dania mięsne - 13801 przepisów (strona:562/921)

Wegeburger z kalafiora 174

docenią nawet wielbiciele mięsnych burgerów. Dlaczego? Te kotlety kalafiorowe są wręcz obłędnie dobre, a do tego magiczny zielony sos i czerwona kapusta zrobią niesamowitą robotę. Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także

nietylkopasta.pl
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 196

Bigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni. Kiedyś mówiło się na to danie bigos myśliwski. Jednak tę nazwę chciałabym podpiąć pod garnek pełen leśnych grzybów (mam nadzieję, że w tym roku będzie ich aż za dużo). Na blogu mieliście okazje poznać przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 300

tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę(...)ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli . Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze . Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek , taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie smakowało:) Pod koniec przygotowania do tażinu wbija się jajka , które ogrzewa się

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone wieprzowe 244

Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia   Bułki namaczamy w mleku (można(...)masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano

mojewypiekiinietylko
Zielony pasztet bez mięsa 103

Podejmij wyzwanie i zamień wielkanocne, mięsne przysmaki na wersje wege! Ten zielony pasztet wniesie wiosenną świeżość na Twój świąteczny stół i nacieszy oko żywym, zielonym kolorem

Wiszniówka
Spaghetti w sosie śmietanowym z pesto 108

chyba jedno z tych dań "śmieciowych", gdy nie masz w lodówce składników na żaden konkretny obiad, więc bierzesz to, co wpadnie Ci w ręce i kręcisz z tego jakieś danie na szybko ;) Było szybko, prosto i pysznie! Zamiast wędliny wykorzystałam kawałek upieczonej kilka dni wcześniej szynki. Dodatek mięsny w zasadzie zależy od tego, co akurat macie w lodówce(...)minuty, mieszając do połączenia składników. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy tak, aby połączył się z sosem. Po wierzchu dekorunejmy posiekaną natką pietruszki. Z tego makaronu łatwo można zrobić danie wegetariańskie. Wystarczy pominąć wędlinę, a dla wzbogacenia smaku na talerzy posypać pokrojoną, świeżą mozzarellą lub startym parmezanem. Smacznego

Prosto z Kotła
Peperonata 227

wygląd tej potrawie. I teoretycznie można by na tym skończyć opowieść, bo tak przygotowana peperonata jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim(...)ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie

Kulinarna Pokusa
Jednogarnkowa potrawka z mięsa i warzyw 112

Pyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Potrzebujemy: 50 dag szynki wieprzowej lub łopatki 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według(...)przesmażamy do ładnego zrumienienia się, dodajemy przygotowane warzywa, oprócz kukurydzy i podlewamy gorącą wodą, dusimy do miękkości. Można podlać bulionem mięsnym lub warzywnym. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony. 3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami

Izabelawkuchni
Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą 91

Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą. Składniki SZPARAGI pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy

Tajemnice Smaku
Obiadowe pankejki z mięsnym farszem 142

Pankejki kojarzą się zazwyczaj z daniem typowo śniadaniowym. Ja dzisiaj polecam wersję obiadową z mięsno-warzywnym farszem. PANKEJKI OBIADOWE Z MIĘSNYM FARSZEM Składniki: placki: 100 g mąki gryczanej 175 ml mleka 1 jajko szczypta soli 2 łyżki oleju (+olej do smażenia) farsz: 200 g mięsa mielonego wołowego 5 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula 2 ząbki

Bon appetit mon amie
Kiełbasa domowej roboty – jak zrobić? 88

ciężkie? Wszystko zależy od zdolności, lecz dokładnie robienie kiełbasy to nie budowa rakiet. Jeśli umiesz sklecić posiłek z przepisu odnalezionego w książce kulinarnej bądź w sieci, to na pewno dasz radę zrobić swoją kiełbasę. Dla chcącego nic trudnego. W większości wypadków przepisy na kiełbasy nie są właściwie trudne natomiast do ich zrobienia (na wstępie) starczą główne sprzęty domowe. Przeszkodą(...)żeby spożyć dobrą kiełbasę, jaka nie ma w sobie chemii, zupełnie nie musisz iść na wieś. Przepisów na zrobienie dobrego dania jest co nie miara, szczególnie w Internecie. Większość osób trafia, iż podjęcie produkcji swoich produktów mięsnych nie jest zupełnie takie ciężkie, jak się na początku zdaje. Regułą jest, iż na rynku jest mnóstwo sprzętów, jakie mogą wesprzeć

jakszef.pl
Makaron z białą kiełbasą – szybki przepis na obiad 167

Mięsa nie musimy niczym doprawiać, bo już jest doprawione. Zaglądamy do naszego szpinaku i łyżką drewnianą go lekko rozgniatamy, powinien spokojnie dać się rozgnieść, a to pomoże go szybciej przyrządzić. Gdy do wody wrzucimy makaron, wtedy nasze mięsne kuleczki przekładamy na patelnię i dusimy je podlewając drugą połową wody ze szklanki. Po dwóch minutach mieszamy całość i znowu przykrywamy

Kuchnia na wzgórzu
Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie 126

Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie.     Dawno mnie tu nie było .. tak to fakt, praca mnie wciągnęła w

Kuchnia na wzgórzu
Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką 149

Ostatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa 189

Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy

Ogrodnik w podróży