Szybkie danie obiadowe jednogarnkowe, a właściwie jednokalafiorowe. Małe kalafiorki nafaszerowane podsmażonym kurczakiem i startym serem żółtym i zalane jajkiem. Zamiast małych kalafiorków
To co kochamPodstawa tej zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna
Apetyczna babeczkaHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie
Magiczny GarnekWczoraj była recenzja książki „Diet coaching” a dzisiaj przepis z tej książki na kreolskiego kurczaka ze szpinakiem i ryżem – bardzo smaczne i
Kuchenne WariacjePrzepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki
e-PrzepisyKulinarnetygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta
Gotowanie i blogowaniePierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne
Ogrodnik w podróżyminuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
moj przepis nabyło. Zaczynamy od gęstej zupy musztardowej. Generalnie danie w porządku, dobrze przyprawione, zagęszczone najprawdopodobniej zmiksowanymi ziemniakami, aczkolwiek musztarda przyzwoicie ożywiła smak tej zupy. W oczekiwaniu na dania główne dostajemy specjalność restauracji – napój ogórkowy. Można by rzec, że orzeźwiający ten napój głównie ze względu na sporą zawartość pieprzu w połączeniu z octem. Niemniej jednak sporo świeżego kopru(...)dziwnie wysuszony w środku… Największą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości
Right Behind The KitchenWróciłam! :) A razem ze mną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od
DefinicjaSmakuUh! Jedna ze smaczniejszych potraw ostatnich dni. Dochodzę do wniosku, że dania wymyślane na pograniczu jednej/dwóch sekund wychodzą mi najlepiej. Nigdy więcej dumania
Kuchenna KontrrewolucyaMój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż
Kraina Miodem PłynącaŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrychwilę było słychać śmiechy. Ponieważ chciałam spróbować wszystkich propozycji Szefa Kuchni zdecydowaliśmy z Dominikiem, że wypróbujemy obu menu - mięsnego oraz wege. Mnie w udziale przypadło to wegetariańskie i muszę przyznać, że to już kolejny raz, gdy bezmięsna wersja dań zdecydowanie triumfuje nad tymi z dodatkiem mięsa. Przystawka: 👉 Jajko przyrządzane w temperaturze 67°C na espumie z zielonych szparagów(...)danie, mimo, że bez dodatku mięsa, trafiło z żołądka wprost do mojego serduszka! Świeże, lekkie, aromatyczne i niebanalne. Myślę, że przekonał mnie zwłaszcza dodatek Halloumi, którym ostatnio objadam się bez opamiętania. Placuszki byłe mięciutkie i dobrze przyprawione, w połączeniu z odświeżającą sałatką tabbouleh z miętą oraz bardzo subtelnym ramesco tworzyły świetną całość. To kolejny raz podczas festiwalu, gdy danie
Cooking Monsterpółnocy Meksyku. Składa się z pszennej tortilli z farszem mięsnym, którą składa się tworząc prostokątną kopertę. O dziwo, choć potrawa jest stosunkowo młoda, do dziś nie rozstrzygnięto, kto tak naprawdę jest jej autorem. Do tego miana aspirują obecnie dwie osoby - Woody Johnson, który ponoć już 1946 roku stworzył to danie podczas eksperymentów w kuchni oraz Monica Flin, która twierdzi
Z notatnika dietetyka