lub słoiki sterylizowałem w szybkowarze 50 min. Po obróbce termicznej schładzamy w zimnej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens. Wartości odżywcze grzybów Grzyby są wartościowym
Gary Bez dnaCena: 24zł Wiecie, że jestem fanem ryb i je jadam najczęściej, zamawiam wobec tego FISCH CAKE (zdj. powyżej), kuleczki mięsne smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo- kolendrowym, są przepyszne i polecam Wam je gorąco! Myślę, że to danie sprawdzi się idealnie też dla dzieciaków. Cena: 24zł Zamawiamy również KALMARY CHRUPIĄCE , i są pyszne, przede wszystkim(...)sosem aioli. Cena: 23zł Do przystawek zamawiamy po drinku, mój z marakują (najlepszy ever!) i Luby z mango. Ceny koktajli mieszczą się w zakresie 20- 30zł. Zamawiamy dania główne ; Moja przyjaciółka wybiera WOK KURCZAK Z PAPRYCZKĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA W SOSIE Z ŻÓŁTEJ SOI cena; 25zł Pyszne jedzenie idealne na obiad czy lunch! My wybieramy zupę BULION WIEPRZOWO
SMYKWKUCHNIklopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu. Przepis na kofta korma z czerwoną soczewicą jest bardzo łatwy i z pewnością na stałe zagości w Waszym menu, zwłaszcza zimą i w chłodne jesienne(...)mieszając Przed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem. Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć. Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie z przepisem powyżej. Przełożyć do wolnowaru. Dodać składniki sosu korma, podlać wodą, tak aby warzywa były całkowicie zakryte
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWersja mięsna krokietów gryczanych z kapustą kiszoną i grzybami . Jest bardziej sycąca, no i panowie wolą ją od wersji wege... Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku. Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej
Ze smakiem bez glutenuNowy Rok trzeba dobrze zacząć a święto Trzech Króli to doskonała ku temu okazja by przygotować coś wyjątkowego,no i smacznego. Tak więc na świąteczny obiad
Kolorowa kuchnia Elkilazanii. Nie ukrywam, że wyszło niezwykle pysznie, aromatycznie i sycąco. Co prawda trochę pracy jest przy wykonaniu takiego dania, ale warto go poświęcić, smak wynagrodzi nam wszystko :) Napiszcie jaka jest Wasza ulubiona lazania. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na sos mięsny: 50 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła
IzabelawkuchniRyżowa zapiekanka z indykiem Zapiekanka to zawsze dobry obiad . Łatwy w przygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu
Ogrodnik w podróżyZapiekanka „Kebab” z łopatką Kolejna wariacja zapiekankowa Zapiekanka „Kebab” smakuje wyśmienicie , oczywiście nie jest to tradycyjny kebab ale smakuje podobnie . Mięso z
Ogrodnik w podróżylata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatki to jedne z najszybszych i najsmaczniejszych dań na biesiadnym stole. Sprawdzają się na śniadanie lub kolacje. Można je przygotowywać na wiele sposobów, jak np. sałatki warzywne, mięsne, z makaronem, kaszą lub ryżem. Przyrządzić je z konserwowych warzyw, świeżych, pieczonych. Dziś sałatka z pomidorkami, czerwoną fasolą i pleśniowym serem Lazur. Składniki: kilkanaście pomidorków koktajlowych 90 g sera pleśniowego błękitnego
Zasmakuj Kuchniobiad. Placuszki, o których mowa, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Mogą one stanowić osobne danie lub dodatek. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy jak je wykorzystacie Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie. Smakowały wybornie! Placuszki z twarogu Składniki: 400 g twarogu (zmielonego lub sernikowego) 3 żółtka 3 białka
PatiGotuje