upodobań i potrzeb. Ja osobiście preferuję drugi sposób, gdy masło ma służyć do kanapek, a pierwszy, gdy ma być dodatkiem do mięs. W obu wariantach oprócz czosnku możecie dodać również świeże zioła. Do masła możemy dodać absolutnie wszystkie zioła, jakie akurat mamy dostępne. Doskonale sprawdzi się szczypiorek, rozmaryn, bazylia, pietruszka a nawet mięta. Nie bójcie się próbować nowych
MarcinChefłyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć
Takie tam pichceniecydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne lub cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega(...)starszych, ale miło mi było podzielić się swoim doświadczeniem. Zatem dzisiaj dziele się kolejnym przepisem, co i jak sprawdźcie dalej sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - porcja makaronu soba - 2-3 ząbki czosnku - mały pęczek natki pietruszki - lampka cydru - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki greckiej oliwy z oliwek - 12 dojrzałych truskawek -sól himalajska WYKONANIE: - makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu - szparagi obierz
SMYKWKUCHNIspróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania. Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI(...)schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 ząbku czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab
Zofianabardzo nam smakowała :) Składniki: 2 golonki z indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy
Kuchnia domowa Aniokoło 400 ml białego wina około 400 ml wody 2 małe przeciery pomidorowe mąka (do obtoczenia mięsa) 1 kostka bulionu grzybowego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji(...)Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek. Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne
Świat Domowej Kuchniłyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić(...)jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2. Sos pomidorowy Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3. Makaron spaghetti ugotować
Szalona Kuchnia Ewelinydomowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne 5 minut, wymieszać z ziołami, przyprawić cynamonem
Tradycyjna Kuchniamakaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy (lub więcej…) ok. 300 g pieczarek 1 cebula 2 papryki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego) Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił(...)zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam. Na odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej. Na oliwie podsmażam
UgotujmyTo.plPajda. Składniki : * 35 dag wątróbki drobiowej * 60 dag uda z indyka * 35 dag mięsa gulaszowego z indyka * cebula * 2 ząbki czosnku * średnia marchewka * średnia pietruszka * kawałek selera * opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi * 2 łyżki masła * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe(...)roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić
Magiczne Życie Martyprzepis na wątróbkę Smażona wątróbka z cebulką Dziś z pysznym sosem. Smacznego! :) Wątróbka w sosie własnym Składniki: 400 g wątróbki wieprzowej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku ziele angielski liść laurowy zioła prowansalskie 2 łyżki mąki olej około 300-400ml bulionu Sposób wykonania: Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie około 15min. Po tym czasie rozgrzewamy olej(...)Następnie wątróbkę przekładamy do garnka i podlewamy bulionem. Dokładmy cebule pokrojoną w pół plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy również ziele, liścia laurowego i wszystko dusimy do miękkości. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprze oraz ziołami
Smaki Nataliiwiec i będziemy musieli podsypywać nasze przyprawy. WSKAZÓWKA: Uwielbiam baraninę,nie którzy nie mogą jej przewąchać Otóż mam na to swój sposób,minimum 6 godzin w mleku, czosnku i rozmarynie.Ja staram się zostawić 24h przed szykowaniem Mięso super !!! Mega miękkie i nie pachnące w specyficzny sposób. CIEKAWOSTKi: *I w zależności z jakiego mięsa robimy nasze danie łącznie(...)POTRZEBUJEMY NATOMIAST DUŻEGO GARNKA Z PRZYKRYWKA. SPOSÓB; Do kurczaka: Zioła (pietruszka i kolendra) siekamy drobno Kroimy drobno czosnek i mieszamy wszytko razem, Do czerwonego mięsa : NIE DODAJEMY TYLKO CZOSNKU W misce mieszamy wszytko; mięso,oliwe,wszystkie przyprawy,zioła Kroimy cebulę w Kostkę drobniutko i mieszamy nasza marynatę tak by wszytko wetrzeć w mięsko. Odstawimy
Viola cooks with passionsemoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami łączy smak grillowanej cukinii, pomidorów koktajlowych i groszku, całość doprawiona jest ziołami włoskimi z młynka, do tego 1/2 ząbka czosnku i kapka oliwy z oliwek. Taka kolorowa sałatka z makaronem to wg mnie bardzo udane połączenie! Grillowane warzywa są świetnym dodatkiem nie tylko do sałatki(...)dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Umytą cukinię kroimy w pół plastry, pomidorki kroimy na pół, całość doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy warzywa z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziołami prowansalskimi ( czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych ), które ożywiłam świeżą natką pietruszki. Tak naprawdę nie wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. "Na internetach" funkcjonuje jako "provencal white bean dip", przepis ma nawet David Lebovitz , zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół(...)pieczecie wystarczą 2 ząbki) 1 cytryna 2 łyżeczki ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól do smaku do podania: świeże pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki Przygotowanie: Weź główkę czosnku i odetnij wierzch. Zawiń w folię aluminiowa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego tak przygotowany czosnek. Piecz przez około 30 minut, aż stanie się miękki
Chilli Czosnek i OliwaBardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam
Stare Gary