Kotlety z cukinii i pieczarek 216Nie jestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, pieczarek, marchewki i kaszy
Moja kraina smaków
Wegetariańska zapiekanka pasterza z purée z dyni 16808.11 .2019 Magda Zapiekanka pasterza w wersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i
Smaczna Strona
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 223Lahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam
Kopystką po garach
Kurczak w czerwonym winie 204W oryginale jest to kogut i jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w
To co kocham
Fritatta z chorizo i halloumi 238Idea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii
Dzieje kuchennej Wiewióry
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 202łopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku na obiad warto zaserwować
Miód i pieprz
Kluseczki z bryndzą - haluszki 176Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag
W kuchennym oknie Ewy
Pesto z jarmużu i pietruszki 207Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado
e-PrzepisyKulinarne
Cottage pie ze szpinakiem 264Cottage pie to bardzo popularna zapiekanka składająca się z dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w
DefinicjaSmaku
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 265Nadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla
Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 238W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda
Kolizje Smaków
Makaron po chińsku z wieprzowiną 346miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką wieprzową, z ananasem, papryką i groszkiem w sosie słodko kwaśnym(...)widać niestety ma problemy z ostrzeniem i domaga się wymiany) ... i ledwo dałam radę zanim rzuciłam się jak sęp i wciągałam makaron niemalże nosem. Dobrze że zrobiłam dużą porcję bo dla męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest
W kuchennej krainie
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 151Moje kolejne danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli
Krylowa Kuchnia
Potrawka z kurczaka z makaronem BLW 163, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie. Do przygotowania dania użyłam mięsa kurczaka z wolnego wybiegu, który pozostał mi po wcześniejszym gotowaniu rosołu. Przy niemowlakach do roku czasu nie podajemy im wywaru mięsnego a samo mięso. Jeśli zatem gotujecie mięso od podstaw musicie na potrzeby tego przepisu ugotować je oddzielnie
Dorota Smakuje
Placek cukiniowy po węgiersku 168węgiersku to często spotykane danie w różnego rodzaju knajpkach, restauracjach, zwłaszcza w miejscowościach wakacyjnych. Ja to danie od czasu do czasu przygotowuję również w domu, bo jest smaczne i domownicy je lubią. Jest to fajna alternatywa dla podania sosu mięsnego inaczej niż z ziemniakami czy kaszą. Tradycyjnie placek po węgiersku jest przygotowywany z placków ziemniaczanych z gęstym sosem
Waniliowe Improwizacje
Litwa - Cepelinai su morkomis (Cepeliny z marchewką) 150Cepeliny zawsze kojarzyły mi się z potrawą typowo mięsną. Okazuje się jednak, że instnieje i wersja wegetariańska, z marchewką. Oryginalnie do farszu dodaje się sporo cukru, więc cepeliny te są raczej daniem na słodko, ale my trochę zmodyfikowaliśmy przepis, sprawiając, że są bardziej wytrawne. Prezentujemy pierwszy przepis z kuchni litewskiej! Składniki (4 porcje): - 1 kg startych na najdrobniejszych oczkach
Roślinożerni urlopowicze
Spaghetti ze szparagami 117Spaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii
Smaczne Potrawy
Spaghetti ze szparagami 158Spaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii
Smaczne Potrawy
Chili Con Carne 153pewno znacie to danie. Pyszne i koi podniebienia mięsożerców. Uwielbiam je, najbardziej w naleśniku :P SKŁADNIKI: 800g mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kostka mięsna 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pomidorów z puszki 180g koncentratu pomidorowego 1 łyżki papryki słodkiej 1/8 łyżeczki chili firmy Galeo (można więcej jeśli lubicie ostre) 1 płaska łyżeczka
Dziś Ja gotuje
Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 182duszonych mięs idealnie z nimi harmonizuje; poprawia smak sałatek, sals, sosów; jest składnikiem marynat warzywnych i mięsnych; pokrojona w plastry i uduszona z niewielką ilością kiełbasy jest prostą i smaczna potrawą; z rybami, a zwłaszcza ze śledziami, tworzy pyszne dania, suche łupinki od cebuli są świetnym barwnikiem do jajek. Odmiany cebuli Cebula żółta , zwana też brązową - jest chyba
Codzienna kuchnia niecodzienna
Czwartek: Kurczak saltimbocca z kaszą orkiszową 192ręką, ugotujcie kaszę jaglaną, pęczak, lub niepaloną kaszę gryczaną. Gorąco polecamy Wam saltimboccę , bo jest to danie dość niepozorne, a naprawdę wyjątkowe. Mocno zesmażone prosciutto wspaniale aromatyzuje kurczaka, a szałwia dodaje od siebie oszałamiającego ziołowego, łagodnego posmaku, łagodzącego wyraziste mięsne składniki. Tu ważna uwaga: mięso trzeba solić z umiarem, gdyż prosciutto jest słone. Dla przełamania słoności dobrze jest zapiec
Niedzielny kucharz
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 196możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas
A to pestka
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 261Flaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny
Kulinarne Fantazje Marioli
Kuskus z cieciorką 185niedzieli zwykle jest) bulion albo rosół, to dolewam. Jeśli nie mamy lub nie chcemy używać bulionu mięsnego, to jak najbardziej sprawdzi się warzywny, albo po prostu woda. Pamiętajcie by doprawić jeszcze kaszę przed podaniem. Gdy ma być to samodzielne danie, to polecam świeży koperek albo tymianek (mieszanka ziół dalmatyńskich też zalicza się do moich ulubionych). Chwila moment i gotowe
Karczma Honorietty
Modra kapusta z jablkami 227Mamy jakiś "mięsny" czas. Czy mi się to podoba czy nie zawsze na pytanie o to co by zjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która
Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti ze szparagami 215Spaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii
Smaczne Potrawy
Domowa wędlina z piersi kurczaka 490płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek na śniadanie. Tak to wymaga trochę
OstryKęs